Мирчев: На балотаж ще съм и това не е подарък за рождения ми ден

Юлиана Ончева 20 октомври 2015 в 08:17 4613 6

Михаил Мирчев е роден на 24 октомври 1954 г. в София. Професорът по социология в УНСС, който е кандидат на БСП за кмет на София, не очаква обаче да отиде на балотаж срещу Йорданка Фандъкова като подарък за рождения си ден - за това работихме много през цялата кампания, казва той в интервю за OFFNews

Г-н Мирчев, обявихте, че със сигурност ще бъдете на балотаж срещу Йорданка Фандъкова, правихте ли социологическо проучване за местния вот? 

Да, правил съм проучвания за вота, на балотаж ще съм и това не се основава само на моите данни, а и на проучвания на колеги. Става дума по-скоро за анализ, но  и без това няма кой друг да е на балотаж срещу кандидата на ГЕРБ в София. БСП ще е на второ място доста пред Реформаторския блок. Надявам се, че особено на втория тур за мен ще гласуват не само избиратели с леви убеждения, с каквито съм и аз, а доста повече хора, които търсят честен и разумен човек за кмет.

Разбира се, всичко това ще се случи, ако и изборите са честни, ако няма фалшификации. 

Вие вече обявихте, че "просто си платихме вота" се готви и в София, ГЕРБ Ви призова да кажете откъде имате данни и доказателства, даже сезираха прокуратурата. Ще отговорите ли? 

Имам информация от хората, с които се срещам по време на кампанията. От гражданите, от наблюдатели... На тези избори ще се купуват гласове, както на нито един вот досега. Но информацията ми е от неофциални източници, разбира се. 

Какво друго Ви казват хората, с които се срещате? Какво искат да им обещаете? 

Хората не искат обещания само за това или онова конкретно нещо, става дума за промяна на модела на управление. Това е най-важното и това предлагам аз. Моделът на корупционни практики в София, на строителството на завишени цени. Виждате ежедневно колко много обекти в София се оказват с лошо качество! Правят се тротоари, които се оказват изровени след 2-3 месеца. Ремонтира се булевард - асфалтът се нагънал и се появява пропадане, дупка. Изтичат десетки милиони левове от софийския бюджет, а общината почти никого не глобява. Трябва да спре ремонта на ремонта, за който плащат хората. 

Градът има много проблеми, не може в 21-и век да имаме толкова много квартали с липсваща канализация например. В Лозен се оказа, че има проблеми и с водопровода, водата се замърсява. Да не говорим за неосветените улици извън центъра, за несигурността. 

По време на кампанията си засегнахте и гробищата, политиците обикновено избягват подобни мрачни теми? 

Може да са мрачни, но са част от живота на хората. Гробищата на София са превърнати в поле, мръсно, непочистено, обрасло, дори на Централните софийски гробища е така. В същото време искат да глобяват хората за неподдържани гробове. 

Аз говоря дори за превръщането на гробищата в туристически паркове - там са вечните домове на българските герои, можем да ги показваме с гордост. Но това е само едно от нещата, които трябва да се променят в София.

Вие с какво ще започнете, ако станете кмет? 

На първо място с ревизия на договорите и на общинските фирми, като "Топлофикация" например, договора със "Софийска вода". За да пресечем корупцията на "Московска" 33. На второ място - ще отстраня главния архитект Петър Диков, защото съм убеден, че 70% от безумията в София идват и минават през него. На трето място - отстраняване на зам.-кметове, на шефове на общински предприятия, но запазване на администрацията, която може да работи за доброто на София и софиянци. 

Имате ли подготвен екип, с който бихте искали да управлявате заедно София? 

Да, в голяма степен. Тествах хората, с които мога да работя в управлението на София и по време на кампанията сега. Защото съм убеден, че работата трябва да се върши с добър екип, който умее да работи в синхрон. 

Ще поканите ли някой от опонентите си в надпреварата за зам.-кмет? 

Е, Вили Лилков и Йорданка Фандъкова няма да поканя. Може би някой от по-малките партии. За мен е важно в управлението на София да са хора професионалисти, експерти, дори технократи. 

Не споменавате Георги Кадиев, той не е ли експерт? 

За Георги Кадиев изобщо няма какво да говорим. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови