Антон Хекимян: София трябва да продължи да бъде столица на духа

OFFNews 26 октомври 2023 в 10:17 604 1

Антон Хекимян

Снимка Щаб на Антон Хекимян

Антон Хекимян в клуб ''Перото"

София трябва да продължи да бъде столица на духа. Освен пътната инфраструктура и детските градини, ние трябва да работим за запазване на своя дух и наследство“, заяви на среща с културни дейци и интелектуалци кандидатът на ГЕРБ за кмет на София Антон Хекимян.

„Като млад човек съм ангажиран лично с културните дейности в София. Аз съм човек, който обича да ходи на театър, на концерти, да гледа филми. С много от вас сме се срещали покрай работата ми на журналист и сме си подавали ръка в трудни моменти", заяви той. 

Какво конкретно е важно за сектор „Култура“ в София, според управленската програма на бившия журналист? На първо място повишаването на заплатите на заетите в творческата индустрия с още 20%. „В Столична община бюджетът за култура е по-голям от този на национално равнище. В София бюджетът за култура е 3,4%, а в държавата е 0,4%. Това показва отношението към сектора“, уточнява Хекимян.

Акцент в програмата на кандидата за столичен кмет са и инвестициите в културната инфраструктура. Те включват завършването на основния ремонт на театър „София“, „който става много хубав“, дава оценка Антон Хекимян. „Реновираме Кукления театър и намираме нов дом на Общински театър „Възраждане“, който сега работи на много малко пространство в сградата на Столичната библиотека на площад „Славейков“. А сградата на Столичната библиотека трябва да бъде реставрирана за отбелязването на 100-годишнината ѝ“, казва кандидатът.

„Изграждаме културни центрове в двата най-големи софийски района „Младост“ и „Люлин“. Защото културата не трябва да е концентрирана само в центъра. А в близост до Централна гара ще бъде изградена многофункционална зала със съвременни места за културни събития - така оформяме вторичен градски център. И това е начинът да променим напълно облика на този район - с целенасочени инвестиции и промяна на средата“, ангажира се Хекимян.

Според него Столична община е създала много успешен модел за подкрепа на творците – това са програмите „Култура“ и „Календар на културните събития“, за които от ГЕРБ коментират, че са най-големите меценатски програми в културата в страната. Антон Хекимян добави, че в плановете му е те да бъдат надградени с „разширяване на дейността, включително с нови фестивали, които да привличат още публики - както софиянци, така и гости от чужбина“.
Това развитие в посока фестивали няма да бъде само в сферата на киното и музиката. Кандидатът подкрепя създаването на голям международен литературен фестивал в София, стана ясно на срещата.

Хекимян се обяви и за с ъздаването на програми за насърчаване на четенето и приобщаване на децата към изкуството. За реализацията ѝ ще се ползва потенциалът на общинските културни институти: театри, галерии, музеи.

В плановете на ГЕРБ-СДС за следващото четиригодишно управление на София е заложено надграждане на програмата „Културно наследство“, с която Столичната община финансира проектите за реставрация на сгради-паметници на културата. „Старите софиянци“ често са педантични по въпроса за опазването на духа на някогашна София. В тази връзка въвеждането на задължителни стандарти при реставрирането и поддържането на сградите в Историческия център е приоритетен въпрос.

За съжаление обаче сме свидетели и на собственици на такива сгради-паметници на културата, които умишлено, или чрез бездействие, унищожават ценното наследство. Затова са наложителни промените в Закона за културното наследство, които да създадат механизъм за принудителното им придобиване от общините, смятат от ГЕРБ.

От партията, издигнала Хекимян за кмет на столицата, обявяват, че работят по проект, съвместно с Националната художествена академия, за обновяване на основната сграда на Академията и превръщането ѝ в културен център. Довършват и реставрацията на Минералната баня в район Овча купел - един от най-важните обекти за опазване на архитектурното наследство на София. Трябва да се възстановят и две от крилата на Централната минерална баня - емблематична сграда в центъра на София, паметник на културата с национално значение.

Местни избори 2023

Платена публикация

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!