Петър Москов: Трябва да има задължително тестване, в болниците има достатъчно и легла, и медици

OFFNews 23 март 2021 в 10:19 2310 0

След първия ден на третия локдаун, можем само да кажем, че след няколко месеца ще отброим първия ден от 4 локдаун, заяви пред журналисти в Плевен председателят на партия КОД Петър Москов. 

Заключването не е решение, напротив то задълбочава кризата и увеличава проблемите и на отделния човек, и на икономиката, и на цялото общество. Ние в КОД сме категорични, заяви той, първо, че една силна държава трябва ясно да заяви - няма да има повече локдаун, защото води до крах на икономиката и обществото. Второ, това пасивно поведение трябва да се замени с активен подход и активно задължително безплатно тестване. Това ще даде възможност да се изолират само заразените, а останалите да продължат активностите си. Трето, сегашното правителство се страхува от думата "задължително", защото живеем в държава, в която политиците се страхуват да кажат истината, че освен права, гражданите имат и задължения. На управляващите им е много по-лесно да заключат цялата държава, отколкото да проведат задължително тестване, обобщи Москов.

Причината, която премиерът изтъкна за поредния локдаун, е "изключително големият натиск върху здравната система" припомни консерваторът. В момента имаме около 8 хил. пациенти с корона вирус в болниците, а статистиката показва, че в годините преди Ковид-19, българките болници са лекували 2 млн. пациенти на година, което за месец е около 160 хиляди, обясни д-р Москов. За тези 160 хил.пациенти на месец Здравната каса е плащала на лекари, сестри, персонал в болниците и т.н., каза той, което според него показва, че не само има достатъчно легла, но има и лекари, екипи, сестри и допускането, че легла има, но няма лекари и сестри, не е вярно. Щом Здравната каса е заплащала за лекуването на тези 160 хил. пациенти на месец, защо сега изведнъж системата се задъхвала от само 8 хиляди пациенти от Ковид, пита Москов. 

Като лекар, работещ в една от най-натоварените с Ковид пациенти болници, Москов признава, че - да, натиск има, но той е само върху 10 % от големите болници в цялата страна. Останалите 90% или въобще не участват в пресрещането на Ковид кризата или го отчитат формално и държавата не може да ги накара да се включат активно в пресрещането на проблема. Излиза, че за българското правителство е много по-лесно да заключи цялата държава и то няколко пъти, отколкото да накара част от болниците да си вършат работата, възмущава се лидерът на КОД. Според него, българското правителство изобщо не третира здравната криза. То третира единствено политическа криза, която за политиците ще приключи на 4 април, но за нас гражданите ще продължи.

Лидерът на консерваторите предлага активен подход на държавата в Ковид кризата. Според него, важно е да се поддържат ниски нива на заразата, чрез задължително безплатно тестване на гражданите и изолиране само на носителите. Освен това със заповед на министъра на здравеопазването и със закон да се ангажира целият потенциал на здравната система. В закона трябва ясно да е разписано, че болница, която не изпълнява ангажиментите си, губи разрешителното си. Това ще накара болниците, които сега се крият, да отворят вратите си и да се включат в кризата и тогава изведнъж „огромният натиск „ще изчезне., сигурен е Москов. Тук искам да разсея всякакви предположения, че в тези болници в момент се обслужва спешността, която не е Ковид. Това категорично не е така. Същите тези големи болници, които посрещат Ковид кризата, продължават да приемат и цялата друга спешност в страната, поясни той.

Москов оцени ваксинационния процес в ЕС ,като огромен провал на либерално соцалистическото управление на съюза. В Обединеното кралство и в Америка ваксинираните се увеличават с проценти на дневна база, а в Европа, вече повече от месец, това не може да се случи, посочи той.

Още преди два месеца КОД настоя българското правителство да поиска от ЕК да изпълни поетия към страната ни ангажимент и да ни достави предварително платените ваксините. Освен това, според КОД, българският парламент трябва да поиска да бъде стриктно проверен договора на ЕК с фирмите за доставка на ваксини, за да стане ясно как така се стигна до смешната ситуация - управлението на една от най-богатите в света икономики, каквато е европейската, да не може да гарантира ваксини за населението си.

Същите тези хора, които наставнически ни обясняват какво е "политически коректно" и какво е "политически некоректно" да говорим, какво е правилно и какво неправилно да мислим, които с лекота харчат парите ни за измислени зелени сделки и енергиен лобизъм, които с ентусиазъм и фанатизъм поставят пред обществата ни фалшиви цели, сега не могат да направят нищо, за да изпълнят най-важното си задължение - да спасят човешки животи, възмути се Москов.

Според него, това безпомощно и некомпетентно либерално социалистическо управление е вредно и заплашва ЕС с разпад. 

Парламентарни избори 2021

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!