Партия МИР предлага финансова и административна децентрализация

OFFNews 09 ноември 2021 в 08:58 800 0

Една от основните цели на партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) е равномерното развитие на всички райони в България и за нейното постигане предлагаме финансова и административна децентрализация.

Това заяви председателят на партия МИР Симеон Славчев в по телевизия Евроком.

„Партия МИР предлага осъществяване на административната реформа в България да стане като се окрупнят областите в страната и те от 28 да станат 6. Предлагаме също така да се създадат областни съвети, които да се избират пряко от избирателите във всяка една област, които да имат четиригодишен мандат. Успоредно с това предлагаме областните управители също да бъдат избирани пряко от българските граждани, чийто мандат да съвпада с този на областния съвет“, заяви още лидерът на партия МИР Симеон Славчев, който е водач на листите на партията за народни представители в 23-ти многомандатен избирателен район София и във Варна.
Той поясни, че областните съвети ще получават правомощия, които са за сметка на централната централна власт, която ще запази правомощия си върху стратегическите секторни политика като отбрана и сигурност, външна политика, финанси, транспорт, енергетика, здравеопазване и образование. Славчев допълни, че областните съвети ще имат правомощия за секторни политики като вътрешен ред и сигурност, опазване на околната среда, земеделие, регионално развитие, икономика, култура, спорт, туризъм и реализация на европейски проекти.

„Партия МИР предлага и финансова децентрализация като 70% от данъчните постъпления предлагаме да остават в общините и областните съвети, а в централната изпълнителна власт да отиват 30%. Това на практика означава, че областните съвети ще имат свои собствен бюджет и сами ще решават за кои секторни политики приоритетно да ги изразходват. Всичко това ще стимулира общините и областните съвети да привличат повече инвестиции, както и да оползотворяват своите природни дадености в сферата на туризма, земеделието и логистиката“, заяви още Симеон Славчев.
Според него чрез финансовата и административната децентрализация освен, че всички райони в страната ще могат да се развиват равномерно, но и ще спре обезлюдяването на периферните райони, чието население, данъчни постъпления и чуждестранни инвестиции в момента се изсмукват от София и още 2-3 по-големи града.

„Целта на партия МИР е превръщането на малките и средните населени места в България в привлекателно място за живеене, туризъм, селско стопанство и бизнес. Това означава, че освен близост до природата и до природосъобразния начин на живот, те ще разполагат и със съвременни средства за комуникация, с всички социално-културни блага, с които разполагат жителите на големите градове. Всичко това ще постигнем чрез осъществяването на истинска финансова и административна децентрализация, което освен че ще стимулира и направи българските общини ефективни и работещи, но и ще спре демографската криза и ще привлече във всяка една българска община инвестиции в сферата на туризма, селското стопанство, логистиката и високо технологичните производства“, беше категоричен лидерът на партия МИР Симеон Славчев.
Той подчерта, че финансовата и административната децентрализация е единствения вариант да се преодолее сегашната политическа криза в България, която води след себе си финансова, икономическа и социална криза. 

Избори 2021

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Платено съдържание

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови