Германски експерти за България след евровота

Дойче веле 27 май 2014 в 22:49 14166 9

На изборите за Европейски парламент победиха популистите. И това важи не само за България - в много други държави от ЕС се случи същото, казва германската политоложка Йохана Даймел, зам.-директор на германското Дружество за Югоизточна Европа. Евровотът показа съвсем еднозначно, че правителството на Орешарски очевидно не е в състояние да обедини зад себе си мнозинството българи. Докато социалистите бяха истински наказани, популистите - нови и стари, успяха да натрупат точки. Изборните резултати са за БСП много неприятни и поради факта, че Станишев е лидер и на европейските социалисти, казва д-р Даймел.

Германската политоложка е на мнение, че нагласите на българските избиратели са били повлияни и от кризата около Украйна. Фактът, че 20 процента от българите виждат страната си по-скоро в Евразийския, отколкото в Европейския съюз, вероятно допълнително е мотивирал част от избирателите да гласуват за популистите - с надеждата, че по този начин ще се осуети евентуално ново засилване на руското влияние в България, посочва Даймел.

"Никой няма да плаче за Сидеров"

Германската политоложка смята, че добрият резултат на ГЕРБ се дължи както на несполуките на управляващите социалисти, така и на брилянтния ход с избора на Томислав Дончев за водач на листата на ГЕРБ. В същото време партията на Борисов се сдоби с нов сериозен противник, казва Даймел, визирайки Бареков и неговата партия „България без цензура”.

Германският политолог д-р Хайнц Брам твърди на свой ред, че на хората на Бареков в Страсбург няма да им е никак лесно. „В Европейския парламент неговата партия ще бъде гледана критично, а за хората на Сидеров никой няма да плаче”, казва Брам и добавя: "В общи линии евровотът подейства на България като пречистваща буря".

И двамата германски експерти приветстват решението на Делян Пеевски да се откаже от евродепутатското си място. „Когато ДПС изпраща свои представители в Брюксел и Страсбург, те трябва да са добре дошли поне в собствената им фракция. В случая с Пеевски обаче тази подкрепа не е налице. Европейските либерали бяха твърдо против номинирането му, което беше заявено недвусмислено и от лидера им Ги Верхофстад”, припомня Йохана Даймел. Според нея изпращането на Пеевски в ЕП, където той щеше да е все на едно от най-задните места, нямаше да донесе никакви активи на ДПС. Затова решението му да се откаже от мандата е съвсем закономерно. Хайнц Брам пък е на мнение, че по този начин Пеевски си е спестил неудобството да е постоянно под зорко наблюдение.

Изборите - все по-вероятни

Съотношението на силите в българската политика се промени още в момента, когато депутати започнаха да преминават към лагера на Бареков, а правителството на Орешарски остана с крехко мнозинство. Левите сили се намират в отстъпление, доминират отново десните - евроизборите го показаха съвсем еднозначно, казва Йохана Даймел и добавя, че поради този факт предсрочните избори стават все по-вероятни. Но този път като следствие от евровота, а не заради продължителните, но безплодни искания на улицата за оставка, посочва германската експертка.

За разлика от една Франция например, където „Националният фронт” спечели убедително, в България евроскептичните сили не успяха да надделеят, а утвърдените партии не поставят под въпрос членството на страната в ЕС. С това България остава твърдо на европейската писта. Нещо повече дори: тя се движи по нея много по-уверено, отколкото някои други страни-членки на ЕС, коментира Йохана Даймел, зам.-директор на германското Дружество за Югоизточна Европа.

Автор: Дойче веле.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!