Калфин: Президентът трябва да върне достойнството на България в региона

OFFNews 29 октомври 2016 в 16:01 2254 0

При избора на президент трябва да си даваме сметка какво точно искаме от нашия президент. За мен, като българин, президентът трябва да направи четири абсолютно задължителни неща. Аз като президент ще работя по всяко едно от тях“. Това обяви днес на среща с обществеността в гр. Горна Оряховица кандидатът за президент Ивайло Калфин.

Първият и най-важен приоритет е във външната политика. Абсолютно задължително е бъдещият президент да върне достойнството на България в региона ни – и на Балканите, и в Черно море. В отношенията със съседите ни, разделянето на фоби и фили е безпочвено. Няма нужда да се демонстрират излишни чувства към която и да е държава, а България трябва да настоява за собствените си интереси и да изгради достойнство. Черно море не е място за напрежения. По този приоритет, аз като президент, бих излязъл с инициативата „Черноморски еврорегион“, което означава икономическо, културно, образователно сътрудничество със съседите ни, както на Балканите, така и в Черноморския регион, коментира Калфин.

Второто задължение на бъдещия президент е да бъде активен във вътрешната политика, а не да се крие зад липсата на правомощия. Не е вярно, че президентът не може да направи нищо за решение на острите проблеми на българите.

Напротив – той притежава най-силното оръжие в държавата – общественото значение и роля, която може да използва активно, за да настоява институциите да поемат ангажименти и да решават конкретни проблеми“, подчерта още кандидатът за президент и допълни, че вътрешната политика към момента има три важни теми, по които той като президент ще започне работа своевременно - демографията и регионалното ни развитие, включително задържането на млади хора там, където са родени, увеличението на доходите от труд и координирането на образованието с нуждите на пазара на труда, включително осигуряване на безплатни детски градини, дуално обучение и понижаване на броя на отпадналите от училище, категоричен беше Ивайло Калфин.

Друго важно нещо, което стои пред президента в спешен порядък, е да бъде инициатор на дълбок прочит и анализ на цялата икономическа история на прехода. И тук не става въпрос всеки министър да си прави равносметка, както каза премиерът вчера, а да видим по-задълбочено какво е направено или какво не е направено от 89-та година до сега, за да можем да вървим и да се развиваме напред икономически, анализирайки процесите и подобрявайки ги“, подчерта още той.

И последната тема, която трябва да намери място сред приоритетите на новия български президент, е свързана с това, че като че ли всички се оплакваме как работят или не работят институциите у нас. Балансът между институциите е нулев, в последните години сякаш има само една институция – премиерската, която, ако не е в добро настроение, може да спре работата по важни за обществото ни теми. Аз съм убеден, че щом нещо не ни харесва, трябва да го променим – сега и веднага. За да стане това трябва да се направи широка дискусия и ако се налага, аз като президент, съм готов да поставя въпроса за промяна в Конституцията. И пак не говорим за самоцелни действия, а за такива, които ще доведат до това децата ни да останат да живеят в България, каза още Ивайло Калфин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови