Президентът призова за масовост на вота (обновена)

Плевнелиев: Нека времето на изолирани държави, железни завеси и политически репресии остане завинаги в миналото

OFFNews Последна промяна на 23 май 2014 в 11:22 2309 7

Президентът Росен Плевнелиев призова масово хората да гласуват на изборите за Европейски парламент в неделя.

Той направи обръщение днес, в последния ден от предизборната кампания.

"Нека сега, когато сме част от обединена Европа, бъдем активни европейски граждани и със своя глас покажем отговорност към бъдещето си.

...

Само ако бъдем активни, ще можем да направим европейските институции по-отворени и демократични, така че хората да вярват в европейската перспектива и да се чувстват съпричастни към европейската политика.

...

Но наша отговорност е младите хора да намерят възможност за реализация тук в България, да създадат своите семейства и да изградят бъдещето си тук, в отечеството си. Именно заради това ги призовавам да дадат своя глас.

...

Гласувайте за бъдещето на Европа, това е вашето бъдеще!  Какво ще бъде то зависи от всеки един от нас. Гласът на всеки е важен", заяви президентът.

"10 години след еуфорията от „голямото разширяване“ и 6 години след началото на най-тежката финансово-икономическа криза в Европа след Втората световна война, все повече правителствата на държавите членки се сблъскват с тежки и сложни проблеми, които пораждат скептицизъм и разочарование.

Европейските избори, като всички демократични избори, са шанс за ново начало, защото дават възможност не само нови хора да влязат в политиката, но и да подредим правилно приоритетите в нашия общ европейски проект. Ние, политиците, все още сме в дълг към европейските избиратели, защото не информираме достатъчно своите съграждани, понякога изкушени от възможността така по-лесно, чрез решенията на европейските институции, да оправдаем грешни национални политики.

Но изборите винаги ни напомнят, че евроскептицизмът, антиевропейската реторика и апатията са много голяма заплаха не само за европейската интеграция, но и за демокрацията на национално ниво. Нашият общ Европейски съюз днес повече от всякога се нуждае от допълнителна доза доверие, което да отговори на популизма  и национализма", каза още Плевнелиев.

"Европейският съюз е най-доброто от всичко, което Европа изпробва и изживя в последните столетия. Нека времето на изолирани държави, железни завеси и политически репресии остане завинаги в миналото. Нека никога не забравяме къде бяхме преди 15 години, когато във времето на силовите групировки, банковите фалити, опашките за визи, за бензин, за мляко и за хляб, ние стартирахме своя път към европейска интеграция", заяви Плевнелиев.

Той припомни и ползите за България от европейското членство:

"Членството на България в Европейския съюз донесе човешка свобода и перспектива. Ползите за България от европейската интеграция са видими, като тепърва значително ще се увеличат. Зависи от нас как използваме Европейския съюз – като инструмент за развитие или като удобно извинение за национални неудачи.

Европейският съюз не е външна политика за България, той е нашето семейство. Решенията, които се взимат в София, както и тези в Брюксел и Страсбург, имат преки последици върху нашия живот. Затова е важно гласът на страната да бъде чут, да имаме ясни национални позиции по европейския дневен ред, а избраните български депутати в Европейския парламент да ги отстояват заедно.

Българските региони и общини, малките и средни предприятия и земеделските стопани все по-силно ще усещат ползите от европейските програми. Потенциалът на България като част от общата Кохезионна и Селскостопанска политика е изключителен. Само политическата пасивност, неефективните институции и липсата на приоритети и амбиции могат да ни обрекат на изостаналост и западане. Затова гражданите трябва да гласуват и да изискват от политиците ясни и прости решения, които ще работят за устойчив растеж и модернизация на българската икономика.
 
Вече седем години българските политици обясняват ЕС през еврофондовете, калкулират плюсове и минуси – колко сме внесли и колко ползваме, кое ни се забранява и кое - разрешава. Сигурен съм, че истинската, голямата помощ, която българският народ очаква от Европа, не е само финансова или икономическа. Трябва да гледаме на Европейския съюз не като на донор, не като на източник на средства, а като на това, което искаме да бъдем – икономическа, политическа и културна общност, която вярва в своята мисия, своите принципи и ценности, като работи за мир, за демокрация и за върховенство на закона по света."

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.05 2014 в 13:38

То така е лесно с листче в ръка.

23.05 2014 в 13:19


............aми Why Not, дори и ти ще предизвикваш много по-малко отвращение от......EVNалиева............:))))

23.05 2014 в 13:09

... сандо - вицеПрецедент!!!! у-хааааааааааа

... ставаМ!

... хахахахахахахаха

23.05 2014 в 13:06


.........Значи да се тълкува............към Йоло Денев ще се присъедини и.............сандиту!:))))))

“o_sando“---да се тълкува– “O sancta simplicitas“!

23.05 2014 в 12:18

... да се чете: Президентът призова за масовост на Протестите...

... хахахахахахаха

... и преминаване към следващата фаза... по-организираната, начи...

... хахахахахахаха

23.05 2014 в 12:13


Я, днес да не сме 31.12. та Кочинката плEVNалиева прави обръщение ..........към нацията!:)))))))))))))

Този ЗАВЪРШЕН идиот с всяко отваряне на устата прибавя нови гласове към БСП и .....ББЦ!

Ако има все още наивници, които си мислят, че медийния балон Резил блок не е разпарцален тотално, просто да се заредят с повече валидол защото шамара в неделя вечер ще е оглушителен!

Според мен ще вземат дори по-малко от последните избори когато се явяваха по отделно!

Барека просто за 3 месеца им отвя изкуствената глава!

23.05 2014 в 12:08

Прогноза за времето /НЕДЕЛЯ 25.05.2014/
Вероятност за валежи: 83%
Вероятност за буря:75%
Няма да има хора за гъби и риба. :)))))