Концесионерът пак иска поскъпване на водата в София

OFFNews 17 март 2014 в 16:59 2275 0

Ремонт на "Софийска вода".

"Софийска вода" отново е поискала от ДКЕВР да бъде увеличена цената на кубик вода за потребителите от 1 юли от  1.47 лв. на 1.61 лв. за кубик без ДДС.

Все още не се зная какво ще реши регулаторът. От БСП-София се обявиха против искането поскъпване на водата.

Аргументите им са, че няма основание за исканото увеличение на водата с 14 ст., защото концесионерът не изпълнява  поетите ангажименти за намаляване на загубите на вода.

По данни на социалистите фирмата не изпълнява и инвестиционната си програма и има сериозни съмнения за източване на дружеството чрез консултантски фирми и аварийни ремонти.

И Миналата година "Софийска вода" поиска поскъпване на цената на водата с 14%, но срещу това обаче се обявиха и от Столичната община, и от ДКЕВР.

Регулаторът дори се закани да намали цената за потребителите с 4%, защото концесионерът не е намалил загубите по мрежата.

Това накара дружеството да изтегли предложението си от ДКЕВР и така цената на водата остана без промяна.

В отговор на брифинга на БСП-София, на който те се обявиха против поисканото поскъпване, от "Софийска вода" обявиха, че цената на ВиК услугите се явява единственият източник за инвестиции на „Софийска вода”.

Както и останалите ВиК оператори в страната, „Софийска вода” АД подготви и представи в изискания тримесечен срок бизнес плана си за текущата и следващата година. Предвидените инвестиции за двете години са 80 милиона лева.

Дружеството внесе и ценово предложение за увеличение на тарифата с 14 стотинки на куб/м от 1 юли, в съответствие с разчетите си за 2014 година. От началото на концесията до момента вложенията са за близо половин милиард лева", съобщиха още от дружеството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови