Прочистено ли е досието на Юлия Кръстева? Да, потвърди Екатерина Бончева

OFFNews 04 април 2018 в 09:36 9668 1

Снимка bTV

Екатерина Бончева

Действително, досието на Юлия Кръстева е прочиствано и преномерирано, каза пред bTV журналистът Екатерина Бончева, която участва в Комисията по досиетата.

Повод за думите ѝ е публикуваното миналата седмица на сайта на Комисията досие на световноизвестния философ, психолог и изследовател Юлия Кръстева, чието кариера и живот са свързани с Франция. В досието не се съдържа нито един донос от Кръстева, нито неин подпис. След публикуването му се появи тезата, че то е било прочистено и е непълно.

Самата Кръстева отрече да е сътрудничела на ДС. Според нея някой иска да ѝ навреди.

Архивите сочат, че тя е била вербувана за агент под името Сабина и е изявила на няколко пъти готовност да сътрудничи. До съществена агентурна работа обаче така и не се е стигнало. Това ли с обаче истината за нейното ДС минало?

„Защо сега извадихме тези документи – защото ние по закон и последователно проверяваме тези, които трябва да бъдат проверени. Дойде и времето на литературните издания”, поясни в интервюто Бончева. Тя обясни, че досието на Кръстева не е по-различно от други документи на ДС. „Защо никой не се възбуди така, като отворихме досието на Георги Първанов? Това се случва сега, защото това е авторитетен човек, който има европейски позиции. Когато се окаже, че подобен човек е имал контакт със службите, това звучи изключително болезнено”, коментира още Бончева.

„Ние произведохме от българските ченгета едни джентълмени по-големи от американските режисьори”, коментира темата Миглена Николчина, която е преподавател в Софийския университет и литературен критик.

„Ние хванахме процеса откъм грешната страна. От страната на тези, които бяха изнудвани. Ние хванахме цялото прочистване откъм грешната страна”, коментира още тя.

Според Николчина е абсурдно да се доказва каквото и да било с липсващи документи от дадено досие.

„Проф. Николчина постави един много сериозен въпрос – как да разграничим хората, които са били съпричастни към Държавна сигурност? Едни са били под заплаха за живота си и този на техните близки. Други са били поради меркантилни причини. Трети са го правели заради кариерно развитие, но тези мотиви са толкова многообразни, колкото е многообразен животът”, каза Бончева.

Депутатът Тома Биков коментира, че има едно непрестанно желание да се издават някакви морални оценки за един или друг човек.

„Има далеч по-интересни досиета от това на Юлия Кръстева. Целта на комисията е да бъде отворена тази информация, тя да бъде предоставена за анализ на всички. Комисията би могла да даде един по-цялостен поглед как работи този репресивен апарат”, коментира Биков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15414

1

Hihi1981

04.04 2018 в 12:27


Архивите сочат, че тя е била вербувана за агент под името Сабина и е изявила на няколко пъти готовност да сътрудничи. До съществена агентурна работа обаче така и не се е стигнало.Дали е знаела,че е станала агент-Едва ли!!!