МС призова ЦИК да пусне хората от "Арена Армеец"

OFFNews Последна промяна на 26 октомври 2015 в 10:42 4540 4

Снимка БГНЕС

„Оставка” и „Убийци” скандират в Арена Армеец стотици председатели на Секционни избирателни комисии.

Министерският съвет излезе с позиция относно организационния хаос в "Арена Армеец", където се обработват протоколите от СИК.

По-рано тази сутрин стана ясно, че няколко души са припаднали при предаването на протоколите от изборите в столичната зала. 

Говорител на ЦИК съобщи, че има и смъртен случай, но след това информацията беше отречена официално от ЦИК.

"Призоваваме Централната избирателна комисия да вземе решение, с което да позволи изборните книжа да бъдат запечатани и поставени под охрана, а гражданите да бъдат освободени от ангажимента да чакат приемането им", поискаха от МС.

Според съобщението има възможност предоставянето и обработката на документите да се извършва поетапно, а ангажираните представители на ОИК да бъда викани последователно.

"Без да оспорва независимостта на Централната избирателна комисия, правителството призовава за отношение на хуманност и се ангажира с пълна подкрепа за предоставяне на необходимото съдействие, охрана на изборните книжа и грижа за хората", категорични са от МС.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.10 2015 в 16:34

Ако от изборите зависеше нещо - щяха да ги забранят.Спомням си преди 89 година изборите-задължаваха ни да гласуваме,слагаха печат в паспортите,задължително трябваше да имаш печат,иначе лошо ти се пише. Нямаше значение с коя бюлетина ще гласуваш,всичко беше определено,избрано как си требеше за съответните,назначени величия.Показно,уж народа избира,така е и до ден днешен.

26.10 2015 в 11:37

Още един аргумент в полза на дистанционото гласуване.

26.10 2015 в 11:09

МС призовава ЦИК да освободи взетите заложници. Все си мисля, че в подобни ситуации, процедурата е полицията да арестува похитителите (ЦИК) и да освободите заложниците (членовете на СИК). След което прокуратурата да се заеме с ЦИК и ИО защото има за какво.

26.10 2015 в 11:07

Тъй като съм бил председател на СИК, това ми е познато. И тъй като историята се повтаря от поне 15 години, мога да кажа (на ЦИК, Информационно обслужване и СО) ДА ВИ *********** ТЪПА И КОРУМПИРАНА.
Този хаос е резултат от тъпотия, която е просто невероятна и от корупция. Не че изборния кодекс помага, но истината е че той не е основната причина за хаоса. Ето някои факти:
1. В СИК няма копирни машини, а принтер със скенер, от най евтините, дето сканират ена страница по минута, а после я печатат по две. Сега, ако трябва да направите 10 копитя на 10 страници се сетете какво става. А може във всяко училище, където има доста секции да сложи един свестен ксерокс е всичко да е готово за три минути, така 10 секции са готови максимум половин час със всички копия.
2. Може да се сложи и един скепер за документи, да има такива дето сканира 20 страници в минута. Така всеки СИК праща копие от протокола в ОИК максимум до 21 часа, а може и да се попълнят резултатите. ОИК дава номер и час, в който ръководството на СИК да се яви в ОИК, като всички книжа се запечатват в кутия, която се поставя под охраната на МВР в заключена стая с камера. На другия ден или по някое нормално време отивате, взимате я и я носите в ОИК.
3. В самата ОИК цари пълен хаос, всъщност проблемът със сбърканите протоколи е изцяло по вина на ЦИК и ОИК. Колкото по-бързо и респективно по-лошо попълните протокола, толкова по-рано стигате до залата и респективно си тръгвате. Защо, ама там получавате номер, и влизате с документите, като ви проверят протокола, и открият грешки, го коригирате пред проверителите, а опашката отзад чака. Вместо, ако има сериозна грешка грешка, ви пращат в отделно помещение да ги оправите и сле дтова пак ви ги проверяват, но в това време опашката върви. Сегашната система просто насърчава да се бърза и бърка.
4. Ако успешно минете през това, отивате при едно момиченце, дето въвежда данните през един интерфейс, прекрасна софтуерна архаика, след което сканира протоколите на възможно най-автиния и бавен принтер, койо можете да си представите. Мисля че се сканират в jpg, защото явно за pdf не са чували там. Ако все още има грешки пак се коригират.
5. След това има още няколко етапа, докато влачите чуватите и псувате, но те отнемат само около час-два.
6. Това с охраната, която не пуска хората да излязат е престъпление, задържане на някой против волята му. А и дори да зарежете чувала с документите нищо не могат да ви направят, ама съвсем нищо, защото има тежко нарушение на европейски регламенти за това, колко време може да се работи без почивка.