Николай Цонев: Избирателите ще поискат сметка за несвършеното от ГЕРБ, БСП и ДПС

Offnews 25 септември 2014 в 09:07 3914 1

Николай Цонев
Николай Цонев

Партия "Нова алтернатива" не е поредната еднодневка в политическия живот, а дългосрочен проект. Участието в парламента ще ни позволи да се борим срещу приемането на закони, които са немотивирани, необосновани, без ясно разчетен резултат, необвързани с ресурсите, необходими за изпълнението им.

Това каза лидерът на "Нова алтернатива" Николай Цонев.

Според него в настоящата предизборна кампания няма равнопоставеност в битката на идеи и няма възможност за истински сблъсък. "Отново партиите са разделени на „големи“ и „малки“, „нови“ и „стари“, и т.н. Явно партиите на статуквото - ГЕРБ, БСП и ДПС налагат да няма дебат, да няма сблъсък", обясни той.

По думите му основният проблем, който хората навсякъде в странта посочват, е безработицата.

"Според партия "Нова алтернатива" решението е да се даде възможност на микро, малкия и средния бизнес да създават работни места. В Европа, а и в проспериращите икономики по света две трети от работните места се създават от малкия и средния бизнес. Ние предлагаме икономически мерки за насърчаване на предприемчивостта на българина. Предлагаме 7-годишен мораториум върху увеличението на данъчните закони, такси и т.н. Предлагаме да бъде намален рязко броят на лицензионните, регистрационните и разрешителните режими. В момента официално по регистъра на Министерски съвет те са 2 245, а неофициално са необходими около 12 000 документа, за да съществува и да работи бизнесът, независимо от това дали е голям, среден или малък. Този абсурд трябва да се премахне. Това може да стане само ако държавата престане да се държи към бизнеса като мащеха, която непрекъснато го тормози с административни и данъчни процедури. "Физическият" контрол, който държавата извършва в момента, явно не дава добър резултат. Трябва да се използват икономически механизми за контрол, включитебно бизнесът да се самоконтролира. Именно затова аз съм убеден, че на бизнеса, особено на малкия, най-много ще помогне въвеждането на електронното правителство", каза той. 

Цонев обясни, че участието на Нова алтернатива в парламента ще позволи да се работи срещу приемането на закони, които са немотивирани и нямат ясно разчетен резултат.

"Като конкретен пример ще посоча, че гарантираният минимум за влоговете в банките от 100 000 евро се оказа непокрит от съответния финансов механизъм и това не позволява вложителите в КТБ да използват правата си, които този закон гарантира. В управлението на държавата трябва да влязат хора, които наистина са доказали, че имат опит, знания и възможности да управляват икономическите и политическите процеси в страната. Забелязвам, че напоследък има по-голямо доверие към нашата партия. Имаме структури почти във всички областни центрове и се надяваме на един доста сериозен резултат за бюлетина № 16", каза още той.

В Смолян Николай Цонев представи водача на листата на "Нова алтернатива" проф. Стойко Стойков. Кандидатурата му е подкрепена не само от симпатизантите на партията, но и от обществени организации и граждански движения като „Справедливост – РПГ“, ПП КОЙ, Българската Федерация по металдетектинг, Отворен обществен съвет – Варна, граждански форум Промяна, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и няколко професионални сдружения.

"За Смолян може да се каже, че през изминалите години градът не дочака път с нормална проходимост, който да го свърже с останалата част на страната. Това не само обрича хората на изолация и бедност, но прави недостъпни за тях здравните грижи, администпативните услуги, да не говорим за културата, спорта, забавленията. Останалите водачи на листи, които не за първи път ще бъдат народни представители от Смолянско, дължат обяснение на избирателите за всичко, което не успяха да свършат през годините. Смятат ли да продължат да закриват болници, училища, театри?! Дават ли си сметка, че когато се закриват училища в един район, после там ще трябва да се отварят затвори?!", каза още Цонев

Той коментира, че освен проблемите с безработицата и ниските доходи, България е изправена и пред сериозни проблеми в сектора на сигурността. "Напоследък все по-често ми задават въпроси, свързани с конфликта между Русия и Украйна, с терористичната заплаха от „Ислямска държава“, със състоянието на Българската армия. Хората виждат две заплахи, доста близо до България, от коитО не знаят как държавата ни ще ги предпази. Ролята на армията, на нейната бойна подготовка, на способността й да защитава населението и да участва в международни мисии нараства. Аз обаче не виждам адекватни действия от страна на политическото ръководство на армията. Не виждам да се инвестира в подготовката, оборудването и самочувствието на българските военнослужещи", обясни той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!