Кандидат-кметът Благомир Коцев: Варна е превърната в трапеза, която трябва да бъде разтурена

Знаково отсъствие на Иван Портних от дебата за морската столица

OFFNews 11 октомври 2023 в 09:36 1782 0

Благомир Коцев

Снимка БНТ

Кандидатът на ПП-ДБ за кмет на Варна Благомир Коцев

Варна не се развива в последните години и това трябва да се промени, заяви в дебат за изборите в морската столица в предаването "Референдум" на БНТ кандидат-кметът на ПП-ДБ Благомир Коцев. По думите му Варна е превърната в "трапеза", която трябва да бъде разтурена, за да стигнат парите до варненци.

В дебата участваха още кандидатите на "БСП за България", ИТН, "Левицата", "Възраждане", коалиция "Граждани за общината". 

Коцев коментира знаковото отсъствието на настоящия кмет Иван Портних, когото ГЕРБ издигна за четвърти мандат. Кандидатът от ПП-ДБ припомни, че досегашният кмет, който "днес е в родния си град София за участие в bTV", не се е явил в дебата за Варна в „Референдум“ заедно с останалите претенденти за кметското място в морската столица, а дължи отговор на варненци за изтичането на средства.

Благомир Коцев каза още, че е готов с програма от 66 мерки за подобряване живота на варненци. Той не предвижда увеличение на местните данъци. Парите, според него, трябва да се дават само за асфалт, но и за други важни за гражданите политики.

"Имаме конкретни идеи за промени в ОУП и влизане в сила на ПУП-ове за всички територии, за да няма вратички, които позволяват презастрояване. Вместо това ще има повече зелени площи и паркове за хората", каза кандидатът на ПП-ДБ.

Той подчерта, че като областен управител е спрял продажбата на 140 дка общински зелени терени, приготвени за продажба. Планира и мораториум върху продажбата на общински имоти, а не върху строителството, както БСП предлага.

„Никога не сме искали коли в Морската градина и държа това да е ясно“, увери Благомир Коцев. "Портних блокира Морската градина с две патрулни коли на полицията и с това трупаше популистки дивиденти пред варненци, вместо да им даде реално решение на проблема", каза кандидатът за кмет на Варна от ПП-ДБ. Според него трябва да се възстанови буферният паркинг, планиран през 70-те години.

На въпрос за здравеопазването във Варна и липсата на частна болница в града той отговори, че подкрепя частната инициатива, защото това би повишило качеството на услугата и конкуренцията в сектора. Това ще доведе и до повишаване на заплатите на лекарите и медицинския персонал, които в момента са обидно ниски. Това ще даде и място където да работят възпитаниците на Медицински университет – Варна, които иначе напускат града, допълни Коцев.

По думите му Варна се нуждае от поетапна програма за асфалтиране на улици и изграждане на тротоари. Градът и особено младите хора се нуждаят от още спортни бази, плувни басейни, в това число и за най-малките жители на морската столица, смята кандидатът.

На въпрос за първия местен референдум в история на Варна, Коцев посочи, че би свикал такъв за съдбата на т. нар. „Дупка“ в центъра на града.

Кандидатът на "Има такъв народ" Ивайло Костадинов също смята, че проблемите на града са многобройни. Ключово, според него, е изграждането на нови кейови места и на индустриална зона в близост до летището, за да стане Варна икономически център на района. Това би довело нови инвеститори, би повишило доходите и кариерните възможност за младите хора, защото сега таванът за кариерно развитие във Варна е работа в колцентър, каза кандидатът.

Пламен Костадинов (МК "Граждани за общината") - по професия съдия по екстремно спортове, коментира, че Портних 12 години е бил "обикновен фигурант", който няма реакция към нуждите на гражданите. Сега целият град е затворен за ремонти, не се работи, но машините седят там. Дупките са толкова много, че се вижда старият римски път отдолу, заяви кандидатът.

Мария Тодорова от "Левицата" коментира, че Варна сега е и мръсна, и разбита, и задръстена. Кандидатката предлага бързи и дългосрочни решения. Бързо, според нея, трябва да бъде овладян проблемът с трафика, паркирането, видеонаблюдението и най-вече - "да се размърда администрацията". Тодорова е съветник в настоящия мандат и постави акцент върху културата, чрез която Варна може да се развива.

Кандидатът на "БСП за България" Павел Раличков, който се занимава с авиационна логистика, коментира, че във Варна Портних е като митично същество:  всички са чували за него, но никой не го е виждал. "На Варна ѝ трябва ясна визия за бъдещето, с ясно разписани проекти. Вилните зони са превърнати в строителни площадки", добави той. Знаков според него е примерът с кв. "Бриз" - един от квартали с най-красиви панорами и най-високи цени, където в същото време липсват улично осветление, ясли, градини. Това е така заради презастрояване и според Раличков трябва мораториум за строителството на високи сгради в доскорошните вилни зони.

Коста Стоянов, сега депутат от "Възраждане", смята, че неговите 18 години опит в общинска администрация ще му помогнат да превърне Варна в привлекателно място за живот. Той посочи четири приоритета: качество на живот, инфраструктура, повишаване на стандарта на живот и общинска администрация в услуга за гражданите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!