Манолова: Електронното управление е един от големите провали на Борисов

Целта на „Изправи се! Мутри вън!" е в края на следващия мандат минималният месечен доход за работещ човек да стане 1250 лв., каза Манолова

OFFNews 11 март 2021 в 12:07 1046 0

Електронното управление е един от големите провали на Борисов и неговия вицепремиер Томислав Дончев. Крайно време е електронната свързаност между институциите и електронната идентификация да станат факт. Към това включваме и електронните търгове и опростяване на изискванията към обществените поръчки, за да може критериите да са обективни. Практически няма обществени поръчки, които да не са предварително раздадени и нагласени. Ще внесем съответните промени в законодателството и практиката да се заобикаля закона и да се раздават милиарди публични пари в „Автомагистрали", „Монтажи" и други черни каси на властта да бъде преустановена.

Това заяви Мая Манолова на брифинг след срещата на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) с представители на коалицията „Изправи се! Мутри вън!".

По време на срещата Манолова заяви готовност „Изправи се! Мутри вън!" да подкрепи ключови приоритети на Асоциацията на организациите на българските работодатели, сред които незабавно въвеждане на електронно правителство, такса битови отпадъци да се плаща на принципа „Замърсителят плаща" и отпадане на задължението предприятията да изплащат първите три дни от болничните.

За нас на първо място е повишаването на доходите на българските граждани и подкрепата за малките и средните фирми. Другите ни приоритети са зелени икономики, реформа на съдебната система, антимонополно законодателство в защита на българските граждани и ревизия на 11-годишното управление на Борисов, включително на големите сделки и обществени поръчки, допълни Манолова.

Целта на „Изправи се! Мутри вън!" е в края на следващия мандат минималният месечен доход за работещ човек да стане 1250 лв. Това не е произволно число, а е издръжката за едно тричленно семейство. Разчетът е направен в рамките на 17 % увеличаване на минималните доходи във всяка една от следващите четири години. Нямаме разминавания с АОБР по данъчната система, освен, че предвиждаме да въведем необлагаем минимум. Тоест най-ниските доходи да бъдат освободени от 10 % данък. Това веднага ще даде допълнителен ресурс за работещите хора без бизнесът да е натоварен, обясни тя.

Подкрепата за бизнеса я виждаме в подкрепа на инвестициите. Сигурността на собствеността може да бъде постигната чрез една сериозна и истинска съдебна реформа, за да няма случаи като „Осемте джуджета". Предвиждаме и намаляване на броя разрешителни режими, което е пряка стъпка към подобряване на бизнес средата. Амбицията ни е няколко стотин разрешителни режими да бъдат отменени, което да даде свобода и глътка въздух на българския бизнес, каза още Манолова.

Имаме общо виждане как да изглеждат мерките за подкрепа на бизнеса в условията на пандемията от COVID-19. Трябва да се опростят условията и критериите, така че средствата да стигат по най-бързия начин до фирмите, които имат нужда от тях. Малкият и средният бизнес е на колене заради липсата на компенсации от българската държава. Имаме наши предложения за Плана за възстановяване и устойчивост. Тези 30 млрд. евро, които ще влязат в България през следващите години, са огромен шанс за промяна в България. Не просто да се усвоят тези пари, не просто да са похарчени, а наистина да променят българската икономика, фирмите да са конкурентоспособни, а българите – с европейски доходи, каза още Манолова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови