Джурум или всички срещу Портних на изборите във Варна

Нели Александрова 05 октомври 2023 в 16:20 4791 0

Портних

Снимка Фейсбук страница на Иван Портних

Иван Портних

„Ние, членовете на инициативния комитет "Варна за всички нас", водени от желанието си да видим Варна като добре организиран, приветлив и красив град, се събираме, за да представим пред Вас кандидатурата на Даниел Славков за кмет на града. Г-н Славков се е доказал през годините с отговорното си отношение. Неговите лидерски и мениджърски умения, както и търговски нюх са само малка част от личностните му качества, които ще помогнат на Варна да заеме заслуженото си място, като туристическа дестинация, място за инвестиции и предпочитан град за живеене...“

Така започва имейл, който редица медии получиха във Варна на 11 август, и с който символично започна кандидат-кметската надпревара край морето.

Под съобщението бяха изброени имената на петима митничари - на някогашния директор на пункта на пристанище Варна-запад и четирима началник смени, които през януари 2017 г. бяха задържани при спецакция и обвинени за организирана престъпна група за вземане на подкуп.
Закачката с името Даниел Славков пък трябваше да заостри вниманието към местния бизнесмен Даниел Славов – Дидо Дънката, спряган за „сив кардинал“ на местната политика и икономика.

Въпреки обещаващото начало, нито местните кандидат-кметски и общински листи, нито кампанията предложиха – или поне в първата си седмица, нещо по-различно от обичайната скука. За късмет обаче резултатът от вота далеч не може да се смята за предизвестен, както например в Бургас или близката Девня - националният първенец на предходния местен вот по одобрение - 87% от гласувалите си преизбраха кмета.

Сред 10-те кандидати за кметския стол във Варна има познати имена, но и няколко изцяло неизвестни. Шансове вотът да приключи с един тур обаче няма.

Досегашният кмет Иван Портних, който варненци възприемаха като спасител след подалия оставка Кирил Йорданов под напора на граждански протести през зимата на 2013 г., се кандидатира за четвърти мандат (един половин и два четиригодишни), обримчен с редица проблеми.
Сред тях са премълчаването с месеци за изтичащите отпадни и фекални води на града от канализационна тръба по дъното на Варненското езеро; сагата с бездействието на Портних да върне акциите на община Варна в капитала на Пловдивския панаир на държавата; изграждането на т.нар. неизползваемото заради затлачвания и непрекъснато образуване на наноси рибарско пристанище „Карантината“, за което тече и разследване на Европейската прокуратура; презастрояването в районите в посока курортите „Св. Константин“ и „Златни пясъци“.

В няколко поредни седмици преди официалното започване на предизборната кампания Портних се жалва първо от Европейската прокуратура, после от фирмите, заети в пътните ремонти във Варна и избрани от собствената му администрация, след това и от появата сред опонентите му на представител на големия строителен бизнес в града и страната.

Действия, които вероятно ще доведат до акция „всички срещу Портних“ при балотаж.

Не особено разпознаваемият – освен като собственик на голям комплекс (заведение) в Морската градина до преди да бъде назначен за областен управител, Благомир Коцев е най-вероятният претендент за поста на Портних, който има шанс да стигне до втори тур.
Макар процесът на номинирането му да се проточи и да беше съпътстван с доста неясноти дали той или депутатът Стела Николова, която е далеч по-позната на варненци и като общественик, и граждански активист от няколко години, ще бъде общата кандидатура на ПП-ДБ, Коцев реално развиваше вид кампания със срещи с хора в различни квартали доста преди официалния ѝ старт. Словесните му престрелки и разговори през медиите с Иван Портних датират още от времето, когато оглавяваше местната областна управа.

Благомир Коцев обаче е сред малцината, които са поработили за представянето на акцентите в програмата си пред избирателите, посредством личен сайт (вторият е Петър Николов - кметска номинация на „Български възход“ на бившия служебен премиер и военен министър в кабинетите на Огнян Герджиков и на Кирил Петков - Стефан Янев, който се раздели с поста си заради опита си да „води самостоятелна външна политика“ и изказвания, в които се опита да разграничи България от общата позиция на НАТО, дни след като Русия нахлу в Украйна – бел.а.) и официална страница във Facebook.

В един от постовете си в нея той разказва история за джурум – „врящо“ море от пасажи скачаща риба, в което ято по-едър паламуд напада и се храни с по-дребния сафрид.

Макар джурумът с намаляването на рибните запаси в Черно море да се среща все по-рядко с годините, той прекрасно илюстрира политическата ситуация във Варна.

Петър Николов е познат до момента като адвокат по граждански дела, по дела за връщане на деца, осиновявания, както и такива срещу банки и инсититуции. Той е един от адвокатите на гражданите по делата за добива на газ в Добруджа.

В родния си град лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов заложи за кметската кандидатура на депутата Коста Стоянов - човек с визията на футболния съдия Пиерлуиджи Колина, с поднасяни като с лъжичка седмични дози програми, но и в същото време вероятно с единственият от претендентите, който може да чете чертежи и скици покрай 18-годишният си опит в териториалното и селищно устройство в крайморската община Бяла. Освен като инженер, Стоянов обаче има опит и като футболен агент към БФС и стои зад трансфера на най-добрата българска футболистка в Италия, 19-годишната Димитра Иванова.

След известно вътрешно напрежение и разкол от предходните местни избори през 2019 г., когато местният тогава червен лидер Борислав Гуцанов подкрепи за претендент Костадин Костадинов (от „Възраждане“), с когото дълго време бяха колеги в Общинския съвет във Варна, вместо да застане зад повелята на Корнелия Нинова за съпартийката му проф. Анелия Клисарова, БСП този път заложи на настоящия лидер на градската организация Павел Раличков.

Още в първите дни на кампанията си Раличков, който преди време казваше, „че кабинетът на кмета не е в общината, а в един хотел в близост“ – визирайки собственост на бизнесмен, атакува конкурентите си с емоционално и забавно видео, което започва с думите „нямам тъстове милионери, нямам имоти в морската градина, нямам хотели в центъра на Варна“.

Единствената жена сред кандидатите за кмет е Мария Тодорова, някога активен член на БСП, след това част от обединението на движенията на Мая Манолова и Татяна Дончева, а сега е представител на „Левицата“. В последния общински съвет тя заемаше поста на председател на комисията по култура.

Любопитната кметска кандидатура е на Христо Димитров, съсобственик на една от големите строителни компании у нас, от името на „Алтернативата на гражданите“, давайки заявка, че може би партийните претенденти не са точно хора на гражданите. В листата, оглавявана от Димитров, има не малко имена на хора, свързани с бизнеса.

Последните трима претенденти са с фамилията Костадинов - Пламен Костадинов от „Граждани на Общината“, Ивайло Костадинов от „Има такъв народ“ и Илия Костадинов от „Средна Европейска класа“.

Общото между всички кандидат-кметове е, че „влизат в битката за Варна“. Залаганията кой ще излезе победител в нея вече текат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!