Граждани се откриха в списъци на партии за изборите без да знаят, че са ги подкрепили

Партии отново крали ЕГН-та и подписи в списъците за регистрация на изборите

Николаос Цитиридис 04 октомври 2016 в 16:29 15169 3

Един от примерите за откраднат подпис и ЕГН

За фалшиви лични данни в списъците за регистрация на инициативния комитет на Петър Кичашки, Митьо Пищова и други формации алармираха потърпевши граждани, които без да знаят са попаднали в тях.

Фейсбук групата "Подкрепилите" неподкрепящи" събира на едно място хора, които са се открили в списъците на инициативните комитети и партии за изборите, но без тяхно знание или разрешение.

"Та да видите сега как едни хора са ме включили в подписката си....Вземете се проверете, че не е ясно кой и как Ви е ползвал личните данни за партийни и политически облаги... Аз тези субекти не ги познавам...", пише Милена Радева, която е открила своето име в списъка на ПП Християн-социален съюз и цели два ИК.

Проверката на това дали попадате в списък на партия става чрез системата на ЦИК в сайта им. Там чрез ЕГН и 10-цифров ПИК номер, който се получава по имейл, може да разберете дали не фигурирате без ваше знание в подобен списък.

Ако откриете своето име и то е ползвано без ваше съгласие, то вие може да подаде жалба в Комисията за защита на личните данни.

През 2014 година избухна скандал след като само за час след пускането на тази система за проверка на подписите заваляха жалби до ЦИК, КЗЛД, а някои от тях стигнаха до прокуратурата.

Въпреки видимите доказателства, открадването на подписите по никакъв начин не влияе на регистрацията на партията. Ако някоя политическа формация е откраднала вашия подпис, то тя си остава в надпреварата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

2

El Commandante

04.10 2016 в 18:40

Само да сте ме писали че съм гласувал за Баце, ше ви прата дрон, да знаете!

10538

1

Black Hex

04.10 2016 в 18:03

Айде сега! Президент имахме без да сме го избирали... Един спечели едни избори само с чували без да сме гласували... Вие тука за някакви списъчета на едни партийки?! Кво толкова.
 
X

Да помогнем на украинските деца!