Нелегитимен нов парламент е най-голямата заплаха на националната сигурност

Когато бях министър, минавах по улиците по два пъти на ден, трябва да свалим властта от лимузините, заяви Христо Иванов

OFFNews 27 март 2021 в 14:11 2542 0

Изборът на Народно събрание с минимална легитимност е най-голямата заплаха за националната сигурност. 

Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в предаването "Седмицата" по Дарик радио. Той определи  провеждането на честни, свободни и законни избори на 4 април като важния елемент, за да може България да се справи с всички вътрешни и външни заплахи. 

В тези сложни времена, в които трябва да се взимат бързи и кардинални решения, не можем да си позволим да излъчим мъртвороден  парламент, който не се ползва с доверие. Тогава страната влиза в свободно падане", каза още Иванов. 

Той припомни заложените мини пред изборите: закъсняло обучение на членовете на комисии, които най-вероятно няма да бъдат  инструктирани навреме; сложната система за подаване на заявление за мобилна секция, която рискува да остави около 100 000  карантинирани българи без възможност да гласуват; таванът за откриване на секции в страните извън ЕС, който ограничава правата на  българите зад граница; липсата на одит на устройствата за машинно гласуване. 

"Случващото се с подготовката за изборите е рецепта за хаос и това се усеща от хората. Няма последователна кампания, която да  призовава хората да излязат и да гласуват. Много е важно да излезем и да упражним правото си на глас, за да не се възпроизведе  последният вариант на парламент с крайно ниско доверие", заяви Иванов, който е и водач на листите на "Демократична България" в  Пловдив-град и 25-и МИР в София. 

За да се избегне този хаос, коалицията предприе редица инициативи за гарантиране на честността на изборите, като платформата "Ти  бориш" и искането за видеонаблюдението на броенето на гласовете в секционните комисии. Други инициативи като единния национален  електронен формуляр за посещение от мобилна секция и увеличаване на броя на секциите зад граница не бяха приети. "Сигурността на  държавата ни е поставена под въпрос и ще бъдем изправени пред най-острата криза, ако се окажем с делигитимирано Народно  събрание, което е най-висшият орган в държавата", добави той. 

Иванов се обяви за променено отношение към проблемите в сферите на вътрешния ред, армията и международното сътрудничество. "Количествените измерения не са определящи. Определящо е как качествено да подобрим функциите на Министерството на вътрешните работи, военното министерство и разузнавателните служби", коментира Иванов. 

Той смята, че е необходима лустрация в органите за разузнаване и контраразузнаване, за да се прекъснат връзките с Москва и други  регионални източници на опасност. Обяви се за по-интегриран подход при превъоръжаването на българската армия, продължаващо участие на български военни в задгранични мисии и по-сериозно и задълбочено разглеждане на опасностите от хибридни действия. 

Във вътрешен план освен реформата на прокуратурата и КПКОНПИ, Иванов смята, че служителите на МВР трябва да получат възможност за по-добро обучение и политическа подкрепа на действията им в рамките на закона. 

Христо Иванов каза, че функциите на Националната служба за охрана трябва да се ограничат до много по-тесен кръг лица. "Когато бях  министър, минавах по улиците поне по два пъти на ден, за да не губя връзката с начина, по който хората гледат. Когато гледаш хората в очите, разбираш дали си на прав път. Мнозина в България загубиха връзката с хората. Трябва да свалим депутатите и министрите от лимунизите. Това е въпрос на морал", обяви той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови