Миков към Първанов: Чакай, бе, вие правите дясна политика, как да се прегърнем!

Симона Костадинова 03 ноември 2015 в 15:56 4744 2

"Сбърканите протоколи са добре организиран механизъм за увеличаване на гласовете на ГЕРБ и за намаляване на гласовете на политическите опоненти".

Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков на редовната пресконференция на партията.

Според него това е план, в който  влиза и комбинирането на референдума с местните избори с целта създаване на напрежение и хаос. 

"Когато от 11 става 112 за ГЕРБ, ясно е за каква грешка става въпрос", каза той. 

От БСП са на мнение, че настоящият модел на правене на избори в България трябва да се "разчепка".

"Има вече отправени конкретни искания към нас за създаване на много широк корпус от застъпници, наблюдатели - хора, които да гарантират демократичността на изборите. Очевидно е, че настоящият модел не е достатъчен. Интересно е как по този въпрос мълчат външните наблюдатели и посланиците", каза говорителят на партията Атанас Мерджанов.

Миков се пошегува, че застъпниците ще трябва да преминават курсове по физическа подготовка за следващите избори.

"Такива са изборите, такива са реалностите. Като искат доброволците, да са готови да участват в това. Сякаш сме ги пратили в Сирия да са доброволци", каза Миков. 

Миков каза още, че от БСП са против машинното преброяване, което предлага вицепремиерът Кунева, защото "с хартиените бюлетини се правят манипулации, а представете си какво ще е с машинното преброяване".

БСП иска касиране на изборите в поне 5 града

Миков заяви, че засега от БСП смятат искат касиране на изборите в Ловеч, Варна, Видин, Бургас, Елхово. Той подчерта, че и други партии участват в този процес, а партията може да иска касиране и в други градове.

Вчера водачът на листата на БСП в София Калоян Паргов заяви, че столетницата ще иска касиране в и столицата.

"Продължава този процес, внасят се жалбите, анализират се нарушенията", обясни Миков и обясни, че партията няма да иска касиране на всяка цена, но ще го прави на местата, където има достатъчно факти.

Миков заяви, че в централата на партията продължават да пристигат сигнали за тежки изборни нарушения и за "кражба на избори" и за превръщането на вота в битка в буквалния смисъл. От БСП получавали и сигнали, че полицията е съучаствала в изборните злоупотреби.

Полицията не е била неутрален участник в тези избори, тя е участвала под етикета "борба срещу купуването на гласове". Били са проверявани анонимни сигнали, за да се дискредитират активисти на БСП, обясни Миков. 

Той обясни, че в момента новоизбраните общински съветници на БСП по места са подложени на тормоз, като такъв е имало и по време на предизборната кампания и на самия ден на изборите.

Разговори с АБВ и Движение 21 за лява местна политика

Миков каза още, че по места БСП ще проведе срещи с АБВ и Движение 21, като целта ще е сътрудничество между партиите за провеждане на лява политика в местните общински съвети. Той нарече това "тест", но каза, че е рано да се каже дали левите сили могат да излязат с общ кандидат за президент.

"Нека тази тема да не се превръща в поредната изместваща реалностите в България - бюджета, социалното замразяване, удар срещу демокрацията. Ще има кандидати за президент, да не се безпокоят тези, които са се разбързали толкова. Отношенията в лявото пространство са въпрос на лява политика за хората, а не на сделки между лидери и ръководители на различни места, които си правят търговия", заяви Миков.

Ние не можем на всяка цена да правим такива сделки по повод президентските избори, каза още Миков като коментира призива на Георги Първанов за обединение в ляво.

Чакай, бе, вие правите дясна политика, политика на социално замразяване, политика, която удря мнозинството български граждани. И сега да се прегърнем, за да седне някой на някакъв стол, пък било то и президентски. Не е честно. Не е честно включително по отношение на тези партии, чиито лидери така разбират политиката - няма значение с кого - вляво или вдясно - само да стане работата, каза Миков.

Миков коментира и проектобюджета за следващата година, като отново подчерта, че от БСП няма да го подкрепят. Според БСП това е  десен бюджет, който "няма да даде нищо на българските граждани".

Когато се правят реформи хората трябва да са информирани, а не да разбират в последствие, коментира Миков готвените промени в сектор "Сигурност" чрез Бюджет 2016.

"Всъщност в много сектори ГЕРБ води такава политика - на изненадка", добави той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews