По стъпките на Атила: Царят на хуните с Viasat History

OFFNews 06 октомври 2020 в 07:40 17354 0

Снимка Viasat History

Нов документален филм в две части разказва за новооткритите артефакти в разкопки в Казахстан, започнали през 2014 г., които ни отвеждат по-близо до Атила – ужасяващ, според едни, пленителен – според други.

Бил е известен като "Божия бич" и за него се говорело, че откъдето мине конят му, трева не никне. Името му е Атила, вожд на хуните. Почти нищо не се знае за него, но безпрецедентно археологическо откритие може би ще разкрие най-големите тайни. Става дума за гигантски обект в дивата природа на Казахстан, наречен Алтинказган. Руските археолози откриват съкровища, заровени от хуните там. Възможно ли е загадката на хуните да бъде разкрита от находките в това изгубено кътче на Централна Азия?

Документалният филм по ТВ канал Viasat History „По стъпките на Атила: Царят на хуните“ анализира родствените връзки между хуните и унгарците и техния социален живот чрез новооткрити инструменти и артефакти.

Според римските историци, хуните и техният закален в битки вожд се появяват един ден от нищото и поставят до тогава смятаната за непобедима Римска империя на колене. Житейската и бойна философия на Атила е забулена в неизвестни, но археолозите се интересуват повече от обстоятелствата около смъртта му, мястото на гробницата му и родствените му връзки.

През 2014 г., на 5 000 км от Рим, в Казахстан, търсач на съкровища открива някои изумителни артефакти и хунски съкровища. Локацията бързо е превзета от археолози, които изкопават някои съкровища. От тях може да се заключи, че хуните имат елитарна прослойка, която използва златото, плячкосано от римляните, за други цели.

Интервюираните за филма специалисти дискутират произхода на името на Атила и анализират устройството на хунското общество, както и инструментите, които са ползват, а също и това, че в много истории от този период „царят на хуните“ е описван като зъл варварин или бич Божи. Същевременно унгарците го считали за свой крал. Как се е стигнало до тази парадоксална ситуация?

Средновековните хроники споменават хуните като родственици и предшественици на унгарците, но модерната историография отхвърля тази хипотеза. Във филма няколко експерти изтъкват това, че в средновековна Европа не е било много добре да се споменават Атила и варварските хуни като предшественици на унгарските крале.

Има убедителна причина за това.

Филмът в две части е по Viasat History в две поредни вечери от 18:45 часа на 5 и 6 октомври. Втори шанс да видите: 31 октомври, събота, от 10:30 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови