Министър Алексиев пред OFFNews: В БДЖ са назначавани футболисти с 1600 лева заплата

Светослав Метанов Последна промяна на 12 март 2017 в 19:00 19023 4

Служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев влезе с гръм и трясък във ведомството. Веднага след встъпването си в длъжност той обяви, че не е доволен от начина на работа в БДЖ, тъй като компанията е изоставила клиентите си. Броени дни след това Алексиев смени ръководствата на националния жп превозвач и на релсовата компания НКЖИ и прекрати рамковите договори в инфраструктурното дружество, за които има множество съмнения за корупционни практики. OFFNews разговаря с министъра за това какви са първите резултати след кадровите рокади.

- Г-н Алексиев, едно от първите неща, които направихте като министър бе да смените ръководствата на НКЖИ и БДЖ. Има ли вече резултат?

- Има резултат и то впечатляващ. При предишното ръководство среднодневното закъснение на влаковете по вина на БДЖ при предишното ръководство е било 2557 минути. Сега е 627 минути. По вина на НКЖИ преди смяната закъсненията са били 1686 на ден. В момента са 682 минути. Това е промяна, която се постига само три седмици след като сменихме шефовете на тези компании и за нея причината е само това, че дойдоха компетентни хора, добри специалисти. След като станах министър, разпоредих на първо място да се осигури движението на влаковете. Това, което досега не ми харесваше, бе, че строителството бе на първо място. Тоест, ако строителя не си е свършил работата, му се удължаваше прозореца и времето на прекъсване на движението. Това го забраних. Като не си е свършил работата - санкция и чака да получи нов прозорец за работа. Така закъсненията по вина на НКЖИ бяха силно ограничени. За три седмици БДЖ от 77 процента изпълнение на графика постигна 92. Бившият шеф на БДЖ Владимир Владимиров само повтаряше: държавата, държавата... Но къде е бил мениджмънта на БДЖ? В случая имаме подобрение в пъти само благодарение на по-добра организация, нищо друго - чисто мениджърски въпрос. Оттук нататък изобщо не искам да коментирам кой как си е вършил работата.

- След като поехте министерството заявихте: "В БДЖ искам по-малко футбол и повече пътници". 

- Ами явно това им е бил приоритетът.

- Вярно ли е, че в БДЖ е имало хора, назначени само за да ритат футбол в железничарския отбор?

- Имало е, да.

- Сериозно!

- Така е и то на добри заплати. От порядъка на 1600 лева. Голяма част от тях вече не са в БДЖ. Ще се справим и с другите.

- Шокиращо е това!

- Ами БДЖ не е футболен отбор. Аз съм за спорта обаче, че пътниците бедстват и ти ги наричаш терористи, при положение, че отношението ти към клиента е такова и не можеш да си изпълниш графика, да ти е приоритет футбола е безумно!

- За смисъла на рокадите в БДЖ и НКЖИ е ясно, но защо сменихте ръководството на Летище София при положение, че там имаше ръстове?

- Това не е точно така. Пътниците наистина се увеличават, което обаче няма връзка с мениджмънта, а с пазара и международната обстановка. Смущаващото е, че имаме сериозен ръст на пътниците и постоянен спад на печалбата. Преди 7-8 години печалбата на летището е била в пъти по-висока. Това го разбирам като загубена възможност за инвестиции и развитие. Не е много логично пътниците и приходите да се увеличават, а печалбата да пада.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9026

4

Железница

17.03 2017 в 16:13

Повод е интервю на Хр.Алексиев във в.Строител от днес и тук казаното-спрени били рамковите договори в НКЖИ и всичко по ЗОП. НЕ Е ВЯРНО министре ! Погледни Поръчката 2017-ОП-023 за ПРЯКО ДОГОВАРЯНЕ и то естествено с твоето мило Транспортно строителство и възстановяване , чийто директор си запази. Защо- за да си възлагате директно вероятно ?!За нещо което представете си се води Авариен ремонт. Може ли да е аварирал току що такъв участък от 5 440 м, по 3-та главна жп линия точно за 1233548 лв.ВСИЧКО СИ ВЪРВИ ПО СТАРО МУ. Сменя се по някоя глава , но хидрата на комисионните и на своите фирми в НКЖИ е неизкоренима от години. Така , че читатели на ОФФ не се радвайте , че нещо се движи. Просто старите шефове от системата са "новите" и " променени" същите , но вече министри. И блатото е същото ,но с повече пари.

16009

3

Nik68

13.03 2017 в 15:19

Никога повече Московски и московци в транспортно министерство.

29215

2

Лопе де Вега

13.03 2017 в 08:16

Сега да потърсят футболистите и другите спортисти в Отбраната и в МВР. Нали помните, че МВР изпрати седем спортисти на олимпиадата? Никой не се поинтересува, никой не каза кои са. Тези министерства вечно нямат пари и вечно поддържат свои спортисти. С чии пари? Това не е ли кражба от бюджета? На всичко отгоре, ако някой спечели медал, го награждават с пистолет и грамота, като че ли е някакъв Дзержински. После викат, че много псуваме. Как да не псуваш, да им ...

Поздрав!

12450

1

Alicante

13.03 2017 в 04:22

Приятно е да прочетеш, че някой е взел работата си присърце :)