"Партиите не агитират за референдума, защото са заети да ухажват местни клики"

OFFNews 19 октомври 2015 в 21:10 1790 0

Снимка БГНЕС

Калин Славов, изпълнителен директор на „Прозрачност без граници”

"Партиите не водят агитация за референдума. Не това е техният фокус. В момента те са заети с това да ухажват различни местни клики на добре позиционирани кметове".

Това заяви в ефира на БНТ изпълнителният директор на “Прозрачност без граници” Калин Славов. 

"Завземането на властта по места е ключово. Още повече, че голяма част от европейските средства през този период са насочени именно към общините", каза Славов. 

Той подчерта, че и в момента има "квазиелектронно преброяване" и подчерта, че техниката винаги е в процес на еволюция.

"То преброяването и в момента е електронно. Протоколите от секциите се броят в общинските избирателни комисии и след това по електронен път отиват в ЦИК", обясни Славов.

Той припомни, че миналата година ЦИК не позволи да се отворят чувалите с бюлетините, след като бяха преброени, за да се установи защо има толкова недействителни гласове.

По думите му това показва, че в момента не се случва дори това, което е технически възможно.

Славов обясни, че от "Прозрачност без граници" вече са направили дискусии по темата за електронното гласуване в 12 големи града на страната.

"Срещите са с активни граждани, защото те искат да участват в този дебат - "за" или "против". Но впечатленията, които остават след голяма част от срещите, са свързани с непознаване на въпроса за референдума", обясни той.

По думите му на местно ниво фокусът е върху борбата за кметове и за общински места и темата за референдума се изоставя.

"Дали защото са много бюлетините, или защото залогът е прекалено голям. Знаете, че той има и политическото си измерение и чисто икономическото си такова", обясни той.

Славов припомни, че през 2013 година недоверието към политиците доведе до масови протести.

"До такава степен беше показана деградацията на доверието към политическата класа, че хората бяха на улицата. Те искаха да свалят всички политически лица, които са им познати. Те искаха да бъде сменена политическата система", обясни той.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови