Калфин: Не приемам практиката съветниците на президента да стават посланици

OFFNews 28 октомври 2016 в 19:06 3040 1

"Сред претендентите за президент на България определено отсъстват разговорите за външната политика. А Европа се променя динамично и трябва да е ясно къде ще е мястото и каква ще е позицията на нашата държава в тези промени".

Това заяви кандидатът за президент на Коалиция „КАЛФИН - ПРЕЗИДЕНТ“ Ивайло Калфин на среща с наши посланици, представители на Българско дипломатическо дружество и от Националната асоциация по международни отношения. Ивайло Калфин изнесе лекция за случващото се в световен и европейски мащаб.

Той обсъди подробно състоянието и недостатъците на Закона за дипломатическата служба, в който не са предвидени никакви санкции за евентуални нарушения. Говори също така за назначенията и растежа в кариерата на дипломатите.

„Не приемам практиката почти всички съветници на президента впоследствие да бъдат назначавани като посланици в чужди държави“, коментира Ивайло Калфин.

Според него грешно се прилага и законът за досиетата, което пък е обидило мнозина посланици, работили активно за присъединяването на страната ни към НАТО и ЕС. „На много дипломати бяха нарушени човешките права“, каза Калфин.

Пред своите колеги той сподели важните акценти в промяната на геополитическата обстановка.

„Всички конфликти на Балканите, а и не само в нашия регион, са на етническа и религиозна основа. Това е опасна тенденция, която поражда разделения сред хората и променя геополитическата обстановка. На територията на България от векове живеят различни етноси и е много опасно да се вкарват разделителни линии между тях. В кандидатпрезидентската надпревара обаче виждам много хора, които претендират, че са патриоти, но настройват едни срещу други определени групи наши съграждани. През същата призма виждам и грешното предложение на министър Кунева за стимулиране на ученици от ромското съсловие“, продължи бившият социален и външен министър.

Ивайло Калфин говори обстойно за загубената вече лидерска роля на България в политиката на Балканите. „А колкото сме по-пасивни в района си, толкова сме по-безинтересни за великите сили“, коментира още Калфин.

Той сподели и вижданията си за бежанската криза, за нескритото стимулиране на каналджийството в Европа, за процесите в ЕС и други парливи международни теми.

Срещата продължи и с компетентна дискусия  между дипломатите, които задаваха въпроси към Ивайло Калфин за Турция, Афганистан, Сирия, СЕТА и др.

Сред гостите на дискусията бяха много български дипломати, журналисти, както и проф. Васил Мръчков, бивш главен прокурор на България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews