Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Димитър Танев от РБ: Общинарите в Стара Загора да дадат данните за реконструкцията на Аязмото

OFFNews 05 март 2017 в 10:24 2639 0

Така нареченото обществено обсъждане за проекта за реконструкция в парк „Аязмото“ бе прах в очите на старозагорци. Аз го напуснах разочарован. Организаторите не успяха да обяснят какви са предвидените количествени сметки за броя на растителните видове, които ще се изсекат, защо са паспортизирани едва 2800 дървета и защо е трудно и финансово непостижимо да се спре нелегалната сеч, да се организира видео наблюдението, да се премахнат безразборно поставени временни обекти като кафе автомати, павилиони за продажба на хранителни продукти, както и кой и защо позволява поставянето на безобразните сергии на входа на парка до бариерата на Зоологическата градина.

Това се казва в позиция на Димитър Танев от РБ, водач на листата на коалиция „Реформаторски блок – Глас народен” в Стара Загора, по повод проведеното обществено обсъждане на проекта за реконструкция на парка „Аязмото”.

Затова настоявам за ясен отговор от Общината и призовавам:

1.Незабавно публично да се оповестят количествените сметки, за да е ясно, какво ще се строи, колко дървета ще се изсекат и засадят и къде са предвидени комуникации за търговски и увеселителни съоръжения.
2.Общински съвет – Стара Загора на нарочна сесия да изнесе всички детайли, които не бяха оповестени, за да бъде ясно кой ще понесе политическа отговорност в случай, че се промени съществено визията на създателя на парка митрополит Методий Кусев.
3.Да се вземе и становище от Старозагорската митрополия за проекта по обновяване на парка.
4.Общинският съвет да приеме цялостна концепция за „Зелена Стара Загора“ – и за „Аязмото“, и за „Бедечка“, и за „Бранителите на Стара Загора“.

На фейсбук-страницата си по повод обсъждането, Танев отбелязва още, че по покана на Камарата на архитектите в България (КАБ – Стара Загора) е бил представен проект за благоустрояване и паркоустрояване на физическата среда на „Аязмото”, като на обсъждането редица въпроси на гражданите са останали без отговор. Колко царевичарници, дюнерджийници и атракциони тип „Дисни Ленд” ше се построят в парка само след броени месеци не разбра никой, добавя още Танев.

Димитър Танев припомня историята на парка, създаден от митрополит Методий Кусев, който е закупил разсадите за растителните видове от Франция като е платил за тях със скъпоценните камъни от украсата на митрата си. Кой и как раздава сега за този парк разрешителни за дюнерджийници е друга тема и знак за цивилизационен избор. Дали дядо Методий е бил повече европеец преди 100 години от днешните управници на Стара Загора всички сами ще преценят, коментира Танев и подчертава, че запазването на европейския облик на града и парка засяга всички старозагорци и бизнеса, които честно работят и си плащат данъците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!