Калфин иска дебат за Конституцията

OFFNews 31 октомври 2016 в 10:16 1942 1

Бих започнал широк дебат, в който да си отговорим на въпроса какво не работи в нашата Конституция.

Това заяви кандидатът за държавен глава от Коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ” Ивайло Калфин по бТВ. Според него в България отсъства баланс между институциите, което вреди на работата им в полза на обществото. „Затова се ангажирам да сложим на масата темата с това как можем да подобрим работата на институциите, за евентуална нова Конституция. Ето например, съдебната система. Какво трябва да се направи, за да работи? Трябва да е ясно, че следващият президент ще работи при тези условия, които са сега. Няма спор за това нещо, но аз бих започнал дебат, в Европа го наричат конвент, в който да участват и политически лица, и експерти, който да отговори на въпроса какво не работи в нашата Конституция. Защо всеки път като започнем да променяме съдебната система, стигаме до необходимостта от свикване на Велико народно събрание?, заяви Калфин.

Друг проблем е балансът между институциите, който е тотално загубен и ние на практика имаме една ясно изразена „премиерска република“. Затова трябва да отговорим какво трябва да се направи, за да се променят тези неща. Включително да дадем отговори за броя на депутатите, начина им на избиране. Това е въпросът с Велико народно събрание. Ако ни трябва такова за да заработят институциите, нека да го направим, но обсъждането на темата да е спокойно, извън парламента, непартизирано. Ето това бих направил като държавен глава. Президентът е човекът , който трябва да инициира, да създаде тази дискусия, подчерта Калфин.

Според него има още няколко въпроса, по които президентската институция трябва веднага да започне да работи за консолидиране на институциите. Това, по думите му, са преодоляването на демографската криза, осигуряването на качествено образование, гарантирането на добри условия на труд и достойно заплащане. Така, че хората да бъдат мотивирани да не напускат регионите, в които живеят, или държавата, за да търсят препитание и нормални доходи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!