Симеон Славчев: ПП МИР е готова да управлява държавата

OFFNews 15 март 2021 в 14:45 2558 0

Политическа партия МИР е готова да управлява държавата. Това заяви председателят на политическата сила Симеон Славчев, в отговор на журналистически въпрос в БТА.

Лидерът на ПП МИР, членове на ръководството и експерти представиха основните виждания на партията в сферата на националната сигурност, както и при управлението и предотвратяването на кризи.

"ПП МИР има амбицията да управлява не само Министерството на отбраната, но и цялата държава. Смеем да твърдим като една от младите партии, че имаме достатъчната експертиза във всяка една сфера, във всяка една област, не само за Министерството на отбраната, днес тук пред Вас са експерти по управление на кризи и национална сигурност, имаме подготвени хора, експерти, едни от най-добрите и имаме амбицията да управляваме държавата. Неслучайно правим тези кръгли маси, за да популяризираме нашата визия и нашите експерти, те са хора с богат опит", заяви Симеон Славчев.

Той уточни, че ПП МИР е първата политическа сила, която е подкрепила президента Румен Радев за втори мандат.

"Той доказа със своите действия, че е обединител на българската нация, въпреки че политически противници се опитаха да наложат обратната теза. Неслучайно излезе сред българските граждани, когато те бяха на протест пред Президентството, излезе сред тях с юмрук, за който многократно съм казвал, че това не е юмрук, който да възприема битка и бой, както политическите му противници го възприеха, юмрукът е символ на единството", допълни още Симеон Славчев.

От ПП МИР предложиха и своята визия за управлението при кризи, като анонсираха, че техен оснoвен приоритет е създаването на Министерство на извънредните ситуации и управление при кризи. "Ние никъде не видяхме превантивна дейност при кризи. Чак като се опарим на печката, разбираме, че не трябва да пипапе котлона", заяви Пламен Стоянов - член на НИС на ПП МИР, дипломат и експерт по управление на кризи , по национална и международна сигурност. Той е водач на ПП МИР за кандидати за народни представители за София - област.

"Преди, когато това Министерство функционираше, експертите оттам ходиха и проверяваха рисковите обекти - правиха се предписания за обекти - за язовири и за какво ли още не. Ако не бе закрито това министерство, нямаше да има например бедствена ситуация като водната криза в Перник", заяви още Стоянов. Той допълни, че приемането на този закон би решило много въпроси от гледна точка на превенцията при кризи. Той предложи и създаването на междуведомствен и експертен съвет към Министерството, който ще подобри координацията и работата на институцията.

От ПП МИР предложиха и отново да се актуализира Закона за управление при кризи. "Това ще бъде една от първите стъпки, която ние ще предприемем, след като влезем в Народното събрание", допълни още Симеон Славчев.

Експертите предложиха и връщане на фунцкиите на "Гражданска защита", която към настоящия момент е отдел в МВР без каквито и да било административни функции.

По отношение на външната политика Симеон Генчев от ПП МИР изтъкна, че основният геополитически приоритет е да не се допуска да има въоръжени конфликти в близост до българската граница. Той е дипломат от кариерата и експерт по международни организации и международна сигурност и водач на листата на ПП МИР за област Габрово.

"Ние приветстваме френската инициатива за създаване на самостоятелен корпус за сигурност и отбрана на Европейския съюз, който да не е изцяло зависим от НАТО. Ние държим да се развиваме по такъв план и да отстояваме българските национални интереси в сферата на сигурността", заяви Генчев.

По отношение на охраната на границата Боян Крумов предложи създаването на Специализирани училища за граничните сили. Причината е в недостатъчното обучение на служителите, които охраняват българската граница. "Не може с прийомите на полицейските сили да се охранява границата. ние предлагаме да се реализира това училище", заяви офицерът от запаса на командни и ръководни длъжности от "Гранични войски" и "Гранична полиция".

Основен проблем в българската армия към този момент е, че има разединение сред офицерите, изтъкна Христо Ямболиев, член на НС на ПП МИР, председател на Националния предизборен щаб и експерт по национална сигурност. Той е и кандидат за народен представител от 25 избирателен район в София-област.

"По отношение на наборната служба, ПП МИР не счита за целесъобразно, ефективно и ефикасно нейното въвеждане", заяви Ямболиев. Значително е намален социалният пакет за българските военнослужещи, което ние намираме за неправилно, заяви още Ямболиев. Той допълни и че се наблюдава значително изостване в процеса на развитие на сухопътните войски, както и че има значитрелно несинхронизиране на стратегическите документи на Министерството на отбраната.

Другата седмица ПП МИР организира нова дискусия в БТА свързана със социално-пазарното стопанство и налагането на нов икономически и социален модел в България.

                                                                                                                                                                         Избори 2021

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!