Нелегитимен нов парламент е най-голямата заплаха на националната сигурност

Когато бях министър, минавах по улиците по два пъти на ден, трябва да свалим властта от лимузините, заяви Христо Иванов

OFFNews Последна промяна на 27 март 2021 в 14:11 2288 0

Изборът на Народно събрание с минимална легитимност е най-голямата заплаха за националната сигурност. 

Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в предаването "Седмицата" по Дарик радио. Той определи  провеждането на честни, свободни и законни избори на 4 април като важния елемент, за да може България да се справи с всички вътрешни и външни заплахи. 

В тези сложни времена, в които трябва да се взимат бързи и кардинални решения, не можем да си позволим да излъчим мъртвороден  парламент, който не се ползва с доверие. Тогава страната влиза в свободно падане", каза още Иванов. 

Той припомни заложените мини пред изборите: закъсняло обучение на членовете на комисии, които най-вероятно няма да бъдат  инструктирани навреме; сложната система за подаване на заявление за мобилна секция, която рискува да остави около 100 000  карантинирани българи без възможност да гласуват; таванът за откриване на секции в страните извън ЕС, който ограничава правата на  българите зад граница; липсата на одит на устройствата за машинно гласуване. 

"Случващото се с подготовката за изборите е рецепта за хаос и това се усеща от хората. Няма последователна кампания, която да  призовава хората да излязат и да гласуват. Много е важно да излезем и да упражним правото си на глас, за да не се възпроизведе  последният вариант на парламент с крайно ниско доверие", заяви Иванов, който е и водач на листите на "Демократична България" в  Пловдив-град и 25-и МИР в София. 

За да се избегне този хаос, коалицията предприе редица инициативи за гарантиране на честността на изборите, като платформата "Ти  бориш" и искането за видеонаблюдението на броенето на гласовете в секционните комисии. Други инициативи като единния национален  електронен формуляр за посещение от мобилна секция и увеличаване на броя на секциите зад граница не бяха приети. "Сигурността на  държавата ни е поставена под въпрос и ще бъдем изправени пред най-острата криза, ако се окажем с делигитимирано Народно  събрание, което е най-висшият орган в държавата", добави той. 

Иванов се обяви за променено отношение към проблемите в сферите на вътрешния ред, армията и международното сътрудничество. "Количествените измерения не са определящи. Определящо е как качествено да подобрим функциите на Министерството на вътрешните работи, военното министерство и разузнавателните служби", коментира Иванов. 

Той смята, че е необходима лустрация в органите за разузнаване и контраразузнаване, за да се прекъснат връзките с Москва и други  регионални източници на опасност. Обяви се за по-интегриран подход при превъоръжаването на българската армия, продължаващо участие на български военни в задгранични мисии и по-сериозно и задълбочено разглеждане на опасностите от хибридни действия. 

Във вътрешен план освен реформата на прокуратурата и КПКОНПИ, Иванов смята, че служителите на МВР трябва да получат възможност за по-добро обучение и политическа подкрепа на действията им в рамките на закона. 

Христо Иванов каза, че функциите на Националната служба за охрана трябва да се ограничат до много по-тесен кръг лица. "Когато бях  министър, минавах по улиците поне по два пъти на ден, за да не губя връзката с начина, по който хората гледат. Когато гледаш хората в очите, разбираш дали си на прав път. Мнозина в България загубиха връзката с хората. Трябва да свалим депутатите и министрите от лимунизите. Това е въпрос на морал", обяви той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

STOP THE WAR! Чуйте новата песен на OFFRoad band