Фандъкова искала 20 души повече в ОИК София, ЦИК отказала

OFFNews 26 октомври 2015 в 13:01 2980 2

Снимка БГНЕС

Тази Централна избирателна комисия беше избрана от предишния парламент, когато шеф на правната комисия бе Мая Манолова, настоящ национален омбудсман. Тя заяви, че ще бъде винаги там, където се нарушават правата на хората. Но не я видях сутринта в "Арена Армеец". 

Това заяви Красимир Велчев, съпредседател на депутатите от ГЕРБ и шеф на правната комисия в НС, по повод хаоса в "Арена Армеец" с бавното приемане на протоколите от вота. 

Като отчитам факта, че и ЦИК и ОИК-София са независими органи апелирам към тях да създадат хуманно и нормално отношение към представителите на СИК, заяви Мая Манолова, цитирана от Фокус. „Смятам за наложително ЦИК да подпомогне с допълнителни експерти работата на ОИК – София, допълни тя. „Междувременно на всички представители на СИК, които се намират в зала „Арена Армеец”, трябва да бъдат осигурени нормални условия, защото случващото се граничи с нарушаване на основни човешки права на хората ангажирани в изборния процес”, каза още Манолова. 

Още на 19 август столичният кмет Йорданка Фандъкова е поискала от Централната избирателна комисия да увеличи броя на членовете на Общинската избирателна комисия в София от 19 на 39 членове, но ЦИК отказва. Фандъкова се позовава на член от закона, който позволява при избори "2 в 1" ОИК в София се състои от 39 души. Според ЦИК по-големият брой хора може да опорочи изборите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews