Иван Евстатиев: В Стрелча работим от името на хората и в тяхна полза, следвайки лявата политика

OFFNews 20 октомври 2015 в 11:30 3283 0

Иван Евстатиев: В Стрелча работим от името на хората и в тяхна полза, следвайки лявата политика

Интервю с кандидата за кмет на БСП Иван Евстатиев в Стрелча. 


Какво постигнахте като кмет на Стрелча и какво оставихте за нов мандат? Кои са наболелите проблеми и какви решения готвите?

Преди четири години се кандидатирах за кмет на община Стрелча с една единствена цел – да създам по-добри условия за живот. Давах си сметка напълно, че трудностите, които ще срещна, ще са много и от различно естество. Не беше лесно, но не се отказах да търся начини заедно да превърнем нашия малък град в едно по-красиво, по-сигурно, по-спокойно и по-желано място. Когато започнахме работа с моя екип през ноември 2011г., Стрелча беше едно от многото малки градчета, в които сякаш времето бе спряло. Десетилетия, по различни причини, почти нищо не се беше променяло и като че ли бе оставено на изживяване. През четирите години на мандата се водих от убеждението си, че хората са на първо място, че трябва да работим от тяхно име и в тяхна полза, следвайки лявата политика.

Стрелчанският край е надарен с изключителни богатства – минерална вода, маслодайна роза, чист въздух, природа, исторически и културни паметници, колоритен фолклор и традиции. Стрелча е град с многовековна история и курорт с национално значение. Още в началото на този мандат ние получихме от държавата правото на безвъзмездно ползване на минералната вода, която е изключителна държавна собственост, за срок от 25 години. Така общината има възможност за разпореждане с този ресурс. Гордост за нас е, че в началото на годината в града открихме нов, седми минерален басейн. Той е закрит, може да се ползва през цялата година и то на съвсем прилични цени. На мястото на старата Минерална баня има нова, съвсем модерна. Два нови басейна лекуват хора с проблеми с периферната нервна система, опорно-двигателния апарат, вътрешните органи, помагат за подобряване на съня, самочувствието и апетита. Тези проекти са реализирани благодарение на средствата по „Публичната инвестиционна програма“. По нея извършихме също основен ремонт на физкултурния салон в НУ „Паисий Хилендарски“ и изградихме водопровод в един от кварталите в Стрелча. Прокарахме туристически пътеки с обща дължина 50 км до много забележителности, за да станат достъпни природните красоти на Стрелча и общината. С Държавен фонд „Земеделие” са подписани договори за проекти на стойност над 2,5 млн. лв., с които се цели популяризиране на природните и исторически дадености в нашия край.

За първи път през този мандат се обръща внимание и на по-малките населени места от община Стрелча. По проект, финансиран от ДФ „Земеделие”, вече са възстановени паркови пространства и градинки в Смилец, Дюлево, Свобода, Блатница, община Стрелча. Наследихме Община Стрелча с тежки инфраструктурни проблеми. Още в първата година от мандата този проблем беше приоритетен за нас – успяхме да ремонтираме и изградим общо 20 км пътища и 25 км водопроводна мрежа.

Това е само част от постигнатото. Предстои ни още. Поставили сме си за цел да продължим реализирането на проект за ремонт и реконструкция на Градска минерална баня, за изграждане на леглова база към Балнеоложкия център. Ще освободим от такса родителите на децата в яслената група от януари 2016 г. и ще поемем на 50% таксата за всички деца в детската градина. Предстои ни и откриване на ново производство на „Оптикс” АД в гр. Стрелча. Поставили сме си за цел да изработим и реализираме проект за околовръстен път за преминаване на тежкотоварни автомобили. Планираме да продължим подобряването на пътната инфраструктура, възстановяването на парковите пространства и улици в селата. Работим по закриването на сметището в местността „Окопана”.

Посочете някои от успехите си в социалната сфера. Как убеждавате съгражданите си, че лявата политика е политика за хората, преди всичко друго?

Реализирани бяха проект “Подкрепа за достоен живот” и “Алтернативи” по ОП “Развитие на човешките ресурси”. На територията на Стрелча се обгрижваха 20 нуждаещи се. Продължава реализирането на проект “Нови възможности за грижа”, който стартира през 2015 г. и ще продължи до февруари 2016-а. 16 лични асистенти се грижат за 18 нуждаещи се. От 1 май 2013 г. стартира и услугата „домашен помощник и социален асистент”. 40 нуждаещи се обслужват от 22 служители. Потребители по проекта са деца, самотни възрастни, хора с увреждания или в тежко здравословно състояние. Услугата „Обществена трапезария” стартира през 2009 г., като през този мандат беше успешно продължена. Броят на ползващите я достигна 60. Благодарение на усилията на общинското ръководство на хора в нужда, самотни и болни, всеки ден се доставя топла и вкусна храна.

През мандата бяха получени над 20 тона храни от БЧК за нуждите на 3 000 социално слаби. Общината организира и благотворителни акции за набиране на дрехи за деца от такива семейства във връзка с традиционната Стрелчанска коледа. Със съдействието на общината бе разкрит медицински и рехабилитационен център. За първи път през този мандат бяха гласувани средства от бюджета за създаване на Фонд за новородени – на всяко дете се даряват по 500 лв. До момента са раздадени 48 000 лв. Създаден бе и Фонд за подпомагане на даровити деца. За първи път в Стрелча се откри смесена яслена група и Млечна кухня.

Казаното дотук ни дава пълно основание да говорим с хората открито. Не е трудно да ги убедиш, че БСП е партията, която наистина търси решения на проблемите. БСП е единствената политическа сила на тези избори, която има ясна платформа и задачи, поети от нейните кандидати за кметове и съветници. Правим политика, обърната към хората, към осигуряване на поминък, достъп до здравни услуги, образование. Разясняваме левите принципи достъпно, достигаме до всеки, говорим откровено с хората и те го оценяват.

Левите стандарти предвиждат общините да бъдат по-активни в икономически план. Знаем, че в началото на мандата бе създадено общинско предприятие „Благоустройство, комунално стопанство и общински имоти”. Имате ли други планове за навлизане на общината в стопанската сфера?

Общинско предприятие “БКС и общински имоти” се създаде в началото на мандата, като целогодишно в него са заети 50 души. Три улици в Стрелча се благоустроиха от него. Извършен бе ремонт в сградата на ОДЗ „Д-р Стайко Стайков”. В минералната баня се демонтира старият, силно корозирал метален водопровод за отопление и бе изградена нова инсталация. Направен бе основен ремонт на ванните помещения, подмениха се входните врати и се реновира основната фасада на сградата. Големият басейн с олимпийски размери се възстанови и пусна в експлоатация през 2013 г. В предишни мандати той бе засипан със 1 500 тона пръст и превърнат в сметище. Всички ремонтни дейности са извършени от общинското предприятие. Предстои ни създаване на Търговско дружество за охрана на общинската гора, добив на дървен материал и производство на пелети. Ще създадем и необходимите организационно-правни условия за реализиране на българско-холандски проект за постепенно възстановяване работата на оранжериите.

Създадохте над 800 работни места. Как ще продължите да стимулирате заетостта и кои са приоритетните направления, в които виждате възможност за това?

От изброените дотук проекти става ясно, че те целят подобряване условията на живот на жителите на нашата община в различни сфери и направления. Основното внимание на общинския екип е насочено към децата и младите хора на нашата община. През четирите години на мандата – от 2011 – 2015 г. – беше осигурена работа на около 800 души по оперативни и национални програми и мерки за насърчаване на заетостта. Ще продължим да работим за създаване на производства, които да осигурят нови работни места и препитание на жителите на общината.

Знаем, че Стрелча е с най-много спечелени европроекти от общините в област Пазарджик. Споделете за усвоените средства и за бъдещите си намерения.

По изследвания на Института за пазарна икономика, Общинската администрация в Стрелча е с най-малък състав от всички общини в България. Въпреки това служителите на общината работиха при увеличен обем на работата над 25 пъти, поради многото проекти, които се изготвяха и реализираха (два проекта средно месечно).От началото на мандата са подадени 100 проектни предложения на стойност близо 24 млн. лв. От тях са одобрени и сключени договори по 43 проекта на стойност почти 8 млн. лв. На глава от населението имаме най-много спечелени проекти по европейски и национални програми от 266 общини.

Община Стрелча получи одобрение за четири проекта на стойност близо 1 млн. лв. по Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”. Реализирахме успешно проект „Подобряване на физическата среда на живот на населението в община Стрелча с два подобекта: „Реконструкция и изграждане на улична мрежа в град Стрелча” и „Благоустрояване на площадно пространство в гр. Стрелча” – по ПРСР. Бяха благоустроени площадът и бе извършена реконструкция на 12 улици, които се сдобиха и с нов водопровод. Реализирахме още един голям проект, изключително важен за общината – „Реконструкция и подмяна на външен довеждащ водопровод”. Изпълнихме проект за почистване и укрепване коритото на река Стрелчанска Луда Яна, благодарение на който не се заливат къщите около реката и спортния комплекс.

Изпълнихме проект „Подобряване на енергийната ефективност на общински образователни институции на стойност почти половин милион лева. Изгради се Туристически атракционен комплекс на миниатюрите (по ПРСР), който утвърди Стрелча като туристическа дестинация. По други два спечелени проекта ще бъдат залесени неземеделски земи. Изпълнен бе проект в ромския квартал, финансиран от МОСВ, като част от Националната кампания „За чиста околна среда – 2012 година”. По ОПАК изпълнихме проекти на стойност 245 000лв.

Гордост за нас е и фактът, че тук, в нашата община, се отглежда емблемата на България – маслодайната роза. Хиляда семейства обработват 4 500 декара с рози. Те са важна част от местната икономика. Всяка година в Стрелча се добива розово масло с най-високо качество, което се изнася и в Япония. В последните години Празникът на розата привлича тук много гости от страната и чужбина. Такава е главната ни цел – да продължим да развиваме региона и да привличаме туристи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!