Съ рогата напредъ безотказно, въпреки всичко: Атанас Чобанов от Биволъ

Вилдан Байрямова 30 август 2019 в 15:49 41686 6

Атанас Чобанов

Снимка rsf.org

С главния редактор на сайта за разследваща журналистика „Биволъ“ Атанас Чобанов разговаряме за свободата на словото в България и за заплахите срещу медиите, за нуждата от обществена съпротива срещу системата и други странни неща.

Малка мрачна хроника и това не е всичко:

2007 г. декември Асен Йорданов е нападнат от четирима души с ножове и тръби, които пробват да го наръгат, но той успява да ги отблъсне. Заведено е Досъдебното производство по Чл. 115 от НК - опит за убийство. Няма разкрити.;

2008 г. ноември Асен Йорданов получава информация, че срещу него има поръчка. Полицията установява, че той е следен от ОПГ по поръчка на действащ зам.-окръжен прокурор на Бургас. Случаят е докладван на главния прокурор Борис Велчев. Няма последствия за поръчителя и мутрите;

2012 г. Четири български банки се жалват в БНБ заради публикувани от Биволъ дипломатически доклади на САЩ и настояват сайтът да бъде глобен;

2012 г. Димитър Стоянов получава заплахи, докато снима репортаж за пияни в работно време магистрати. В групата са Веселин Пенгезов и настоящият член на ВСС Севдалин Мавров. Назначена му е полицейска охрана;

2013 г. Димитър Стоянов е полят с бензин и заплашен, че ще бъде подпален, по време на репортаж;

2014 г. КФН нарежда на Биволъ да разкрие източниците си под заплаха от глоба;

2015 г. Димитър Стоянов е демонстративно следен от мутри по време на разследване. Неизвестни влизат и претърсват жилището му. Димитър подава жалби, но няма разкрити;

2015 г. Срещу главния редактор нa сайта "Биволъ" Атанас Чобанов е образувано досъдебно производство за набеждаване по сигнал на бившия министър Иван Данов, изобличен като "френския безработен"". Сигналът е прекратен с мнение, че има данни Данов да е извършил престъпление и набеждаване няма.

2016 г. Прокуратурата привиква журналистите от Биволъ на разпити по "Яневагейт" и започва процедура за изземане на сървърите на Биволъ във Франция, която впоследствие е прекратена заради опасения от обратен ефект.

2016 г. срещу Асен Йорданов е образувано изпълнително дело и са му запорирани сметките на основание на неверни документи от НАП за неплатени задължения преди 15 г. След жалба и проверка се оказва, че задължения няма, а НАП се оправдава с "грешка заради софтуерен проблем.;

2017 г. Атанас Чобанов получава сицилианско послание. На капака на колата му пред жилището му в Париж е оставен огромен плюшен вълк;

2018 г. Димитър Стоянов и румънският му колега Атила Биро са задържани по време на разследването #ДжиПиГейт - разкрития за мащабни злоупотреби с европейски и бюджетни средства от консултантски и строителни фирми, свързани с Валентин Златев;

2018 г. Журналистите от Биволъ получават информация за сериозна и неминуема опасност за здравето и живота им заради разследването #ДжиПиГейт;

2019 г. Прокуратурата разследва Асен Йорданов и Атанас Чобанов по изфабрикуван анонимен сигнал за техните имоти, след като Биволъ разкри десетки политици, магистрати и чиновници в скандалите #Апартаментгейт и #КъщиЗаТъщи.

2019 г. Прокуратурата публично свързва Биволъ с хакването на НАП и издава европейска заповед за разследване до Франция, за да бъде разпитан главният редактор Атанас Чобанов. Нова клеветническа кампания в присъдружни на властта медии.

-Започваме с твърде стряскащи моменти от историята на сайта, г-н Чобанов, как работите под подобен натиск?

-Е, това са рисковете на професията. Не се оплаквам, само констатирам. Но нещата загрубяват вече. Ето още една данъчна проверка притиска Асен Йорданов и фирмата на жена му, както и мен, но аз не плащам данъци в България. Явно ще ровят и дребните ни сметки. Щом има поставена поръчка, все ще намерят нещо по фирмите. Нищо чудно да ни изкарат перачи на пари. Но ще ги е срам да публикуват данните от проверките. Асен е много притеснен обаче, защото очевидно целта е да унищожат поминъка му и вече обмисля да се махне от България.

Идват много мрачни времена не само за нас, работещите в сайта. Ако протестите не принудят Иван Гешев да се откаже от кандидатурата си за главен прокурор, не знам как ще се оцелява.

-Допускате ли, че улицата може да окаже влияние и натиск за промяна изобщо, не говоря само за Гешев?

-Разбира се, категорично. Трябват 10 000 души поне.

-А другата опция каква е – ако хората не скочат, ще има лов на вещици, физическа разправа, това ли е?

-Всичко най-черно, което може да си представите, ще стане практика. Гешев е милиционер с фуражка, нахлупена до коленете, той няма никакво понятие от право, форматиран е като милиционер. В онова нещо, наричано академия на МВР, няма нищо академично, преподавателите са още от времето на ДС. Така, че трябва да бутнем системата.

Не трябва да се губи надеждата, никога.

-Вие лично спокоен ли сте в Париж при наличието на толкова много заплахи заради разследванията, които публикувате в сайта?

-Във Франция черни сценарии не могат да ми се случат. Но имам предвид всичко, близките ми са предупредени, че върша опасна работа и трябва да внимават. Но цената е много висока, както се казва, няма кой да поеме поръчката да ликвидира известен журналист с международни награди. Това във Франция е прекалено скъпо.

Неприятно е, факт, защото непрекъснато трябва да внимаваш не само за себе си, но и за семейството си, и в същото време да се концентрираш в разследванията, да ходиш и на основната си работа. И да следиш какво става с колегите ти в България, защото там натискът е жесток, с непредвидимост за утрешния ден. Но изходът е да продължаваш да правиш това, което можеш, да публикуваш нови разследвания. За да се уверят онези, които толкова искат да ни запушат устата, че това няма как да стане.

-Удари ви тежка вълна на натиска, Главната прокуратура опитва да ви въвлече пряко в последните скандали в държавата. Основателно ли е?

-Тя е отмъщението на отиващия си опозорен главен прокурор. През 2012 г. разкрихме евтините му имоти, тръгва си пак с евтин имот. Което показва, че нищо не е мръднало, че манталитетът му си остава на пловдивски алчен масон.

Но всичко остава в историята, като му напише човек името в Гугъл, излиза с имотите си, а не с някакви особени постижения. Особено този натиск с опитите да ни пришият към НАПлийкс. В западните медии излязоха публикации, в които се припомнят факти за главния прокурор.

Другото, което ги вбеси, е че с Апартаментгейт „отстреляхме“ четирима потенциални наследници на Цацаров – Пламен Георгиев, съдията Ушев, Борислав Сарафов. Сега и Гешев е пътник с апартамента на жената до него – сградата е финансирана от ключов свидетел по дело.

И тук заслугата на Биволъ е огромна. Другото, заради което искат да ни затворят устата е, че от началото на годината работим с Международния консорциум на разследващите журналисти върху Панамските документи. Публикувахме много силни материали, които показват генезиса на империята на Пеевски, по-точно на Държавна сигурност. Адвокатът, му който държи ключовете за офшорките, е син на виден полковник от ДС. Така ако утре Пеевски изчезне, системата му си остава. Това освети хора, които не искаха да са на светло и се боят от онова, което следва. Защото ние продължаваме да работим.

И това е много силна мотивация да използват цялата репресивна машина върху нас.

-Възможно ли е да ликвидират медията ви, допускате ли, че може да се стигне дотам?

-Ако приложат крути мерки, примерно заповеди за арести, това би ни забавило темповете. Или пък да опитат да конфискуват компютрите ни, сървърите, така биха ни сринали работния процес, но не задълго. Това го очакваме и сме се подготвили. Предвиждаме ескалация на натиска, ще си проличи в близките седмици.

Но виждаме и сериозен отпор от правозащитни организации и от колеги от западните медии, които не мълчат, а говорят все по-високо за нас.

Колкото до европейската заповед за разследването срещу мен, ако има умни хора, ще ме разпитат и във видео-конферентна връзка. Няма смисъл да се хабят ресурсите на българската и на френската държави. Известен във Франция правозащитен адвокат, когото съм ангажирал, написа дълго писмо до прокуратурата, в което изрежда решения на Европейския съд по правата на човека и аргументи, които могат да дадат основание на френските власти да игнорират тази част от заповедта, която би могла да изложи на опасност моите източници и работата ми. Аз съм готов да отговоря на въпросите, но няма да кажа нищо повече от онова, което вече казах публично. Няма да разкривам източници, нито пък ще дам достъп до моите комуникационни средства.

-Как ще коментирате срещата на ключовия свидетел по емблематично дело Ваклин с главния прокурор и заместника му? Тогава пак Биволъ се оказа главна мишена на нападки?

-Това е серията от атаки срещу медиите, досега под ножа минаха „Медиапул“, в. „Сега“, изданията на Иво Прокопиев. Все едно ние сме някакви лакеи, шутовете, които трябва да се харесват на царя. Ние затова сме журналисти – да вадим мръсното бельо под дюшека. Ако не го правим, ще сме пропагандисти.

Защо Цацаров и Гешев не се срещнаха с нападнати и пребити журналисти – Стоян Тончев от Поморие, Христо Гешов от Червен бряг, и не са само те? А се срещат със свидетел, който е изобличен от разследващи журналисти, при това безапелационно – всички документи са налице.

-Какво да очакваме оттук нататък, въпреки всичко?

-Работим по няколко големи международни разследвания, за които не мога да говоря. Те отнемат месеци.
Не очакваме появата на политически трупове, те са по-скоро като вампири, връщат ги избелени и за да си мълчат, защото определено знаят много, ги пращат някъде. Има някаква омерта.

Ще има трусове и тътен, въпреки, че повечето медии са овладени и подчинени. Последните островчета на свободното слово, в това число и Офнюз, трябва да оцеляват, за да има кой да бие камбаната. Ние няма да се откажем.

–И Цветан Цветанов ли ще се завърне пречистен?

-Като нищо. Само още не е ясно кога. Но не го отписвайте.

Може би единственият, който се е запътил към килията, е Александър Манолев – човекът с голямата къща за гости с минералната вода. Там обаче басейнът преля, в Брюксел започнаха да надават вопли и прокуратурата бързо го закопча.

Значи, все пак показа, че може да работи, но избирателно. И това беше единственият адекватен ход покрай Апартаментгейт и Къщите за тъщите. Колкото за пред Брюксел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4040

5

Бубев

30.08 2019 в 22:07

Познавам лично Ат. Чобанов. Това е един достоен човек. Обаче имам следния въпрос. Защо Асен Йорданов не се разграничи ясно и твърдо от брат си, недялко, който всички знаят за кого работи?

11720

3

alenaa

30.08 2019 в 20:09

Ало, Стефчо? Що не триеш коментари които не отговарят на добрия тон, А? Щото сигурно са правилните коментари от правилния коментатор! "' Леке ,лапа пишки''- няма проблеми. Сигурно е гледал докато ги лапа ,а? И сигурно е бил в чата а? А

12270

2

HristoSliven

30.08 2019 в 19:54

А, задал си въпроса на неправилно място! В този сайт, за такива въпроси - само "-" ще получаваш, до около края на м.ноември. След това, оценки според "вятъра" на спонсора.