Кадиев: Плащаме такса на "Софийска вода" от 250 000 долара годишно

OFFNews Последна промяна на 29 септември 2015 в 10:55 2118 6

Снимка Архив

Софийска вода АД е сключила договори със съсобствениците си, които предвиждат плащане на ежегодна такса от 250 000 $ плюс размера на инфлацията в САЩ. Дори при нулева дейност тази такса се заплаща всяка година.

Това съобщи кандидатът за кмет на столицата Георги Кадиев на страницата със във фейсбук. 

Отделно е разпределението на печалба, отделно е превъзлагането на дейности на дъщерни фирми. Съгласно договора Софийска вода АД дължи на собственика си всички разходи при предоставянето на услугите, включително самолетни билети, визи, разходи за настаняване, храна, обучение. И освен тези суми на всеки един консултант се изплащат 8 500 евро на седмица за престоя му!, обяви още Кадиев, който е бивш съветник в СОС. Според изчисленията му "при средната пенсия от 335 лева в София, един консултант на седмица ни струва колкото 49,6 пенсионери, пресмята Кадиев. 

И за капак в договора е записано, че при неговото прекратяване дори при изтичане на срока му се изплащат на фирмата-собственик всички дължими разходи, но освен тях и разходи за демобилизация и „всички други разумни разходи, направени от изпълнителя при изпълнение на изискванията на концесионера”. Тоест всички разходи за консултации, за обучения, технически услуги, които плащаме с цената на водата при прекратяването на договора, ще трябва да ги платим отново. За мен концесията на Софийска вода е лошо направена. Искам гражданите на София да се произнасят с местни референдуми по всички ключови теми. Дали водата да е частна или общинска е точно такава тема, обяснява Кадиев. 

През септември преди две години Столичният общински съвет отхвърли предложението на БСП и ВМРО за провеждането на местен референдум за прекратяване на концесионния договор със "Софийска вода". На заседанието съветникът от ДБГ Прошко Прошков подчера, че към въпроса от допитването трябва да се добави "... и бихте ли платили веднага 200 лева и малко по-късно още 600 лева". Според неговите изчисления толкова се пада общата неустойка разделена на всички домакинства, които са абонати на "Софийска вода". 

“Има реална опасност при едностранното прекратяване на концесията на „Софийска вода” от страна на общината, Столична община да бъде осъдена да плаща неустойки в размер между 400 млн. и 1 млрд. лв.”, съобщи Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет.

Кметът на София Йорданка Фандъкова пък подчерта, че след едногодишни усилия "Софийска вода" е направила публичен концесионния договор, били са сформирани работни групи и са постигнали промени в контракта.

„Софийска вода” АД е създадена през октомври 2000 г. по силата на 25-годишен Договор за концесия. Чрез него Столична община предотстъпва на дружеството експлоатацията и поддръжката на ВиК системата в София. Акционерният  капитал е разпределен между Столична община (22.9%) и френската компания „Веолия вода”С.А.(общо 77.1% от акциите). „Софийска вода” не е собственик, а концесионер на ВиК активите – те са публична общинска собственост. Всички новоизградени съоръжения с инвестициите на дружеството също принадлежат на града.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Къде ВСУ ще удари руските нашественици?