Мая Манолова ще съди Румен Петков за клевета

OFFNews Последна промяна на 28 юни 2021 в 11:17 6140 0

Мая Манолова обяви, че ще съди съоснователя на АБВ и бивш министър на вътрешните работи Румен Петков за клевета. Причината е негово изявление, публикувано в новинарския сайт actualno.com на 27 юни.

"Във връзка с изявление на Румен Петков в Аctualnо.com от 27.06.2021 г. информирам, че завеждам дело за клевета срещу него. В статия със заглавие "Румен Петков: С рекет и мачкане на бизнеса Мая Манолова финансира кампанията си" сайтът публикува изявление на Петков, което представлява тежка манипулация и лъжа", заяви съоснователят на коалицията "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова.

Не просто опровергавам категорично неистините по адрес на "Изправи се! Мутри вън!", но и давам под съд Петков така, както дадох под съд за клевета Бойко Борисов и го осъдих. Същата ще бъде и съдбата в съдебната зала на Петков. Позицията му за частния паркинг на ГКПП "Капитан Андреево" озадачава с подозрително за политик мълчаливо съгласие относно пълната абдикация на държавата от публичния интерес на външна граница на Европейския съюз. Обяснението може да бъде само едно - съпричастност на политическите формации, свързани с Петков, към частните интереси на граничния пункт и в схемите с принудително отклоняване на влизащите в страната автомобили към частния паркинг, посочва тя.

Според Манолова решението е просто: пълна ревизия на казуса с частния паркинг и дезинфекция на пункта, установяване ролята на полицейски служители в схеми за принудително отклоняване на автомобилите към паркинга, установяване ролята на други държавни органи в незаконни схеми на територията на ГКПП-то, връщане на държавата в контрола на всички дейности на външната граница на ЕС, гаранции от страна на служебното правителство, че на този пункт националната сигурност не е втори приоритет след частния интерес.

Който и да стои зад този паркинг и зад ''златния гьол", неговите интереси би следвало да са по-маловажни за Петков и коалиционната му партньорка от националния интерес. Да се въведе върховенство на закона и на "Капитан Андреево" е в полето на отговорност на служебния кабинет. Настоявам истината по въпроса чии интереси обслужват схемите с паркирането и дезинфекцията на ГКПП "Капитан Андреево" да бъде оповестена от съответните ресорни министри. Особено след намирането на 32 млн. лв. от данъчните служби при проверката на "златния гьол", за чиито договор е отговорна Агенцията за безопасност на храните, заяви още съпредседателят на "Изправи се! Мутри вън!".

Манолова бе категорична и че ще съди всеки, който си позволи да разпространява клеветите на Румен Петков за паркинга, както и всеки, който се осмели да нарича установяването на върховенството на правото "рекет и мачкане на бизнес".

Преди няколко дни в Хасково Мая Манолова заяви:

"Получихме сигнал, че до ГКПП „Капитан Андреево“ има само един частен паркинг, който шофьорите на тежкотоварни автомобили са принудени да използват на път за Турция. Таксата за чуждите камиони е 25 евро, а за българските – 24 лв. В същото време в Европа за подобни паркинги се плащат два пъти по-ниски цени."

Според нея не е случайно, че държавата години наред не е правила паркинг и изведнъж частна фирма се сдобива с такъв.

"Сигналите до нас са, че със съдействието на властите този паркинг се използва задължително, което осигурява печалба и то много над пазарната на лицето монополист, което е собственик на този паркинг. Шофьорите на фирмите нямат друг избор, освен да плащат и да пълнят касичката на една частна фирма пред благосклонния поглед на българската държава", каза още Манолова и заяви, че държавата трябва да поеме функциите си по дезинфекцията на КПП-то и престоя на тежкотоварни камиони.

ТИР паркингът на Капитан Андреево се появи през лятото на миналата година. След като държавата с години отлагаше решение на проблема с километричните опашки на граничния пункт, такъв бе изграден от частен инвеститор. Според публикации в местната преса, нoвият пapĸинг зa тeжĸoтoвapни ĸaмиoни дo Kaпитaн Aндpeeвo e нaй-гoлeмият в Eвpoпa и paзпoлaгa c 600 пapĸoмecтa, нo въpвят cтpoитeлни и мoнтaжни дeйнocти, тaĸa чe cлeд зaвъpшвaнeтo им щe мoжe дa пpиeмa 900 ĸaмиoнa eднoвpeмeннo. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови