Защо фигурираме по няколко пъти в подписките на партиите

OFFNews 15 април 2014 в 11:31 6284 0

Говорителите на ЦИК Цветозар Томов, Камелия Нейкова, Александър Андреев

Снимка БГНЕС

След като вчера ЦИК пусна онлайн регистър на подписите, с които кандидатите за изборите са се регистрирали, стана ясно, че в тях фигурират недействителни ЕГН-та, а някои от подкрепилите са се вписали повече от веднъж. OFFNews потърси за разяснение един от говорителите на ЦИК Александър Андреев. Регистрите, в които можем да проверим дали фигурираме, са списъците преди проверката на ГД ГРАО, уточни той.

Г-н Андреев, на какъв принцип и с каква програма се осъществява проверката на подписите, които партиите, коалициите и инициативните комитети внасят при регистрацията си в ЦИК? Има ли система, която да засича, ако нечие име е вписано два пъти, и как се проверяват невалидните ЕГН-та?

По силата на Изборния кодекс (ИК) всяка една от партиите заедно с хартиения носител на подписите на избирателите, които са подкрепили регистрацията, представя на електронен формат т. нар. систематизиран електронен списък, в който са включени имената по списъка. Проверката, която се извършва, е възложена от ЦИК на ГД ГРАО, която установява дали има необходимия брой подписи. На нашия сайт сме качили това, което ни е предоставено като информация от политическите партии и коалициите, на основата на този структуриран списък.

Значи проверката, която се прави чрез сайта на ЦИК, се осъществява сред списъците, преди да са преминали проверката на ГРАО?

Да. В същото време на сайта на ЦИК е самата програма, която позволява да бъде съставен този структуриран електронен списък - партиите могат въз основа на нея да го направят.

След проверката на ГРАО ще бъдат ли качени списъците с вече проверените и действителни подписи?

Това, което е установила проверката на ГД ГРАО, го има в нашите решения и се изготвя двустранен протокол. Всяка една от политическите партии и коалиции има право да получи копие от протокола, за да се запознае с установеното при проверката.

ГРАО при всички случаи е установила в своя протокол колко неверни записи има, колко несъответствия с ЕГН и лице, неверни ЕГН-та, колко лица, вписани без избирателни права. В решение 39 са вписани всички позиции, включени в протокола, и те са с оглед съответно въведените от ИК задължения кои лица могат да бъдат подкрепящи съответната регистрация.

На самите подписки, които събират участниците в изборите, на всеки лист ли трябва да пише за какво е подписката? Защото граждани твърдят например, че са се разписали в петицията за изборен референдум, а се откриват в партийна подписка.

Самата подписка трябва да отговаря на образеца, който е приет като изборна книга и е обнародван в Държавен вестник. На всеки един от тях е вписано за кои избори се регистрира партията, за коя партия се отнася подписката, за да може всеки един от избирателите, който полага подписа си, да е запознат за какво го полага. Бланката е Приложение 51 в Изборните книжа - Списък на избирателите, подкрепящи партия/коалиция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!