ПП-ДБ: Бойко Борисов дойде и видя провала на ГЕРБ Пловдив

OFFNews 03 октомври 2023 в 11:23 1901 0

Пловдив

Снимка Община Пловдив

"Видяхме, че Бойко Борисов е дошъл в Пловдив да подкрепя слабите и неподготвени кандидати на ГЕРБ за местните избори, след като партията му вкара бюджета на Пловдив в огромни задължения. Напомняме на г-н Борисов, че той лично избра за кандидат-кмет на ГЕРБ Здравко Димитров през 2019 г. Затова и огромният провал на Димитров и ГЕРБ в управлението на Пловдив е личен провал на Борисов, освен политически провал на ГЕРБ", казват в позиция лидерите на коалиция "Продължаваме Промяната – Демократична България" (ПП-ДБ) в Пловдив Николай Гюров, Веселина Александрова, Владимир Славенски и Добромира Костова.

"Моделът на управление на ГЕРБ в Пловдив копира изцяло поведението на Бойко Борисов, който може да бъде оприличен на действието на политически вирус. Появява се на дадено място и в резултат на еднолично и некомпетентно управление създава кризи и води до изчерпване на наличните обществени ресурси. Резултатът неизбежно е криза, за която носителят на политическия вирус обвинява всички останали за собствените си неизбежни неуспехи", заявяват от ПП-ДБ.

"Припомняме, че през 2007 г. ГЕРБ заедно с ВМРО издигнаха Славчо Атанасов за кмет на Пловдив. След слабото му управление през 2011 г. го смениха с Иван Тотев, а през 2019 г. смениха Тотев със Здравко Димитров. Сега и него сменят с Костадин Димитров. ГЕРБ управлява Пловдив от 16 години. Борисов си играе на политическа въртележка и на всеки следващи избори предлага на пловдичани все по-слаби и неподготвени кандидати".

По модела на г-н Борисов когато има успех или нещо свършено с пари от бюджета, ГЕРБ си приписва заслуги. Когато управленията на ГЕРБ като това Здравко Димитров се провалят, ГЕРБ винаги хвърля вината за всички неуспехи върху един конкретен човек," казват още в позицията си от ПП-ДБ Пловдив.

Като обективни хора отчитаме, че за кратък период от време между 2011 г. и 2019 г., с огромната финансова подкрепа на европейските фондове и националния бюджет, беше модернизирана част от инфраструктурата на Пловдив. Отчитаме също, че настоящият кандидат за кмет на ГЕРБ получава одобрение като кмет на район "Тракия", също както и Здравко Димитров получаваше одобрение в район "Западен". Управлението на един район няма нищо общо с управлението на Пловдив обаче. Това не са постижения, за които от ГЕРБ да вземат златен медал и да очакват отново да получат Пловдив като подарък. За да ни разберат какво казваме в ГЕРБ, ще дадем спортен пример. Разликата между управлението на отделен район и това на Пловдив е като при управлението на "Витоша Бистрица" и на "Реал Мадрид".

В Пловдив Бойко Борисов заяви по повод протестите на миньорите и енергетиците, че ако той е бил премиер, "изобщо нямаше да го докараме дотук". От ПП-ДБ припомниха, че единствената причина за лошото състояние на енергийния сектор е лошото и некомпетентно управление на ГЕРБ в енергетиката през трите мандата на Борисов като министър-председател. "Докато г-н Борисов беше премиер, не беше решен нито един проблем на българския енергиен сектор. Вместо това Борисов и ГЕРБ построиха с пари на българските данъкоплатци продължението на газопровода "Турски поток" и обслужиха чужди икономически интереси."

"Припомняме, че през 2021 г. последното правителство на ГЕРБ и Бойко Борисов си отиде на фона на масови протести и недоволство, а тогавашният вицепремиер Томислав Дончев на инат отказа да внесе за приемане Националния план за възстановяване и устойчивост на България. Вариантът на плана, изготвен от ГЕРБ, бе силно критикуван от браншовите организации през 2021 г. Заради управленска некопметентност Борисов и ГЕРБ де факто лишиха пряко енергийния сектор на България и косвено Пловдив от достъп до огромни финансови средства," се казва още в позицията на ПП-ДБ Пловдив. Оттам добавят, че с цел да търси евтина популярност Борисов критикува министър-председателя и подкрепяното от него правителство - същото, от което посоченият от него и напълно провалил се кмет на ГЕРБ Здравко Димитров сега иска финансова помощ от 20 милиона лева.

Досегашната практика показва, че г-н Борисов и ГЕРБ Пловдив нямат нито политически, нито професионален, нито административен капацитет да управляват важен град като Пловдив.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови