Премиерът пред OFFNews: Истината е проста - няма пари

Избрал съм точните хора, за точната работа, на точното място, казва проф. Георги Близнашки

Владимир Йончев, Юлиан Христов 08 септември 2014 в 07:27 7739 13

Георги Близнашки

Г-н премиер, няма как да не започна с въпроса „Кой?“. Кой избира служебните министри, заместниците им и шефовете на ключови ведомства? Вие лично, президентът, Реформаторският блок, Бойко Борисов?

В Конституцията ясно се посочва кой, кога и как назначава служебното правителство, респективно какви са неговите функции и правомощия. Президентът ми гласува доверие, заедно с екипа министри, да успокоим обстановката в страната след една година на протести и на драматично политическо противопоставяне. Поех отговорността на този труден избор, защото съм убеден, че членовете на това правителство са в състояние да се справят в ограничения си мандат с проблеми, които са трупани не от вчера и онзи ден. Решенията за назначенията в правителството са мои, защото аз нося отговорността в крайна сметка. Така или иначе, трябва да положим нещата на стабилна основа, защото без спокойствие и без да възвърнем доверието на гражданите в техните институции, трудно ще бъде да изпълним основната си задача – да подготвим честни и демократични парламентарни избори, резултатите от които да бъдат признати от всички участници. Страната има нужда от силно и легитимно политическо правителство след изборите, за да се изведе нацията от спиралата на политическа конфронтация, която продължи твърде дълго.

На какъв принцип беше съставен кабинетът? Личностите ли бяха от значение или имаше партийни квоти при съставянето му?

Служебното правителство съчетава опита и професионализма с младостта и с желанието за работа. Компетентността на този екип излиза извън рамките на всякаква партийност и задкулисие, каквито от първия ден на този кабинет се опитват да му вменят. Няма такова нещо. Да, личностите имат значение, затова за първи път министър-председател направи достояние на обществото хората от своя политически кабинет. Те стоят зад имената и биографиите си и всеки знае с какви хора работи премиерът Близнашки. Същото е и при всички министри и техните екипи от най-близки сътрудници. Всеки от членовете на това правителство си е на мястото, с точно определи задачи и притежава качествата да ги изпълни. Това е принципът на всички назначения – точните хора, за точната работа, на точното място.

Една от хипотезите, които се споменават често е, че този кабинет ще изкара много по-дълго време от 2 месеца и повечето министри ще запазят постовете си и в следващия кабинет. Когато съставяхте кабинета имахте ли предвид този дългосрочен хоризонт?

Не дай, Боже! Страната има нужда колкото може по-скоро от стабилно и легитимно редовно правителство, което ще работи с парламент. Ситуацията наистина е критична и ние като служебно правителство ще подготвим няколко законодателни инициативи, с които да подпомогнем тези, които ще дойдат след нас. Първата работа на 43-тото Народно събрание трябва да бъде актуализацията на бюджета, но ние можем само да я подготвим. Необходимо е освен това да продължат разплащанията по европроектите, защото изтичат всички срокове да получим пари от Европа за сегашния период. Няма никакво време за губене!

За енергийния сектор не ми се говори. Ако някой казва на хората, че цената на тока ще намалява занапред, значи лъже. Дефицитът в този сектор може да достигне пет милиарда лева до края на 2015 г., ако не бъдат приложени спешни мерки за стабилизиране и последващи работещи решения. Сега трябва да бъде платена цената за стари погрешни решения, но това не може да става единствено и само за сметка на потребителите.

Няколко от Вашите назначения предизвикаха остри коментари и дори кандидатурите на Аглика Адамова и Красимира Медарова бяха оттеглени. С какво обаче се аргументира изборът на емблематични кадри на ГЕРБ като Ваньо Танов, Румен Порожанов и Петя Евтимова, заради която ЕК искаше да спре ОП „Наука“, изразявайки съмнения в административния капацитет на управляващия орган?

Когато имате ограничен мандат да оправите системи, които съвсем умишлено са поставени в невъзможност да изпълняват функциите си, имате нужда от хора, които ги познават, за да възстановят реда в тях. Пак казвам, нямаме никакво време да експериментираме с хора, които тепърва ще изучават положението. Назначените лица са кадри, които са работили достатъчно дълго време като професионалисти и при различни условия, за да бъдат упреквани в партийност. Политическите фактори се сменят периодически в резултат на общите избори. Експертите трябва да имат шанс и да бъдат оставени да работят. Иначе сме заникъде.

Първият голям скандал, с който се сблъскахте беше „Визия 2020“. Бихте ли обяснили каква изобщо е нуждата от този документ, знаменитата формулировка на Велизар Шаламанов констатация ли е или от нея следват някакви действия срещу Русия? Има ли принципно разминаване между Вас и президента по този въпрос?

Не бих нарекъл дискусията по този документ скандал. Възникналите разногласия бяха бързо преодолени, за да се стигне до един умерен и балансиран документ. Тази визия се явява добра основа, върху която до края на мандата си това правителство ще подготви една Национална програма до 2020 година, върху която, надяваме се, ще стъпят идващите след нас, за да имаме едни адекватни на съвременните изисквания Въоръжени сили.

Разминавания по същество няма, нито с президента, нито с военния министър, нито с когото и да било. Позициите са принципни. Да, рисковете пред националната ни сигурност са добре познати и голяма част от тях произтичат от действията на Русия в Източна Украйна и анексирането на Крим, но това не е основание да определяме една „велика сила“ като основна заплаха за националната ни сигурност. Документът очертава рискове, не сочи врагове. Сега имаме един наистина стойностен концептуален документ.

Служебното правителство работи по актуализация на бюджета - колко голяма е дупката в него и как върви събираемостта в митниците? Какво става с приходите, които са установени от НАП като дължими, но не са платени към бюджета?

Това са въпроси към финансовия министър, но ще ви кажа нещо. Изпълнихме един от основните ангажименти на служебното правителство – да покаже истинското състояние на страната във всички сектори, включително в публичните финанси. А истината е проста – няма пари. Помислете как едно правителство може да работи при такива условия. Към седмия месец на годината изоставането беше с над милиард лева. В митниците министър Порожанов ми докладва, че имаме разграден двор. Дупката там, оказа се, е над 600 милиона лева към момента. Колко ще бъде до края на годината, ще видим. Но, забележете, с актуализацията на бюджета на Здравната каса в последните дни на предишния кабинет беше записано, че министерствата трябва да отпишат 5% от годишните си бюджети. До края на годината това значи, че всяко министерство трябва да се лиши средно от 12% от годишния си бюджет. Помислете какво означава това за тежко недофинансирани системи, като образованието, здравеопазването, правосъдието. Колко е това от годишния бюджет на МВР? Опасяваме се, че в края на годината някои министерства могат да нямат пари за заплати. Но не трябва да се забравя, че държавата има функции, които са животоподдържащи за обществото. И те минават през държавния бюджет.

Разбира се основната задача на служебното правителство е да подготви и организира честни избори. Във тази връзка, какви мерки са взети да не се повтори аферта „Костинброд“?

Категорично няма да допуснем нов „Костинброд“, това няма как да се случи. Запознах се и на място с мерките за сигурност в Печатницата на БНБ, където вече започват да се печатат бюлетините. Искам да ви кажа, че много ми се иска повече хора да ги видят на място и да престанат да говорят. Наистина е много трудно да се влезе там, какво остава да се снима, например. Така че съм спокоен. Взети са всички необходими мерки, процесът е под неимоверно строг контрол.

Какво е направено за улесняване на гласуването на българите в чужбина? Колко секции ще бъдат отворени в Турция и колко в Западна Европа?

Очакваме ЦИК да открие рекорден брой секции за българите в чужбина, което е добре, защото все повече сънародници имат желание да се включат в изборния процес. Това е отговорното поведение и ще бъде направено всичко колкото може повече българи да упражнят своето активно избирателно право. В Германия, например, за първи път ще може да се гласува, по изключение, извън дипломатическите и консулските ни представителства. Това е голям жест на германската страна и е шанс за нашите българи там да бъдат активни. По прогноза броят на секциите зад граница ще бъдат над 300. Тези в Турция вероятно ще бъдат около 120. До средата на септември ще имаме пълна яснота по тези проблеми.

Вие бяхте вносител на подписката за референдум за изборното законодателство. Умря ли тази идея или ще има развитие след парламентарните избори?

Няма да се откажа от идеите на референдума и ще продължа да ги защитавам, независимо в какво качество. Този референдум трябва да се състои, защото хората трябва да бъдат попитани дали искат по-високо качество на демократичния процес в страната си. Това е. Няма отстъпление. Жалко е, че по един политически безотговорен начин идеите на референдума за изборна реформа не бяха възприети от предишния парламент. А време имаше. Надявам се, че хората не са забравили и след предстоящите избори ще имаме нова мобилизация на обществената подкрепа за тази кауза. Няма да се предадем толкова лесно, точно обратното.

Ще бъде ли направена проверка по твърденията на Атанас Атанасов от РБ за това, че са следени и подслушвани опоненти и протестиращи?

Да, вече разпоредих такава проверка. Срещнах се и с ген. Атанасов и той ме запозна подробно с техните опасения. От МВР и ДАНС вече обявиха, че такива действия не са предприемани. Но предстоят допълнителни проучвания и проверки по темата.

Вашето правителство ли ще реши съдбата на КТБ или това ще бъде оставено за следващото?

Съдбата на КТБ ще я реши Българската народна банка. Надявам се това да се случи в обещаните срокове, защото е тежко за хората, които имат вложения там. Тази криза трябва да се реши според закона, а не според желанията на едни или други личности. За нас е важно това да се случи без да се използва публичен ресурс. Това първо. Второ, ние трябва да сме подготвени за всички варианти, за да бъде защитен интересът на хората. Да, това също блокира публичен ресурс, но сме длъжни да сме готови за подобни действия, когато това се наложи. Неприятно е много. Следим положението с банката много внимателно, но на този етап не можем и нямаме право да се месим. В този смисъл, по-вероятно е решението да остане за следващото правителство.

Вие бяхте участник в юнските протести. Кои от исканията на протестиращите можете да изпълните във Вашия мандат, кои ще останат за следващото правителство и кои никога няма да бъдат изпълнени?

Ние затова поехме отговорност и ще изпълним основното искане на протестиращите – да възстановим обществения морал и да върнем доверието на гражданите в техните собствени политически институции. Гражданите при всички случаи трябва да спечелят битката срещу олигархията, която започна преди повече от година. Това е.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!