Използва ли се училище във ''Факултета'' за предизборна агитация

''Бойко Борисов Ви увеличи заплатите три пъти, а Вие искате да го сваляте''

Йорданка Веселинова 12 ноември 2021 в 11:05 4837 0

Снимка ou75sofia.com

В навечерието на поредните парламентарни избори учители в столичното 75 ОУ "Тодор Каблешков" се страхуват от уволнения. Твърдят, че върху непедагогическия персонал се упражнява политически натиск и че този сценарий се повтаря около всички избори през последните четири години.

За проблема съобщиха учители, които изпратиха писмо до OFFNews. Те обвиняват за случващото се директорката Лава Коцева - кандидат за народен представител от ГЕРБ в 25 МИР София. Тя е 24-та в листата на партията в лидерския район.

Разговаряхме с учителят Георги Велков, с негови колеги, които не желаят да бъдат цитирани, потърсихме за коментар и г-жа Коцева.

Учители разказват, че натискът започнал с назначението на Лава Коцева за директор на училището. Твърдят, че тя е удобно "партийно назначение" и че внушаването на страх е използвано като средство за натиск. За да не загубят работата си, педагозите са се примирявали години да работят без трудови договори за базови учители и без заплащане. Същото е с медиаторите, помощник-учителите и непедагогическия персонал, за които работата в училището е единствената възможност за доходи. "Приемат го, само за да запазят работата си!", казва педагог и уточнява, че учителите не са агитирани да гласуват за конкретна партия, за разлика от помощния персонал, който е заплашван с уволнения.

Втори източник на OFFNews разказва, че няколко учители са били принудени да подадат молби за напускане през лятото на 2020 г. Останалите, които продължават да работят в 75 ОУ, днес се страхуват, че и те могат да бъдат принудени да направят същото и да останат без работа.

Агитират ли се и родителите?

Източникът ни твърди, че през последната година - когато страната ни е от избори в избори - е зачестило писането на отсъствия. След пет неизвинени се предвижда спиране на помощта за отглеждане на деца от 35 лева. За някои семейства в квартала това е единственият доход. Хората, с които разговаряхме, не могат да потвърдят дали това е свързано с предизборните кампании.

През лятото, непосредствено преди изборите, Коцева е имала и друга интересна предизборна акция - от камион са раздавани дънки на хората от квартала, потвърдиха двама анонимни източници пред OFFNews.

В училището се печатат агитационни материали

За това разказва учителят Георги Велков, който през пролетта, преди първите парламентарни избори през 2021 г., станал свидетел на това как Коцева "принуждава" помощник-учителите да разлепват из квартала напечатаните агитационни материали. Такъв постер е публикувала във Фейсбук групи и зам.-директорката Айтен Хасанова-Неджиб.

"Бойко Борисов Ви увеличи заплатите три пъти, а Вие искате да го сваляте." Това са думите, с които директорката се обръща към работещите в училището. Тонът ѝ е особено строг към непедагогическия персонал - основно необразовани роми от квартала", разказа Велков и допълва, че изказвания като това не са рядкост в училището.

Заплахи с дела

В сряда, по време на педагогическия съвет, Велков изпраща гневен имейл до директорката. В него я упреква, че вместо да е в отпуск по време на предизборната кампания, Коцева е в училището и я води от там. В писмото си той изразява съмнения, че тя може да извършва "политическа пропаганда на територията на училището".

Трети източник на OFFNews потвърждава, че директорката е била в училището "и трите пъти, в които е била в предизборна кампания" тази година.

"Всички знаем как, къде тихомълком, къде пряко, пред част от служителите се афишира тезата, че ако не се гласува за лицето Лава Коцева, хората ще останат без работа" - казва Велков.

Тези обвинения предизвикват директорката и тя се зарича да го съди.

Малко по-късно същият имейл пристигна и на редакционната ни поща.

Реакцията на директорката

Пред OFFNews Лава Коцева отрече да е извършвала предизборна агитация в училището. Отрече и думите за Борисов да са нейни и заяви, че не е упражнявала натиск върху персонала в училището. По повод твърденията за разпечатвани постери на ГЕРБ в дирекцията тя заяви: "Не е вярно, един колега ме опетнява". След това се опита да прекрати разговора ни с аргумента, че в момента тече проверка в училището.

Кандидатката за депутат отрече също да е раздавала дънки в квартала, а по повод тезата, че е "партийно назначение" коментира, че всеки има право да казва, каквото си пожелае, но обвиненията били обидни.

"Това, че съм член на ГЕРБ, не ме прави партийно назначение. Минала съм през конкурс, всичко е законно", каза в края на разговора ни г-жа Коцева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови