Българите във Великобритания раздвоени за евровота

Ирина Филева 08 май 2014 в 13:44 5878 3

Лондон

Снимка sxc.hu

Българите с постоянно местожителство във Великобритания се оказаха силно раздвоени броени дни преди изборите за Европейски парламент. Сънародниците ни мъдруват над дилемата дали да се включат в евровота, за да посочат български избраници за постове в Брюксел, или да изберат представители от втората им родина Великобритания.

В Обединеното кралство вотът за депутати в Европарламента съвпада с местните избори и ще се проведе на 22 май. Три дни по-късно пък българите избират своите евро представители.

По официални данни постоянно живеещите българи на Острова са 57 000 души. Мнозинството от тях не се интересуват от вота изобщо. Не са малко обаче българите, които твърдо защитават позицията че, щом са избрали Великобритания за своя втора родина и плащат данъците си в нея, ще трябва да избират британски представители в Европарламента.

Тези настроения се засилват още повече и от агресивната антибългарска кампания на националистическата партия UKIP, с председател Найджъл Фараж. Нападките на британските националисти доведоха до ответен удар - основаването на Europeans Party (ЕП).

Сдружението е британска политическа партия, която ще представлява интересите на проевропейски настроените имигранти и местни във Великобритания. Българинът инж. Емил Русанов е зам.-председател на ЕП, а председател е румънският зъболекар Томи Томеску. ЕП е регистрирана в началото на април и скоростно набира подръжници. В листите и вече има представители на Румъния, Испания, Гърция, Полша и България.

ЕП ще участва на евроизборите и ще издигне свои кандидати за Councilor in London и Members of European Parliament (бел.авт. – общински съветници за Лондон и евродепутати). Русанов се бори за евродепутат. Учредителите обясняват необходимостта от сдружението им като естествена алтернатива на националистическата партия UKIP на Найджъл Фараж.

Europeans Party е основана поради необходимостта от такава проевропейска партия, която да защитава правата и интересите на всички европейски граждани на територията на Великобритания. Инж. Русанов е издател на в. "Будилник" в Лондон, собственик е на ресторант в британската столица.

Не малко обаче са и сънародниците ни, които настояват да гласуват за български представители в Европейския парламент. Общо 784 българи са подали заявления в обявения законов срок до 29 април, за да могат да се включат в евровота на 25 май. Във Великобритания ще бъдат разкрити общо 25 избирателни секции, като Лондон е първенец по брой на тъмните стаички – цели 13.

Традиционно в българското посолство в британската столица се очаква най-голямата вълна от мераклии да подадат гласа си и затова там ще има 4 секции. Останалите лондонски пунктове за гласуване ще бъдат разпределени до дни въз основа на препоръки на ЦИК и преценка на посолството ни, като ще се вземат предвид кварталите, в които има най-много българи. По думите на дипломатите ни са взети всички мерки, за да няма огромни опашки пред секциите и денят на вота да мине гладко.

Най-активни в подаването на заявления за гласуване са били нашенците в Лондон, общо 544 души. Веднага след тях по инициативност се нареждат българите в Ковънтри с 43 заявления, следвани от Бристол с 37, Манчестър и Единбург. В Чатам са подадени само 2 заявления за гласуване, но въпреки това секция ще има. Пунктове за гласуване ще има още в Абърдийн, Бирмингам, Глазгоу, Дънди, Колчестър, Флиитхампшир и Честър. Повечето от секциите са в университетски сгради, кметства или в български центрове.

От посолството ни очакват да се повтори сценарият от минали години, когато хората не подават предварително заявления, а попълват на място в деня на вота. На парламентарните избори през 2013 г. в Обединеното кралство са гласували 4 851 българи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови