Анна Славова: Дистанционната работа създаде редица проблеми за семействата и учителите

OFFNews 16 март 2021 в 11:30 1631 0

Дистанционната работа от вкъщи създаде редица проблеми най-вече за семействата с деца под 14 години. Това каза Анна Славова - кандидат за депутат от “БСП за България” от 25 МИР в София. "Тези семейства изкараха повече от половин години, работейки във време, в което детските градини и училищата бяха затворени, а децата учеха дистанционно - от вкъщи", добави тя.

Произтекоха редица проблеми, защото едно семейство - с едно или с две деца, и с двама работещи родители от вкъщи, трябваше да има четири технически устройства, а това не е по възможностите на над 50%, ако не и повече, от семействата”, отбеляза Славова.

“Учителките, например, както разбира се и много жени с други професии, също бяха поставени пред сериозно изпитание при преминаването на дистанционна форма на преподаване. От една страна, защото това не беше правено до момента. Имаше редица предизвикателства - като се започне от работата с различни платформи, мине се през учебните планове, които не са разписани за работа в дистанционна форма и се стигне до липсата на техника и достъп до интернет вкъщи на голяма част от учителите, да не говорим за учениците. От друга страна, същите тези учители са и родители, и трябваше да преподават и да учат дистанционно с децата си”, заяви още Анна Славова.

Кандидатът за депутат на “БСП за България” от 25 МИР постави и въпросът за работното място – къде се позиционира работникът и трябва ли да го заяви и то да е само едно, за техническото оборудване и поддръжката на това работно място, какви разходи е длъжен да покрива работодателят при работа от разстояние, за организацията на работа от разстояние, как се възлага и отчита тя и не на последно място за безопасните условия на труд и за работното време.

“Всички тези въпроси са важни и касаят интересите, както на работодателя, така и на работника”, категорична е Славова.

Тя отбеляза, че министър Сачева едва преди месец е констатирала, че е необходим дебат за регламентиране на правата и отговорностите на работодателите и служителите им при гъвкавите форми на работа. "Това става близо година след обявяването на извънредното положение и преминаването към дистанционна работа на хиляди работници”, отчете Славова. Тя припомни, че на 21 януари тази година Европейският парламент е приел Резолюция с препоръки към Комисията относно правото на откъсване от работната среда на работещите, които използват цифрови инструменти, включително IT технологии, за служебни цели.

“В български контекст темата вади на дневен ред факта, че в нашето законодателство не е изрично уредена дистанционната форма на труд чрез използване на информационни и комуникационни технологии. Принципно Кодексът на труда познава работата от разстояние, както и надомната работа, но без да отчита спецификата на цифровите устройства за служебни цели. Същевременно експерти сочат и други проблеми, свързани с унифицирането на правилата за този вид дейност - най-малкото защото някои хора работят на нормиран, а други на ненормиран работен ден”, обясни Славова.

В тази връзка от Обединението на жените – социалистки в БСП, са подели инициатива за провеждане на кръгла маса или онлайн дискусия, на която да бъдат поканени и представители на работодателските и синдикални организации и да бъдат обсъдени необходими промени в законодателството, касаещи дистанционната работа.

“БСП е партия, която винаги е поставяла проблемите на хората и се е грижила за защита интересите на работещите, трудови хора. Затова новите условия на работа след настъпването на пандемията са въпрос и отстояването на правата на работниците са приоритет в работата на партията ни”, категорична е Анна Славова. 

----------------------------------------------------

Парламентарни избори 2021

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови