Сиела пак поиска внос, този път на части за машините. ЦИК категорично каза НЕ

Александра Маркарян 16 ноември 2021 в 12:51 1773 0

Снимка БТА/Боян Ботев

Куфари с машини за гласуване, доставени за изборите на 14 ноември.

"Сиела Норма" отново поиска разрешение от ЦИК за внос. Този път за принтери за част от машините за гласуване. Обяснението е, че те са се повредили и се налага смяна. Посканата бройка е 60.

На заседанието си днес Централната избирателна комисия категорично отказа и разпореди нищо извън вече платените от държавата машини за гласуване да не влиза в склада до 21 ноември включително, когато е балотажът на президентските избори.

От ЦИК са категорични, че наличните машини могат да подсигурят вота. Ако се налага смяна на част, тя може да се вземе от машина с друга повреда машина, както и да се намалят секциите с по две машини, тъй като, първо, изборите в неделя не са две в едно, и, второ, не се очаква по-висока активност на избирателите.

Решението беше взето с 12 гласа "за" и един "против".

Писмото на "Сиела" до комисията, прочетено от докладчика, зам.-председателят на ЦИК Емил Войнов, не даде яснота точно кои машини са повредени. В него липсват серийните им номера. Бройката на повредените машини в деня на вота също изненада ЦИК. Оповестените вчера от "Сиела" чрез медиите 77 броя са със 17 повече от данните на ЦИК, получени от районните избирателни комисии.

Държавата купи 12 837 машини за гласуване с трите си договора със "Сиела Норма". "Сиела" твърди, че от тях 590 са или повредени, или не са при тях. Повредите включват както неработещи принтери, така счупени щипки или неработещи екрани, както и счупени куфари при пренасянето, което - според зам.-председателя на ЦИК Росица Матева - не може да е основание здрава машина да не се използва. Куфар може да бъде взет от повредена.

От машините, които не са при "Сиела", 286 са в районни избирателни комисии, 30 са в ЦИК, 7 или 8 са в Държавна агенция "Електронно управление" и Българския институт по метрология, има и дадени на партии във връзка с разяснителните им кампании. С решение днес ЦИК препоръча "Сиела Норма" да си прибере машините и при необходимост да ги използва на балотажа на 21 ноември, а РИК - да ги върнат при поискване.

Решението на ЦИК да бъде отказан внос бе взето по предложение на Росица Матева. Тя призова колегите си "да приканим господин Тодоров (директорът на "Сиела Норма" Веселин Тодоров - бел. ред.) когато говорим за машини, да бъдат конкретни", като подкрепят твърдението за повредена машина с нейния номер, вид на повреда, кога е повредена. Последното би дало яснота за нова повредена машина ли става въпрос или за машина, чиято повреда е била констатирана по-рано и това е известно на ЦИК.

Ако не се справим с наличните машини, може машините в секции с по две да се намалят на една след преценка къде това е необходимо, посъветва тя.

Красимир Ципов, член на ЦИК, също се изказа в тази посока. В никакъв случай не трябва да се разрешава внос на части заради необходима подмяна на куфар или паравани, смята той.

Говорителят Цветозар Томов изрази подобна позиция. Според него съвсем спокойно броят на машините в секции с по две може да се намали "по две съображения: в неделя нямаме избори две в едно и нямаме никакви основания да очакваме по-висока избирателна активност".

След дискусията ЦИК реши да не дава съгласие за подмяна на принтери, доставка на такива и внасянето им в склада, където са машините за гласуване, до 21 ноември и за гласуването на балотажа да се използват само наличните в склада.

С последващо решение ЦИК ще определи как ще се извърши гаранционното обслужване на машините след 21 ноември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!