Българите в Лондон извадиха огледалото и пред Трайков, той видя в него президент

Антония Чорева 14 октомври 2016 в 07:28 18559 43

Снимка Фейсбук

Кандидатът за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков, заедно с лидера на ДСБ Радан Кънев, отидоха в Лондон, за да се срещнат с българите там. На срещата присъстваха само млади хора, които бяха там, за да покажат подкрепата си към кандидат-президента, ръкопляскаха, когато се говореше, че може да се спечели, но изразяваха страх и съмнение, че това няма да се случи и зададоха няколко пъти въпроси дали ДСБ смята да вземе властта в свои ръце и как ще го направи.

4 часа дискусия, в която кандидат-президентът отговори искрено, а Радан Кънев политически. А преди да отидат натам двамата реформатори Трайков и Кънев се повозиха с метро и се снимаха, доволни от това.

А по време на срещата се обсъждаха всякакви теми и разбира се беше зададен „Въпросът”. Най-стряскащият въпрос за всички политици на всички времена беше зададен и на кандидата за президент Трайчо Трайков, пак от българин в Лондон. „Като се погледнете в огледалото, какво виждате, г-н Трайков?”.

Именно премиера Бойко Борисов беше закован със скандалния въпрос от българи, живеещи в Лондон, но с пояснение: „Като се погледнете в огледалото, г-н Борисов, кого виждате? Виждате ли Пеевски?”. „Категорично не е вярно”, отговори тогава премиерът.

А днес Трайчо Трайков каза, че вижда същия човек като тях: „Зависи кога се гледам, сега сигурно имам торбички под очите, но като цяло виждам човек като всички вас”, отговори Трайков. Но след размисъл каза: „Но втори път като се погледна, това не е ли бъдещият президент”.

Радан Кънев още преди да открие въпросите към Трайков заяви: „Много ни е лесна задачата на изборите – много ми е лесно заради Трайчо Трайков – защото няма друг в момента, който отговаря на вижданията в две сфери – борбата с корупцията и да е партийно независим, за да се грижи за обществото и второто – да споделя много ясна прозападна позиция, силно основана на националния интерес. По отношение на първото госпожа Цачева не може да е адекватен избор, а по отношение на второто категорично не може да е Радев, а всички останали кандидати не отговарят и на двете”. По-късно в дискусията Кънев отново заяви, че „на тези избори трябва да се реши едно нещо и то е кой ще бие Цецка Цачева”. И по-късно в разговорите той беше категоричен, че бъдещето трябва да победи кандидата на ГЕРБ Цачева, не миналото.

А след откриването на Радан Кънев Трайков изложи вижданията си за президентството и институцията, ако спечели изборите.

„В България от доста време се опитват да неглижират ролята на президента като представителна функция и аз се опасявам, че ако е Цецка Цачева стане президент, в президентството ще останат да работят трима души – шофьор, готвач и протокол. Защото президентството не може да е част от една партия и не е случайно, че по Конституция е изведено като отделна институция, за да се намеси, например по време на политическа криза или законодателна – чрез вето, когато законите не са справедливи”, обясни Трайчо Трайков. Той отново застъпи тезата си, че за него най-важно е върховенството на закона, а България е узряла и е стигнала до момента, в който трябва да се направи съдебна реформа, за да се постигне върховенство на закона.

„Върховенството на закона трябва да бъде постигнато чрез радикална реформа основно чрез прокуратурата, а президентът трябва да гарантира, че законът ще бъде справедлив”, категоричен е Трайков.

Кандидатът за президент разказа пред българите в чужбина, че в България наскоро е имало случай на момиче, блъснато и убито на пешеходна пътека и той е бил покрусен от думите на майката на загиналото момиче. А именно тя казала, че ако дъщеря й е била пресякла не на пешеходната пътека, а на забраненото място, сега е щяла да бъде жива.

„Това е основното в България, което трябва да се промени, че ако не спазваш правилата, имаш шанс да оцелееш и това от десетилетия се опитват да го напъхат у нас под килима”, разказа Трайков.

Той добави, че президентът има правомощие, което не е използвано – за законодателната инициатива и даде заявка, че ако стане президент и види, че има закони, които народните представители одобряват, а народът, който ги е избрал – не, тогава той може да подеме инициатива и в парламента. „Има възможност да се генерира такава подкрепа и коалиция, ако предложението е важно за обществото”, уточни кандидатът на реформаторите.

Трайков продължи, че третата голяма отговорност на президента е патриотизмът: „Смятам, че дългогодишната свенливост на дясното по отношение на родолюбието вече не е уместна, защото в момента е оставена на хора, които са „фили”, но се смятат за патриоти и в същото време е агент на ДС, но не доносник, а шпионин. Патриотизмът на Левски е един в България - сега го наричаме модерен, но той е единственият”.

