Кой колко пострада от синдрома 15/15

OFFNews 29 май 2014 в 13:01 8934 5

Преференция

Преференциите се оказаха ключов фактор на проведените в неделя избори за Европейски парламент, на които избирателите получиха реален шанс да разместят партийните листи.

Най-любопитен бе случаят с листата на "Коалиция за България", където хиляди избиратели бяха решили да се "презастраховат", като отбележат №15 и при формациите, и при преференциите. Като резултат председателят на БСП бе изместен от 15-ия кандидат в листата Момчил Неков, станал известен като "Любимец 15".

Изненада бе и неочаквано високия резултати на ПП "Българската левица" и на БКП, които получиха доверие съответно от 11 014 и 9318 избиратели. По неофициална информация на "Позитано" 20 не са доволни, тъй като се смята, че част от тези избиратели са искали да гласуват за столетницата, но не са се ориентирали добре в бюлетината.

Изчисления на OFFNews показват, че от синдрома "15/15" не страдат само социалистите. Най-висок процентът на избирателите, зачертали едно и също число в ляво и в дясно, се наблюдава при "Българската левица", която се яви на изборите с № 1. 19,5% от техните избиратели са дали преференция за първия в листата. Това на практика е "двойна грешка" - веднъж отклонен вот от КБ, втори път - неумишлен рпеференциален вот.

Високи са процентите при "Партията на зелените", при БАСТА и АБВ. Най-слабо проявен синдромът "15/15" е при Реформаторския блок.

Справка за процентите при отделните партии може да направите от таблицата по-долу.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови