Христо Терзийски: Вмешателството на правителството в кампанията е грозно и недопустимо

Рени Петрова 03 юли 2021 в 12:11 4600 0

Изключително грозно и недопустимо е вмешателството на служебното правителство в предизборната кампания. Това заяви в интервю за OFFNews бившият министър на вътрешните работи и водач на листа за народни представител от ГЕРБ-СДС (бюлетина №5) в Кюстендилска област Христо Терзийски.

Преди да оглави МВР през юли миналата година, Терзийски е бил на различни длъжности в министерството - началник на група в сектор "Криминална полиция" на 6-о РПУ, началник на сектор "Наркотици" на СДВР. През 2009 г. е заместник-директор на СДВР. През февруари 2015 г. става директор на Главна дирекция "Национална полиция". Временно изпълнява и длъжността главен секретар на МВР.

Г-н Терзийски, Вие сте кандидат от Кюстендилска област, израснали сте там. Какви са проблемите в района и как бихте ги решили?

За нашата област са валидни предизвикателствата, които са важни и за останалата част от страната – икономическо развитие, инвестиции и иновации, модерно образование, подкрепа за малкия и средния бизнес. За да постигнем тези цели, в Кюстендилския регион сме заложили на конкретни проекти, които ще осъществим, ако получим доверието на нашите съграждани.

Важно е да продължат големите инфраструктурни проекти. Ще изградим 4-лентов път от АМ "Струма" до ГКПП "Гюешево", което ще повиши безопасността на движението, ще подобри свързаността на Кюстендил и ще разшири инвестиционния и туристическия му потенциал. Фокусирани сме и върху изграждането на язовир "Кюстендил" с пречиствателна станция от най-модерен тип, който да предостави на населението в района качествена питейна вода, а на земеделците – възможност за предвидим достъп до вода за напояване. Наред с това предвиждаме изграждането на около 150 км водопреносна мрежа.

Предвиждаме в Кюстендил да бъде построена модерна многофункционална спортна зала, която да даде възможност на младите хора да имат най-добрите условия за спорт и активен и здравословен начин на живот. Добър пример за успешна работа с младите хора и утвърждаването на спортните традиции е Дупница, откъдето са излезли много национални спортисти, прославили България. Искаме да помогнем и на земеделците да имат условия да съхраняват продукцията си в новата хладилна база, за да получат справедлива цена за труда си. Ще разширяваме технологичния парк, който се изгражда, да продължим да привличаме „зелени“ индустрии, които ще развиват икономически региона, но и ще гарантират устойчивото му развитие. Както отбелязах, в програмата ни са заложени не общи цели, а конкретни проекти. Най-важното е да осигурим условия за младите хора, които да ги мотивират да останат да работят и създават семейства в родните си места.

Как виждате ролята си в политическия живот след изборите на 11 юли?

Това в голяма степен ще зависи от волята на избирателите и резултатите от изборите. Готов съм да работя по най-добрия начин в полза на моите съграждани от Кюстендилска област като народен представител в следващия парламент. А ако хората ни гласуват доверие, което отново да ни постави в позиция да получим първия проучвателен мандат за съставяне на правителство, ще можем с колегите да обсъдим и преценим дали мога да бъда полезен и с друго. При всички положения съм мотивиран да работя за постигането на целите, които сме си заложили в коалицията ГЕРБ-СДС – развитието на демократична, свободна и просперираща България, която ясно и последователно отстоява европейските и евроатлантическите ценности. Мисля, че това е именно най-важният избор, пред който е изправена България на 11 юли. Видя се, че постигнатото с години може лесно да бъде пропиляно само за няколко месеца. Надявам се, че българските граждани с вота си няма да позволят България да се върне назад.

Вашият наследник в Министерството на вътрешните работи разкри, че бивш вътрешен министър е обсъждал в Кюстендил как да бъдат привлечени 15 000 македонци с българско гражданство, които да гласуват в България на предстоящите избори. Разпознавате ли се в думите му?

Аз самият много бих искал да разбера кой е този бивш вътрешен министър, за който служебният министър отправи твърденията за купуване на гласове, но служебният министър не го назова – знае, че това може да има наказателно-правни последствия за него. И тъй като в Кюстендилска област няма особено изобилие от бивши вътрешни министри, които са кандидати за народни представители, то подобна манипулация е ясно, че цели да бъде асоциирана с мен.

Това е изключително грозно и недопустимо вмешателство на служебното правителство в предизборната кампания. Затова веднага реагирах и призовах, ако има данни за престъпление, да се действа с цялата строгост на закона. Но ако това твърдение не се докаже, е редно да се понесе отговорност за лъжите и манипулациите. Само че хора, за които никой не е гласувал, каквито са членовете на служебното правителство, няма как да носят политическа отговорност. Явно това ги мотивира да създават хаос в почти всяка сфера на управлението. Надявам се поне, че няма да е за дълго.

Как оценявате действията на служителите на МВР по време на протестите срещу лидера на ГЕРБ и бивш министър-председател Бойко Борисов и срещу главния прокурор Иван Гешев?

Смятам, че служителите на Министерството на вътрешните работи винаги достойно са изпълнявали своите задължения, независимо дали протестите са били срещу лидера на ГЕРБ, срещу лидери на БСП или на която и да е друга партия, която е управлявала.

Те са деполитизирани и функциите им са свързани единствено със защитата на националната сигурност и опазването на обществения ред. Затова всеки опит да бъде използвано МВР за предизборни цели приемам не само като недопустимо политическо поведение, но и като сериозна заплаха за стабилността на системата за сигурност като цяло.

Докато бяхте министър, ОЛАФ приключи разследване, според което МВР е нарушило условията на споразумение си с ЕК, като е използвало евросредства за закупуване на автомобили от по-стари запаси вместо нови полицейски коли. Тогава европейската служба препоръча да бъдат възстановени 6 млн. евро. Беше ли извършена проверка и ако да – какви са резултатите от нея?

По случая бяха извършени проверки и от ОЛАФ, и от прокуратурата. Въпреки че казусът се развива няколко години, преди да бъда избран за министър, смятам, че общественият интерес изисква да бъде изяснена конкретната отговорност на всички лица, които имат отношение по него. Защото критериите за тази поръчка са били зададени в период, в който на власт е било друго служебно правителство, назначено от същия президент. Тогавашният министърът на вътрешните работи и досега е съветник на г-н Радев, така че предполагам, че би могъл да даде за медиите допълнителна яснота – извън процесуалните действия по казуса.

Разпоредихте проверка за бития от полицаи студент по време на протестите - Евгени Марчев. След нея имаше четирима наказани служители, но не и уволнени. Защо?

Винаги съм бил безкомпромисен към всяко нарушение на гражданските права от страна на служители на МВР. Защото именно те трябва най-категоричния защитник на свободата и правовия ред. Що се отнася до наказанията, които биват налагани при установяване на нарушения, то те се определят от заключенията на проведеното дисциплинарно производство. По закон можем да санкционираме само това, което е доказано. Но това съвсем не означава, че всеки гражданин, който бъде потърпевш от действията на полицейските служители, няма достатъчно други правни възможности да защити правата си и да потърси справедливост. При това – от органи и институции извън МВР – прокуратурата и съда.

Предизборна публикация. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!