Калфин призова за съгласие по важни за страната теми

OFFNews 30 октомври 2016 в 15:20 2995 1

Държавата трябва да започне да стимулира добавянето на стойност в нашата икономика. В момента произвеждаме продукция и я изнасяме навън. Важно е обаче освен това, да запазим максимална част от производствения процес тук, включително и преработването, за да се увеличи добавената стойност за българската икономика и българските граждани. За да стане това, трябва да имаме цялостна политика, която да е стратегическа и да подкрепя развитието на икономиката в полза на българските граждани.

Това каза днес на среща с гражданите в Панагюрище кандидатът за президент Ивайло Калфин. Той подчерта, че ролята на президента тук трябва да бъде по-скоро стратегическа и да не се ограничава единствено в рамките на преките правомощия и привличането на чуждестранни инвестиции.

„Икономическата политика и нейното развитие е в преките правомощия на правителството. Въпреки това, когато тази политика е пряко свързана с демографията, тя става част от по-голяма стратегическа визия, в която се включват социална политика, демографията, здравеопазването , икономиката и образованието. Този, който може да погледне надпартийно и да постави въпросите за очертаване на стратегически план за развитие по най-важните теми в обществото, за чието решение са необходими действия на различни институции, е президентът. Ако търсим съгласие между политическите партии, ако търсим по-широк хоризонт, то най-добрата среда за тази дискусия е президентската институция. Президентът не може да поставя задачи на министрите, но той може да събере и тях, и гражданското общество и да търси национално съгласие по най-важните теми. Тези теми в България трябва да са надпартийни и да се работи в интерес на всички. Въпросите свързани с икономиката, регионалното развитие и преодоляване на демографската криза , са точно такива и са абсолютно задължителни за новия български президент“, категоричен беше Ивайло Калфин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови