Кольо Колев оправда грешните прогнози с ниската избирателна активност

OFFNews 27 май 2014 в 09:08 7640 21

Голяма част от избирателите са декларирали участие и нагласите си за изборите пред социологическите агенции, но в крайна сметка не са гласували. 

Такава е тезата на социолога Кольо Колев от "Медиана", която даваше преднина на БСП пред ГЕРБ

Пред БНР той коментира лошите резултати на БСП: "Има няколко фактора, които са повлияли за БСП. Първата причина е Вигенин в Киев - тази позиция на БСП, която е в противоречие с избирателите, втората причина е Първанов- разколебаването вътре в партията. Третата причина е коалиционният характер на това управление - коалицията с ДПС и консумацията на власт, особено на местно ниво".

"Всички колеги сега се чудят какво да правят, правят равносметки, какви нови методики да използват, да преосмислят. Границата е при професионализма. Сериозните агенции могат да сбъркат, но те не лъжат. Определено има агенции, които не бъркат, но лъжат. Политиците искат да сложат намордник на социологическите агенции", коментира още той.

На въпроса за властта от тук нататък Колев отговори: "Тези избори не променят съотношението на силите в рамките на съществуващия парламент. Дали ще се стигне до предсрочни избори, зависи от тези формации. ДПС и Атака надали са заинтересовани. Много е трудно да се прогнозират предсрочни избори."

В студиото на bTV Колев и Първан Симеонов от „Галъп” защитиха социологическите агенции за неточните им прогнози.

„Никой не позна резултата на БСП. Даваха над 600 000 гласа, а те получиха малко над 400 000 гласа. Между 200 000 и 230 000 очаквани души не отидоха до урните. Получи се Фейсбук ефектът, при който 2000 души заявяват, че ще отидат на протест, а накрая се появяват 100 души”, обясни Колев.

„Не използваме прогнозата за политическа реклама. Навсякъде сме уцелили резултата с изключение на резултата на БСП, който е отчайващо нисък и никой не успя да го предвиди”, подкрепи го Първан Симеонов.

„Агенциите не са се издънили, екзитполът беше точен. Имаше агенции с прогнозна активност 2,6 милиона души. Никой не хвана централното – ножицата между първия и втория”, изтъкна Симеонов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!