Къс мандат за кабинета "Борисов" 3 вещаят от АБВ

Съществува скрит консенсус за кабинет между ГЕРБ и БСП, заяви зам.-председателят на "Движение 21" Данаил Георгиев

Александра Маркарян 28 март 2017 в 15:52 4039 1

Къс мандат за кабинета "Борисов" 3 предвеща председателят на АБВ Константин Проданов. Има скрит консенсус между ГЕРБ и БСП за правителство, заяви пък зам.-председателят на "Движение 21" Данаил Георгиев.

В отсъствието на лидера на "Движение 21" Татяна Дончева Проданов и Георгиев дадоха пресконференция за резултата на коалицията "АБВ - Движение 21" (1.55% или 54 409 гласа - бел. ред.), който определиха като неочаквано слаб. 

Двамата обявиха, че тепърва ще анализират как, кога и защо са се разминали с избирателите си, но дадоха да се разбере, че не смятат коалирането им за основната от тях.

"Движение 21 не е проект за единия процент. Смисълът е да бъдем полезни. Затова сключихме коалиционно споразумение с АБВ. Този риск си заслужаваше и си струва да бъде повторен в бъдеще, включително с други политически сили със сходни идеи, за да получим парламентарно представителство", заяви Георгиев.

По-късно той публикува изявление, в което заяви: "Обективността изисква да признаем, че коалицията на доста места в страната не се състоя. На практика местните структури водеха самостоятелни кампании, което нямаше как да не се отрази негативно на общия резултат. Не съм склонен обаче да смятам, че това е основната причина за слабото представяне".

"Не мисля, че фактът, че сме се коалирали, ни е донесъл негативи", заяви пък Проданов и допълни, че може би не са обяснявали достатъчно добре на хората и отдаде липсата на разбиране и на недостатъчно телевизионно време.

Проданов заяви още, че пред него не стои въпросът за връщане към БСП.

"Няма как да се върна някъде, откъдето не съм излизал. Ако това ми беше зорът, можех да потропам на вратата на "Позитано" - веднага щяха да ме прилапат, а водаческото място в листа да ми е гарантирано. Целта ми не е да се науча как с една вилица да набода три депутатски кюфтета", коментира лидерът на АБВ.

И двамата бяха категорични, че по време на предизборната кампания не е имало идейни сблъсъци, а "креслив популизъм", който е отклонил вниманието на хората от важните въпроси.

"Когато няма идеология, печели технологията и ГЕРБ го доказаха. Изборите произведоха същия уродлив модел, срещу който хората протестираха", констатира Проданов. Той допълни, че ГЕРБ "не разочароват когато трябва да разочароват" и прогнозира, че кабинетът "Борисов" 3 ще има "къс мандат".

Недоволството отново ще избие. Не е далеч времето, когато ще заговорим за нови избори, каза още той.

Въпросът за мажоритарното гласуване може да взриви правителството, смята пък заместничката му в АБВ Мариана Тодорова. Потенциалните партньори на ГЕРБ - Обединени патриоти, както и Марешки няма да се съгласят с това, убедена е Георгиева.

"Мажоритарното гласуване е в полза на двуполюсния модел, то би елиминирало по-малките играчи. Ако хората мислят, че то осигурява възможност за избор на по-отговорни и достойни хора - не, не е така. Мажоритарната система бетонира две партии. А двете партии не управляват в интерес на гражданите", категоричен беше Георгиев.

И според Георгиева, и според Данаил Георгиев обаче има споразумение между БСП и ГЕРБ за правителството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!