Финалният дебат за София по БНТ - без победител

Ружа Райчева 24 октомври 2023 в 22:34 5243 1

Стопкадър БНТ

Снимка Стопкадър БНТ

Дебатът в Референдум

Без скандали, сравнително възпитано и без явно надмощие на нито един от кандидатите за кметския пост в София протече последният предизборен дебат в предаването "Референдум" на БНТ.

Оказа се дори, че по много от темите има съгласие, най-вече когато става дума за прозрочното управление на столицата. 

В дебата участваха Васил Терзиев (ПП-ДБ), Антон Хекимян (ГЕРБ), Ваня Григорова (БСП), Деян Николов (Възраждане) и Виолета Комитова (Български възход).

Визията за София 

Васил Терзиев заяви, че София трябва да се развива в много направления. По думите му има много натрупани проблеми, както в развитите квартали, така и в изоставените. Той посочи, че в програмата на ПП-ДБ е предвидено как да облекчат проблемите в южните квартали и да се развие София в северна посока. Терзиев каза, че е нужно да се изготви нов устройствен план за града и цялостно преосмисляне на градското планиране.

Антон Хекимян каза, че когато се говори за южните райони на София, трябва да се ограничи разрастването им. Екипът му работи върху проект за инфраструктура, която да свързва северната скоростна тангента.

Хекимян попита Терзиев защо ПП-ДБ са извадили 200 милиона лева от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) за каналиизация в северната част на града. Терзиев му отговори, че северните софийски села са извадени от четвъртата версия на ПВУ през юли 2021 г., когато е първото правителство на служебния премиер Стефан Янев.

"Не знаех, че можем пищови да си носим", коментира Хекимян, след като Терзиев прочете отговора си от листче.

Ваня Григорова коментира, че е много смешно, когато някой твърди, че ще направи всичко възможно, за да се строи в северната част на София. "Плановете са такива и вече е планирано. В този смисъл призовавам кандидатите за кметове да бъдет по-открити с избирателите в столицата и да предложат неща, които зависат от тях. Да, ще има развитие на инфраструктурата на север и да, има застрояване в южната част", каза тя и попита защо сегашните управляващи са допуснали това застрояване.

Виолета Комитова посочи, че разширението на София на север е било предвидено в общия градоустройствен план още през 2019 г.

Деян Николов каза, че има много "изпуснати квартали" в София, където в устройствените планове не е бил проектиран нито един парк. Той обяви, че ГЕРБ са  "лицето на корупцията в София". Според него има дисбаланс в развитието на столицата и южните райони са далеч по-развити от северните.

"Мой и твой кмет"

Васил Терзиев каза, че не бива да има разделение на районните кметове на столицата на "твой и мой". Хекимян отговори, че изобщо не може да има такава практика.

Ваня Григорова е на мнение, че трябва да има децентрализация на общините, защото няма как общинският кмет да познава проблемите на отделните райони.

Възможно ли е метро до лифта в Симеоново?

Хекимян заяви, че има намерение метрото да продължи до Симеоново и да се свърже с лифта. Васил Терзиев го контрира, че е важно първо да се провери за какво има пари, а не да се хвърлят безразборно обещания.

Антон Хекимян е на мнение, че трябва да се промени нагласата на хората към градския транспорт, така че по-често да го използват. По думите му това ще спомогне за облекчаване на трафика и подобряване на въздуха, който дишат софиянци.

Как да се чистят драсканиците по софийските фасади

Хекимян каза, че вече е започнала кампания за чистене на многото драсканици по фасадите на столичните сгради. По думите му след това се поставя и специална мазиилка, върху която повече да не може да се драска. Деян Николов му опонира, че не е виждал никъде да се махат графити.

Според Васил Терзиев начинът е децата да се възпитават превантивно, че не бива да драскат по града. По думите му редът трябва да се затегне и драскащите младежи да полагат обществено полезна дейност като почистят каквото са сътворили.

Данъци и такси

Васил Терзиев заяви, че преди да се вдигат данъците, трябва гражданите да знаят, че парите им отиват по предназначение. По думите му има нужда от преразглеждане на начина на сметосъбиране. "Нашият фокус ще бъде да докажем, че всеки един лев отива за инфраструктура и зелени площи, а не софиянци да си мислят, че им бъркаме в джоба", каза той.

Антон Хекимян е на мнение, че данъците не бива да бъдат вдигани, но че София и НСОРБ трябва да настояват част от парите - 2% данък от общия доход, да се връщат в Столична община. "Генерална промяна трябва да има в "Топлофикация", с промяна на мощностите, така че софиянци да имат гарантирана топлинна сигурност", заяви Хекимян.

Ваня Григорова каза, че Столична община трябва първо да спре да се "източва" и едва тогава да се говори за вдигане на данъците. Според нея практиката да се връщат 2% от общия доход на Столична община е "порочна практика".

Деян Николов коментира, че ако зависеше от него, не би вдигал данъците, тъй като в бюджета има достатъчно средства. Той каза, че ако някой твърди, че няма средства в София - значи лъже.

Виолета Комитова каза, че милиони левове изтичат през лошо управление и най-вече през "Топлофикация".

Кръстосан огън

Деян Николов попита дали Терзиев може да обещае, че няма да влиза в коалиция с ГЕРБ и ДПС в Столична община. Терзиев не се ангажира с отговор на въпроса. "Ние ще работим принципно. Има неща, които са важни за София", отговори той на Николов.

Васил Терзиев на свой ред се обърна, че му е много интересно да слуша плановете на Хекимян, но че не може да си отговори как така на ГЕРБ не им е стигнало над десетилетие в управлението на Столична община и за цялото това време не са успяли да направят това, което Хекимян сега обещава.

"Много е лесно да се говори "алангро" - както каза вашият лидер (б.а. - Кирил Петков). Факт е, че има много кусури, но много неща са направени. Като гледам вашите предизборни клипове, виждам много красиви снимки и кадри. Ако не беше нищо направено за София, как щяхте да ги направите", отвърна Хекимян.

Прозрачни процедури за поръчки

За целта Виолета Комитова би премахнала процедурата "инжинергинг" и изчистила строителният процес. Тя каза, че ще създаде публичен регистър на общинската собственост.

Деян Николов се съгласи, че инжинерингът не е добра практика и добави, че е нужно добро сътрудничество с Камарата на строителите.

Васил Терзиев също се съгласи с това и се ангажира да внедри система, която да бори корупцията - всяко едно звено да се следи, така че да има по-прозрачен процес на възлагане на поръчки.

Ваня Григорова каза, че корупцията се е превърнала в част от закона и затова няма осъдени за корупциия. Тя коментира, че това може да се пребори с публичност на данните и проектите.

Антон Хекимян подчерта, че в комисиите за обществените поръчки трябва да има представители от всички политически сили, така че процесът да бъде честен.

Финални думи

Васил Терзиев каза, че трябва София да се управлява от хора, които я обичат. "От компетентни хора, от добър отбор с правилните ценности и с политическата воля, за да направят нужните реформи", заяви той.

Антон Хекимян заяви, че сам е извървял пътя си и е печелил доверието на хората с работа. "По същия начин ще спечеля и доверието на софиянци", обеща той.

Ваня Григорова каза, че ако софиянци искат да бъдат свободни, могат да гласуват за нея. Виолета Комитова обеща, че ще работи за всички граждани, а не за членовете на някоя партия. Деян Николов каза, че може да покаже коренно различно поведение в политиката, с което да предизвика "революция в цялата държава".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика