15 жалби в Комисията за личните данни заради фалшивите подписи

Мая Младенова 15 април 2014 в 14:32 18049 6

Много граждани с изненада откриха, че подписите им са използвани за регистрацията на участници за изборите.
Много граждани с изненада откриха, че подписите им са използвани за регистрацията на участници за изборите.

15 души са подали жалби в Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), защото са засекли, че партии или коалиции са ползвали подписите им за регистрацията си в ЦИК без тяхно знание.

Данните са актуални към 11 ч тази сутрин. Още един гражданин е позвънил по телефона с оплакване, че след проверка в онлайн регистъра на сайта на изборната администрация е открил подписа си в полза на ПП "Атака", съобщиха за OFFNews oт КЗЛД.

Повече от един са сигналите срещу ПП Съюз на комунистите в България, България без цензура, Партията на българските комунисти, КП Националистически партии на България и ПП Глас народен. По една жалба е депозирана срещу ПП Зелена партия, ГЕРБ, Християндемократическата партия и Българската демократическа общност.

Законът за защита на личните предвижда санкции между 10 000 и 100 000 лева, ако бъде установена злоупотреба с ЕГН-тата и подписите на избирателите. Наказанието се определя от вида на нарушението, дали е първо за наказания, обема на данните и броя лица, свързани с тях, обясниха от КЗЛД.

В своята практика комисията е разглеждала подобни жалби с твърдения за обработване на лични данни за целите на осъществяване на предизборна агитация, референдуми, регистрация на застъпници.

Аналогичен казус с подписка за регистрация в ЦИК е възникнал през 2013 г. Гражданин е сезирал комисията, че подписът му е ползван за регистрацията на ПП „Християн-социален съюз”. Жалбата обаче не била подписана и така административното производство било прекратено.

От комисията припомнят и скандала около дружеството "60К" АД за използване на лични данни за предизборна агитация по телефона в кампания на БСП. В резултат на проверката не са открити доказателства за обработване на лични данни на физически лица в изпълнение на договора между БСП и „Сиксти Кей” ЕАД през 2009 г. Не е констатирано и съхраняване на посочената в медиите база с лични данни към момента на проверката, допълват от КЗЛД. Дали е имало такова нарушение към 2009 г., когато фирмата е била наета за кампания на червените, комисията не е проверила заради изтекла давност на нарушението. Още преди изтичане на тази давност в КЗЛД е постъпила жалба от физическо лице. В резултат на това на БСП е било издадено задължително предписание "за недопускане на действия по политическа агитация, насочени към физическо лице, чрез средствата и методите на директния маркетинг, без изричното съгласие на физическото лице".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови