Десислава Атанасова: ГЕРБ се ползва с най-голямо доверие, защото може да управлява кризи

Даниела Добрева 07 ноември 2021 в 08:26 5010 5

Снимка БТА архив

Десислава Атаносова е юрист и политик. Тя е депутат от ГЕРБ в 6 парламента, била е председател на комисията по здравеопазване, зам.-председател на комисия по правни въпроси и член на тази по външна политика. Министър на здравеопазването през 2012-2013 година. 

 Г-жо Атанасова, ако на парламентарните избори ГЕРБ се окаже първа политическа сила, ще се опитате ли да съставите правителство и с кого?

Нашата парламентарна група винаги ясно е осъзнавала важността на решението да се сформира правителство и отговорноостта, която имаме към държавата. Изборът коя партия да получи доверие е на българският народ.

ГЕРБ е системна партия, с политически опит в управлението и още преди месеци знаехме какъв хаос, безвремие и липса на ясна отговорност ще носи управлението на служебен кабинет, произлязъл от юмрукът на Радев. Днес, все повече българи го разбират, за съжаление с цената на загубени човешки животи, фалити, безпътица.

ГЕРБ се ползва с най-голямо доверие, защото може да управлява кризи, да взема трудните решения и да превежда страната през изпитания и българите добре го знаят. Доказали сме, че умеем да носим отговорност. В този смисъл да се "окажем" първа политическа сила не е случайност или прецедент, а резултат от избор, който народът ни потвърждава вече повече от 12 години. И, да, бъдете уверени, че и този път ще постъпим така, получим ли доверието на българите, ще направим правителство, за да изведем България от кризата.

Каква е вероятността за поредно служебно правителство?
Духът, заложен в Основния закон, е служебното правителство да е преходно, с водеща задача да организира и проведе честни и прозрачни избори. За нещастие, нищо подобно не е присъщо за последните две служебни правителства на Румен Радев. Те не просто са основен политически играч в предизборната надпревара, но и израждат формата на държавното устройство на България, като я превръщат в хибридна президетска република, при все че по Конституция е с парламентарна форма на управление.
Съставянето на редовно правителство, избрано от НС, е задължително условие за реабилитация на парламентарната демокрация и начало на края на политическата криза.

След толкова много избори за малка страна като нашата, какво е различното на този вот?
Демокрацията не е обвързаната с големината на държавите, а многото проведени избори са показателни за способността на политическите партии да водят диалог помежду си.
Очевидно стана, че изчегъртването не е политическата платформа, която е градивна и печели доверие. До тук стигнахме, заради непособността на всички "спасителни протестни партии" да могат да са про, а не анти в реалната политика.
Жалко е, че цената на политическата им импотентност се плаща от българите - над половин милиард вече са изхарчени за избори , машини,бюлетини. Пари на българския данъкоплатец, с които можеха например да се закупят респиратори или линейки, за да се справим с ковид кризата.

Имате ли кандидатура за премиер и каква е вероятността да предложите Бойко Борисов за поста?
Два пъти предлагаме структура, състав ва МС и Даниел Митов за премиер. Решенията на ГЕРБ за персонален състав на МС се формират след обсъждане и от органите на партията ни.

Какво ще предприеме ГЕРБ за овладяване на кризата от COVID-19, ако властта се окаже във вашите ръце?
Думата "окаже", ползвате за пореден път. Властта не се оказва някъде, а винаги е вследствие на избор на хиляди българи. Ние вече овладяхме 3 вълни на Ковид и то при много по-трудни обстоятелства.
В началото, никой не знеше срещу какво се борим, но България беше сред най-добрите. Прилагаха нашия опит дори във водещи европейски държави.
Държавата през последните шест месеца е в състояние на свободно падане, няма пилот в самолета. Когато отговорността е отново наша, ще се справим и с това предизвикателство.

Напоследък се води разгорещена полемика за тестването на учениците, за да бъдат допуснати в клас. Какво е вашето мнение?

Това са поредните абсолютно хаотичични действия на служебното правителство, без план, без тестове, без организация. Неразбираема, популистка, чисто предизборна мярка, създаваща още една разделителна линия в обществото.
Да върнеш хиляди деца при наличието на делта вариант, който засяга най-вече тях в училища, където неголям процент от училителите са ваксинирани, и да ги караш да плюят в пликчета, когато вече са контактни в затворено пространство, е абсолютно неприемливо. 

Всички, включително и децата ще са потърпевши.

Трябваше ли да се признава зеленият сертификат след поставянето на първата доза ваксина?
Научнообосновано е, че ваксината създава имунитет след 14-тия ден на втората игла, а не преди това. Зеленият сертификат е доказателство за ваксинация, възприет в Европа, а ваксината е единственият начин за предпазване. Това е побългаряване на европейския сертификат и нарушаване на ясно разписани европейски правила. Именно заради това Гърция поставя под въпрос валидността на нашия зелен сертификат и затова има засилено тестване на българи на границата. Според всички проучвания ефективен имунитет се създава след 14-ия ден след завършен ваксинационен цикъл. Това значи 14 дни след първата доза при еднодозовите ваксини и 14 дни след втората доза при двудозовите ваксини. Всичко друго според експертите е опасно от медицинска гледна точка.

Смятате ли, че трябва да се издава зелен сетрификат за наличието на антитела?
Справедливо е да се допусне издаването на зелен сертификат при наличие на антитела. Той пак ще важи само в България, както и настоящият. Не трябва да си затваряме очите за тези български граждани, които имат антитела. Нашата позиция е това да бъде възможно и тези хора да не бъдат ограничавани от мерки. 
Дебатът за издаването на зелен сертификат при наличие на антитела вече започна в Европа. Чакат се експертни становища.

Защо ГЕРБ настояваше да се броят разписките от машинния вот и не отваря ли това врати за манипулации на изборите при положение, че ВАС вече има решение по сходен казус?
Защото КС, в мотивите си да не обяви машинното гласуване за противоконституционно, се позовава на наличието на такива разписки - за разлика от Германия, където КС излезе с друго решение, именно поради липсата на такива разписки. Тези разписки дават възможност за проверка и контрол без наличието на СПЕЦИАЛНИ умения. Труднозащитима е тезата, че контролът влошава качеството. Според мен дори е гаранция за честност и коректност на резултата. 

Избори 2021

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Платено съдържание

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

7

случайно прочетох

08.11 2021 в 13:21

Профил на DYDYE
1000


4DYDYE
07.11 2021 в 10:42

-0 +10Да, ама Не ..

Единствената криза с която може да се справите е прибиране на много пари на тясно и тъмно място - и задължително да не са ваши !


++++++++++++++ Много точно казано!

1215

5

Lyubo

07.11 2021 в 13:48

Деси Дуловска, правният и здравен"капацитет" на гербавите !!!

Видяхме и капацитета като юрист като председател на комисията в НС за онова недоносче проект за Конституция на РБ !
Видяхме и "капацитета" по здравни въпроси като министър на здравеопазването на ГРЕБ !

2000

4

DYDYE

07.11 2021 в 10:42

Да, ама Не ..

Единствената криза с която може да се справите е прибиране на много пари на тясно и тъмно място - и задължително да не са ваши !

 
X

Да помогнем на украинските деца!