Фандъкова посрещна новия шеф на "Софийска вода" с искане за промяна в договора

Нели Чолашка 23 април 2014 в 15:24 3618 1

София продължава да прави опит да предоговори неизгодния концесионен договор за водата.

Концесионерът "Софийски вода" има нов шеф - Бруно Рош. Кметът на София Йорданка Фандъкова се срещна днес с него.

„Настоявам за ускоряване на преговорите за ревизия на концесионния договор между Столична община и „Софийска вода“, каза Фандъкова на Рош.

Тя поиска дружеството да се ангажира с конкретен график за водене и завършване на преговорите. На срещата присъства зам. председателят на СОС и председател на работната група, която проверява изпълнението на концесионния договор през 2013 г. - Николай Стойнев.

Столична община ще изисква от концесионера стриктно спазване на Закона за обществените поръчки и предварително съгласуване на заданията на обществените поръчки, които провежда дружеството.

На второ място, определяне на санкции, които да са дължими от концесионера на общината при неизпълнение на договора. Към момента община няма правомощия да налага санкции на "Софийска вода" при неизпълнение на договора.

Кметството ще настоява и за предоговаряне на условията за предсрочно прекратяване и ясна методика за изчисляването на финансовата компенсация.

След многократно напомняне от страна на Йорданка Фандъкова през 2013 г. дружеството най-накрая публикува пълния текст на договора, сключен през 1999 г., а с решение на Столичния общински съвет беше създадена работна група, която да извърши предоговаряне на условия по договора.

Това всъщност е втори опит да се предоговори изключително неизгодния за общината договор, подписан по времето на кмета Стефан Софиянски.

Концесионният договор за водата в София беше подписан в края на 1999 г. с британската компания “Юнайтед ютилитис” (тя по-късно продаде концесията на френската “Веолия”) за 25 години. Условията бяха запазване на средна цена от 0.45 лв. за кубик и намаляване на загубите на вода по мрежата до 30%.

В момента цената на водата е 4 пъти по-висока – 1.76 лв., а нивото на загубите е над 55%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!