Димитър Танев, РБ : Аз съм за финансови стимули и регулация за професионалното образование

OFFNews 11 март 2017 в 08:33 2898 0

Димитър Танев

Професионалното образование трябва да стане привлекателно, а не да плаща цената на демографския срив. Затова е важно за децата да има финансови стимули – стипендия, пари за общежитие, договор за работа, да се балансира приема и да се осигури възможност на бизнеса активно да помага на образованието.

Това заяви Димитър Танев, водачът на листата на Реформаторски блок-Глас Народен за Стара Загора, на среща в Раднево преподаватели от местните училища.

Дойдохме да чуем вас, защото РБ започна реформа с визия за бъдещето на образованието, каза Димитър Танев. И сега реформите са харесвани, казват учителите, но начинът им на прилагане трябва да се ревизира.

Реформите, които РБ започна в образованието, са облечени в реални пари. ГЕРБ смело обещава да увеличи заплатите двойно, но рязко увеличение се постига с повишаване на качество и децентрализиран подход по отношение на бюджетите на училищата. Затова в програмата на РБ са заложени 4.6% увеличение на парите за образование от БВП, което е 500 мил. лева, които ще тръгнат към училищата. Те ще бъдат не само за заплати, но и за специална грижа, модерна материална база, пари за нови специалисти, обясни Танев.

За споделените проблеми от новия закон за образование, Танев каза, че той е обсъждан 10 години, но със сигурност има какво още да се направи.

За проблема с осигуряването на пари за транспортни разходи на учителите водачът на листата на Реформаторски блок-Глас Народен за Стара Загора обясни, че логиката им е да задържим хората в малките населени места.

Според мен е правилно това да се направи чрез стимули, допълни той.

Аз съм за осигуряване на възможност за периодически оценки на постигнатите резултати и меренето на успеха и израстването на учениците да става чрез независима Агенция. Стимули и регулация за професионалното образование ще накарат системите за оценяване да работят правилно. Децентрализацията е другата задължителна мярка, която ще успокои и амбицира системата, смята Димитър Танев.

Избори 2017

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови