Стойнев предлага приватизация на "Топлофикация-София"

OFFNews Последна промяна на 11 декември 2013 в 17:11 1356 3

Топлофикация-София. Снимка: БГНЕС
Топлофикация-София. Снимка: БГНЕС

 

Трябва да се обсъди въпросът за приватизация на „Топлофикация София” или за форма на концесия, обяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в рамките на т.нар. „блиц контрол” в парламентарната икономическа комисия.

Той обяви това в отговор на въпрос за дълговете на столичната "Топлофикация" от социалиста Георги Кадиев. 

„Предстои ни много сериозен разговор за това какво се прави с този дълг и какво се случва с „Топлофикация София”. Може би трябва да се срещнем с общинските съветници.

Аз съм готов да инициирам такава среща - дали вървим към приватизация на „Топлофикация София” или към някаква форма на концесия, но трябва да се вземе някакво решение, защото тези пари са необходими на „Булгаргаз” и БЕХ. Сумата е огромна”, коментира Стойнев. 

"Топлофикация-София" дължи на "Булгаргаз над половин милиард лева. Дългът се трупа от много години. 

През последните 8 години дружеството ту е общинско, ту е държавно или отчасти държавно, отчасти общинско. При управлението на ГЕРБ "Топлофакицаия" стана изцяло общинско дружество и за него отговаря Столичния общински съвет.

„Постоянно чувам оправдания. Много лесно е да се оправдава човек. Но, когато човек е заел даден пост, задачата му е не да се оправдава, а да намира решения.

Молбата ми към г-жа Фандъкова и Столичния общински съвет е да започнем да мислим по този проблем – кога ще започнат да се издължават към БЕХ и към „Булгаргаз”. На мен и на министерството тези пари ни трябват сега”, обяви Драгомир Стойнев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.12 2013 в 22:08

Хайде вече щом и биткойните станаха конспирация няма накъде повече.

11.12 2013 в 19:35

Топлофикация има дълг и вземания, освен това има софтуер, който направиха опит да сложат навсякъде в държавата - Май имало проблем в митниците, пък тези които от 90-те години имат афера с митниците, май пак не са направили те софтуера, а само са взели парите. Ако сметнем обществените поръчки, които са реализирани с този софтуер май дълговете са платени, ама не на Булгаргаз. JP Morgan Chase възобновило патент от 1999 за безналични плащания, които имали много общо с Bitcoins - най-успешната електронна валута, появила се в последните години, след системата на топлофикация. Пък май електронните плащания на Топлофикация са правени по български патенти от 1999. Даа, време е да продават, краен купувач ще е JP Morgan или биткойните, ама дали битката ще бъде спечелена с още една кражба? Интересно дали холивудски вариант няма да е по-евтин за западния интерес, за какво им този губещ социален баласт, като им трябват само права? Холивудският вариант включва действия като при видния ДПС-ар с външните сметки, това е задължително и след това стратегическа сделка с българска софтуерна компания.

11.12 2013 в 18:20

Мноо свежа идея - частен монополист, който ще запази правото си да пише каквито сметки му е кеф.