Кирил Петков ще бъде глобен за агитация в изборния ден (обновена)

Александра Маркарян 14 ноември 2021 в 14:45 25520 2

Снимка Фейсбук/Официален профил

С тази снимка Кирил Петков оповести в официалния си профил във Фейсбук, че е гласувал днес.

Кирил Петков ще бъде глобен за агитация в изборния ден.

След гласуването си по-рано днес бившият икономически министър и кандидат-депутат от "Продължаваме промяната" обяви в ефир числата от двете бюлетини (за държавен глава и за Народно събрание), с които е гласувал, и името на кандидата за президент, когото е подкрепил. Те прозвучаха по Нова тв и bTV. Петков твърди, че е споделил публично вота си като гражданин и че това не е агитация.

В отговор ГЕРБ-СДС, председателят на АБВ Румен Петков, председателят на Съвета за електронни медии Бетина Жотева и др. подадоха жалби до ЦИК.

ЦИК ги разгледа и реши, че Петков е извършил нарушение.

"Взехме решение с номер 948, с което установихме нарушение на кандидата за народен представител Кирил Петков за това, че в деня на вота според нас с изказването, което е направил, след като е гласувал, а именно, че неговите числа са номер (...) и номер (...), приемаме, че се извършва призив за подкрепа на кандидатите с посочените номера в бюлетината", каза говорителят на ЦИК и неин зам.-председател Росица Матева на брифинг.

"Бих призовал всички да се въздържат да споделят вота си. Това наистина представлява нарушение на изборните правила", помоли другият говорител на ЦИК Цветозар Томов.

В отговор на въпрос каква ще е санкцията Матева уточни:

"В момента е прието решение, въз основа на което председателят на Централната избирателна комисия ще състави акт за установяване на това нарушение, след което ще бъде издадено наказателно постановление и там се определя размерът на съответната глоба. Няма как да Ви я кажем в този момент".

Изборният кодекс забранява агитацията 24 часа преди изборния ден и в изборния ден. Нарушение на забраната се наказва с 2000 до 5000 лв. глоба. При повторно нарушение сумата варира от 5000 до 15 000 лв.

Решението си ЦИК публикува в 20:07 ч. тази вечер. Текста му може да видите ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4164

4

Egocentric Eccentric

14.11 2021 в 19:55

Българинът не уважава политици, които спазват закона.

Ние обичаме да гласуваме за тарикати

5827

2

pisnamiotmutri

14.11 2021 в 15:27

БТВ и НОВА агетираха за ГЕРБ - тях ще глобяват ли или чакат сигнал от някой?