На въпрос дали ще поиска импийчмънт на главния прокурор Сотир Цацаров, каквото правомощие Трайков казва, че президентът има, Радан Кънев отговори така: „Не може да става дума за отстраняване на господаря на ВСС, съставът му не е такъв случайно, защото партиите гласуваха да запазят досегашния му състав. Има нужда от силен обществен натиск и много отговорно поведение, за да се случи това”.

Кънев добави обаче, че главен прокурор се назначава с два указа и президентът има правомощие да върне веднъж единия и в този случай това може да изиграе роля.

Кандидатът за президент Трайчо Трайков добави още, че в България нещата са по-сериозно мафиотски поставени и по-рисковани, за да бъдат разрушени. „Но са очевидни – БНБ, КЗК, картел на горивата - всички тези неща се знаят и хората стоят и гледат театър. Темите са на сцената и само трябва да излезе лирическият герой – прокуратурата, но той не излиза. Ако се смята перо по перо, ще се разбере защо сме по-бедни. 1 млрд.лв. годишно от горива, 2 милиарда за Белене, 4 млрд. за газове, от всички обществени поръчки се плаща данък на ДПС. Така на човек в България се падат по 10 000 лева на човек, взети от кражби”, обясни Трайков.

На въпрос от страна на млада българка, живееща в чужбина, как Реформаторите ще се борят с премиера, Трайков отговори с виц. По думите му Бойко Борисов е „един проходчик” в световната политика. „Това, което той прави, сега започват да го правят по света”, каза той и разказа вица. 

„Обадила се Меркел, оплакала се на Бойко: Покрай проблемите с мигрантите, не съм сигурна, че ще спечелим изборите”. Борисов й казал: „Добре, пращам Цветанов”.
Казал на Цветанов: „Ще стоиш един месец и ще организираш нещата”.
На другия ден Цветанов се обажда и казва – „Всичко е наред, ние сме първи, Меркел – втора”.

И след вица Трайчо Трайков се замисли и каза „Важното е, че истината е от първо значение, може би на хората трябва да им омръзне да ги лъжат”.

На въпрос към Радан Кънев дали ДСБ ще успее да се отдели, да получи по-голяма политическа сила, лидерът на партията отговори, че има много силна политическа амбиция и много търпение. По време на дискусията Кънев каза още, че в момента ГЕРБ и БСП играят заедно и в коалиция, „хората не вярват в това, но то е истина, защото те се чудят сега ли да я направят или в следващия парламент”.

И на въпроса какво ще е първото нещо, което ще направи, ако бъде избран за президент, Трайчо Трайков каза, че първо ще отиде да успокои жена си, че ще е добър баща и че ще гледа семейството си, а второто – съдебната реформа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12530

42

синя сова

14.10 2016 в 23:11

Днес от 18,30 часа по БНТ беше Трайчо Трайков ,и беше перфектен!Изключително интелигентен човек,той трябва да е следващият президент на България.

12530

40

синя сова

14.10 2016 в 20:05

Чесъне,благодаря!За истината съм готова да се боря докато съм жива и здрава на този свят!

12530

38

синя сова

14.10 2016 в 16:50

Ето и днес фалшивите уж десни гербари си гласуваха 1 месец почивка ,да ходят по селата и да лъжат,да заплашват народецът,да гласуват за магарицата на "ШЕФА"!А тези тунеядци ще си взимат по 5000 левчета заплата за този месец,когато няма да работят! Бог да пази България от гербарската мафия!

12530

37

синя сова

14.10 2016 в 16:36

№ 36!Това за което говориш е от времето на кобурготски,когото ДС доведе да "управлява"България с лешоядите от Лондон.Да ти припомня ли ,че кобургота го довлякоха в началото на 2001 година!А защо не заговориш за продажбата на БТК от лешояда николай висилев?Защо не говориш за "Булгартабак",за далаверите на милен велчев и синчето на кобургота "принц"кирил с външния дълг и брейдиоблигациите?Защо не говориш за долнопробната мафия ,която взе властта от 2009 год.и управлява и сега с лъжи и измами,контрабанда,убийства!Обхванали са държавата и са я стиснали "за гушата"като октопод,ама не с 8 пипала ,а с 80!И всичко заради заблудените овчи глави,които вярват на мошениците и разбойниците и проклетата ченгесарска пропаганда и ДС!Гласуват за всеки простак ,когото им посочи "ШЕФА" -психопат!

10538

36

Black Hex

14.10 2016 в 14:59

е, уж " дискутираме, спорим, говорим си, пък накрая"... колегите ти!?
несериозно сега. Всеки отговаря за себе си. не ли?
ето например ти днес научи, че освен закони имало и други... какво? Как се наричат такива документи? М?
какъв документ е "МЕТОДИКА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА САНКЦИИТЕ ПО ЗАКОНА ЗА ЗАЩИТА НА КОНКУРЕНЦИЯТА"?
Я да видим сега запомнил ли си урока.

Айде една подсказка шепнешком -това не е за-кон! Не и е за-кокошка. :)

10538

34

Black Hex

14.10 2016 в 14:38

Тва се нарича "разнообразие в предлагането".
Айде още един безплатен урок.