ДБГ: Mашинното гласуване ще премахне възможностите за манипулации на вота

Ивайло Анев 26 октомври 2015 в 16:46 3285 1

Снимка БГНЕС

От „Движение България на гражданите“ искаме в Народното събрание да бъдат изслушани представители на ЦИК и министрите, отговорни за протичането на изборния процес, за да се установи причината за създалата се обстановка и да се намерят правилните решения.

Това каза Настимир Ананиев, заместник-председател на „Движение България на гражданите“ от Реформаторския блок и заместник-председател на външната комисия в парламента.

Ананиев призова ОИК да освободи хората в „Арена Армеец“ да се приберат по домовете си, като се вземат всички законови мерки за изборните книжа, и определи ситуацията като недопустима.

Според ДБГ не трябваше да се оставя изборният процес само с 50 машини, вместо с 500 колкото трябваше да бъдат, а вицепремиерите, свързани с изборите, са достатъчно отговорни хора и ще посочат решение.

Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на РБ и председател на Предизборния щаб на ДБГ, беше категоричен, че въвеждането на машинното гласуване ще премахне възможностите за манипулации на вота и ще бъдат избегнати ситуации като тази в „Арена Армеец“. Ако бяха приети измененията на Изборния кодекс преди 6 месеца, когато ние настоявахме за това, цялата тази ескалация нямаше да се случи, подчерта също Найден Зеленогорски. Той добави, че няма нищо по-важно в момента от политическата стабилност на България и няма нужда от фронтални сблъсъци на втория тур, а от нормална кампания между конкуренти.

Той отчете, че още на първия тур са избрани 16 кмета, издигнати или подкрепени от РБ. По думите му Блокът има добър шанс на втория тур в още 32 общини. Зеленoгорски напомни, че това са предварителни данни, тъй като протоколите още не са обработени и окончателни резултати няма.

От ДБГ ще поискат ръчно броене на преференциите, защото имат информация, че на места в София и Стара Загора не се броят преференциалните гласувания.

"Доброто е, че имаме резултат, който е стабилен. Има места на които има пробив – и като места и като хора, а ние се явяваме единни. В повече от 90% от местата ние се явяваме като Реформаторския блок", констатира лидерът Меглена Кунева.

Според обаче нея е било грешка забавянето на единната регистрация на блока. Наш минус е, че в последните месеци ние не сме свиквали изпълнителния съвет на РБ. Важен е, защото когато имаме противоречия ние разчитаме на колективното представяне. Надявам се, че в следващите дни да свикаме Изпълнителния съвет и да вземем важни решения, които между първия и втория тур", каза тя.

Даниел Вълчев уточни, че движението ще подкрепи предложението от ГЕРБ промени в Конституцията, с които да се отмени депутатския имунитет. Причина за това предложение стана поредния скандал около лидера на „Атака” Волен Сидеров, който в изборната нощ нахлу в НАТФИЗ и се наложи да бъде извеждан оттам с полиция. "Имунитетът никога не е имал за цел едно лице да се откроява от нормалните граждани и да върши безобразия, коментира Вълчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови